BØY OG TØY: Det er ikke nødvendig å være «så myk som mulig», men myk nok til å gjøre det du liker.

Derfor bør du ikke droppe tøyningen

Publisert: 2019-03-01 13:55

Hvor myk man trenger å være avhenger av hva man skal gjøre, men en mer bevegelig kropp kan lettere holde seg skadefri og i aktivitet lenger, ifølge forsker.

Marie Margrete Hveem Moltubakk har i sin doktorgrad sett nærmere på hvordan bevegelighetstrening påvirker kroppen, og hva som faktisk skjer når man tøyer.

– Vi vet at bevegeligheten går ned med alderen, og går raskere ned dersom man ikke benytter den kapasiteten man har i dag. På den måten kan bevegelighetstrening i dag være med på å bidra til at man er bedre rustet til å fortsette med de aktivitetene man liker og holde aktivitetsnivået oppe.

I tillegg påvirker bevegelighetstrening det parasympatiske nervesystemet, som kan bidra til at man føler seg mer avslappet, roligere, gi en opplevelse av velvære, ifølge forskeren.

– De som er spesielt stive i enkelte ledd anbefales å legge ned en innsats i bevegelighetstrening for å tilrettelegge for å være aktiv fremover i tid. For dem som ikke er spesielt stive, men likevel liker bevegelighetstrening, må de gjerne inkludere det i treningen, for avspenning og velvære, sier hun.

– For noen vil kanskje det bidra til at totalpakken med livsstilsendring oppleves litt mer positiv, legger hun til.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Tøy statisk og ofte

Bevegelighetstrening er ikke det viktigste om man ønsker å gå ned i vekt, da er kosthold og kondisjon- og styrketrening viktigst, understreker Moltubakk.

– Men bevegelighetstrening og tøying kan støtte opp under disse tiltakene, sier hun.

Det å være «så myk som mulig» er ikke nødvendig for de fleste, påpeker Moltubakk.

– I forbindelse med livsstilsendring eller vekttap, men uten referanse til forskning, vil jeg tro at den største fordelen med å trene bevegelighet er hvis det hjelper mennesker som i utgangspunktet er stive med å komme i gang med eller fortsette med aktiviteter man liker uten å skade seg på grunn av dårlig teknikk eller feilbelastning som følge av dårlig bevegelighet.

I GRUPPE: Bevegelighetstrening tilbys som gruppetrening ved flere sentre, her fra da Vektklubb testet flere konsepter i fjor.

Flere treningssenter tilbyr forskjellige gruppetimer med bevegelighet i fokus. Men om du ønsker å bli mykere, kan du også trene bevegelighet hvor som helst.

– Jeg anbefaler at man starter med statisk tøying der man holder en stilling i 45–60 sekunder, og gjentar samme stilling 3–4 ganger. Finn 1–4 øvelser som tøyer områdene hver enkelt har behov for å bli mykere i, og tøy der, sier hun.

Moltubakk legger til at med statisk tøying trenger man ikke oppvarming, men kan gjøres hvor og når som helst.

Dette skjer når du tøyer

Rent fysisk er det to ting som skjer i kroppen når man tøyer, og det er det Moltubakk har sett nærmere på i sin doktorgrad. Underveis i tøyingen og opp til en time etterpå er vevene litt mer elastiske, og da trenger man mindre krefter for å strekke muskel-sene-systemet, forklarer hun.

– Men denne effekten forsvinner etter noen minutter eller opp mot en time, legger hun til.

Ved tøying over tid blir kapasiteten til å forlenge muskel-sene-systemet mer vedvarende. I hennes studie tøyde «normale mennesker» statisk og ble da mer bevegelige.

– Men vi fant ingen permanent endring i hverken muskelfibre eller sener, derimot fant vi at både muskel og sene kunne forlenges mer enn tidligere. Samtidig holdt muskulaturen mindre igjen under tøying, og det kreves mindre krefter for å utføre den samme tøyingen, forteller hun.

Se hvordan det gikk da «VegardXFunkygine» testet bevegelighetstrening i form av hot yoga:

Les også:

Kommentar: Finn treningsformen for deg

Kombiner byhelgen med en frisk gåtur i sentrumsnære turstier

Tre utendørs intervaller som passer for alle

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her