APPER PÅ MOBILEN: Fra venstre Vektklubb-appen, aktivitetsarmbåndet Fitbit sin iPhone-applikasjon og iPhone-appen Helse.
APPER PÅ MOBILEN: Fra venstre Vektklubb-appen, aktivitetsarmbåndet Fitbit sin iPhone-applikasjon og iPhone-appen Helse. Foto: Skjermdump mobil

Fire grunner til å bruke helseapper og «wearables»

Line Blokhus
Publisert: 2016-04-19 09:27

Smarte dingser kan øke motivasjonen din og fortelle deg om du beveger deg nok. Her har du fire grunner til at aktivitetsapper og -målere er nyttig for deg.

Fitbit er et armbånd som overvåker antall skritt du går, puls, trappetrinn og søvn. Teknologien som ligger bak for å måle bevegelse er det samme som finnes i Wii-kontroller. Må kobles til en base som laster opp dataene og lader batteriene.
Fitbit er et armbånd som overvåker antall skritt du går, puls, trappetrinn og søvn. Teknologien som ligger bak for å måle bevegelse er det samme som finnes i Wii-kontroller. Må kobles til en base som laster opp dataene og lader batteriene. Foto: Øyvind Engan / VG

På relativt kort tid har det blitt trendy med såkalte «wearables», tekniske dingser som kan måle ditt aktivitetsnivå, puls og søvnmønster – for å nevne noe.

Mens den gode gamle skrittelleren for lengst er utgått, har salget av aktivitetsarmbånd tatt fullstendig av. Om du ikke har gått til innkjøp av et selv, kjenner du helt sikkert til flere som har gjort det.

Les også: Hvor lite trening er nok?

Dessuten blir mobiltelefonen stadig smartere, og den kan antakeligvis gi deg mer informasjon om aktivitetsnivået ditt enn du er klar over.

Ny studie: Nordmenn mener helseapper virker

Ifølge en fersk studie utført ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), mener mer enn halvparten av de som bruker apper for helse og kosthold at appene virkelig hjelper, skriver forskning.no.

Funnene i studien tyder på at appene påvirker brukernes helsebevissthet, atferd, kunnskap om trening og ernæring og deres sosiale liv:

1. Du blir bevisst ditt eget aktivitetsnivå og kosthold

Det kan være vanskelig å vite om hverdagsaktiviteten til sammen utgjør «nok» aktivitet eller ikke. Går du til og fra jobb og velger trappen foran heisen, kan du være sikker på at du beveger deg mye mer i hverdagen enn dem som alltid velger bil og heis – men om det egentlig er «nok» er vanskelig å regne ut i hodet.

Ifølge studien mener app-brukerne at appene gir dem en økt helsebevissthet, og de som brukte både aktivitetsmålere og kostholdsapper rapporterte at bruken var mer effektiv enn de som kun brukte én av delene.

2. Den kan få deg til å bli sunnere

Det er kanskje ikke så overraskende at du vil forsøke å bevege deg mer når du samtidig blir bevisst ditt aktivitetsnivå. Det samme gjelder for kostholdet. Er du klar over kaloriinnholdet i en hel potetgullpose, kan det være enklere å stoppe før posen er tom, eller velge et sunnere alternativ.

Mer enn halvparten av app-brukerne mente at appene hjalp dem med både å trene mer og spise sunnere.

Kalorikontroll overalt med Vektklubb-appen!

VINN-VINN: Få bedre utbytte av treningen, vær sosial (på mobilen) og øk kunnskapen din om kosthold og trening.
VINN-VINN: Få bedre utbytte av treningen, vær sosial (på mobilen) og øk kunnskapen din om kosthold og trening. Foto: Helena Krekling

3. Du kan få bedre utbytte av treningen

Samtidig som man får en bedre forståelse for egen helse ved å bruke apper og dingser, øker også den generelle kunnskapen om ernæring og trening, ifølge studien.

Mens kostholdsappene kan gjøre det enklere å opprettholde et sunt kosthold, kan aktivitetsarmbånd og treningsapper også gjøre treningen mer effektiv.

Les også: 5 ubrukelig treningsøvelser du bør slutte med

Bruker du aktivitetsarmbånd med pulsmåler måles pulsen døgnet rundt. Målingen skal angivelig ikke være like presis som en pulsklokke, men du får en grei indikasjon. Trener du intervaller kan et aktivitetsarmbånd fortelle deg om du ligger i riktig pulssone, eller om du bør trykke på gassen for å komme høyere opp i puls.

Bruker du apper på telefonen kan du se hvor langt du har jogget, løpt eller syklet – og du kan dermed enkelt se om du har progresjon i treningen. Endomondo og Runtracker er populære løp- og sykkelapper som blant annet viser distanse og tempo, og alle treningsøktene lagres i appen. Flere av applikasjonene kan også synkroniseres opp mot pulsklokker.

4. Det er sosialt

Studien viste også at helseappene er en del av app-brukernes sosiale liv. Liker du å konkurrere mot andre, kan du koble deg opp med venner som bruker samme type aktivitetsarmbånd eller de samme appene som deg. Vil du gå lenger eller løpe raskere enn venninnen din, kan dere konkurrere mot hverandre – men det er selvsagt helt opp til deg!

Les også: Kom i form med kompistrening

Kanskje er det motiverende nok å se at du er mer i aktivitet denne uken enn i forrige uke, eller at løpeturen på fem kilometer går mye raskere nå enn da du startet å overvåke treningen din.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Fortsatt ikke overbevist?

Synes du det virker unødvendig å gå med en aktivitetsmåler rundt håndleddet hele døgnet, eller har du liten interesse av å bruke applikasjoner til å overvåke kondisjonsøktene dine? Da er kanskje ikke en ekstra dings eller en ekstra app noe for deg.

Men likevel: Finn frem smarttelefonen din og skru i det minste på Helse-appen (om du har iPhone), S Health (om du har Samsung) eller Lifelog (om du har Sony) – og åpne applikasjonen i ny og ne.

Har du telefonen med deg i lomma eller veska hele dagen vil sensorene i telefonen kunne måle omtrent hvor mye du beveger deg. Selv om teknologien har kommet langt i 2016, kan du ikke regne med at appene viser helt korrekte tall. Det de kan gjøre er å gi deg en indikasjon på om du ligger i nærheten av de anbefalte 10.000 skrittene – eller om du bokstavelig talt er milevis unna.

Kanskje vil det motivere deg til å ta trappen i morgen?

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Styrk hele kroppen på 18 minutter

Slik blir du sterk og spretten

Slik finner du energi til å trene selv om du er sliten og trøtt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her