Det er lett å overvurdere hvor mye kalorier man forbrenner på trening, særlig ved styrketrening. For å forbrenne rundt 300 kcal må du trene styrke i omtrent en time. En halvliter sjokolademelk inneholder cirka 300 kcal.
Det er lett å overvurdere hvor mye kalorier man forbrenner på trening, særlig ved styrketrening. For å forbrenne rundt 300 kcal må du trene styrke i omtrent en time. En halvliter sjokolademelk inneholder cirka 300 kcal. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

Kalorifellene du bør unngå etter trening

Silje Bjørnstad
Publisert: 2020-08-07 15:21

Et «uskyldig» restitusjonsmåltid kan faktisk tilsvare en hel middag. Slik unngår du kalorismell etter treningsøkta.

Føler du at du trener og trener, men at det ikke gir ønskelig effekt på vekten? Dette kan naturligvis være ganske frustrerende og du vil antakeligvis ha mer å hente ved å bli mer bevisst på kostholdet.

Vær aktiv

Har du mål om å ta av noen kilo så må du ha et tilstrekkelig kaloriunderskudd over tid. For mange vil det være enklere å kutte ned på kaloriinntaket ved å endre på matvanene, enn å forbrenne tilsvarende mengde kalorier gjennom å øke aktivitetsnivået. Likevel er fysisk aktivitet et viktig verktøy du absolutt bør prioritere.

Å bevege på kroppen gir flere gode helseeffekter, både fysisk og psykisk. I tillegg kan regelmessig mosjon bidra til å opprettholde motivasjonen for å ta smarte matvalg som er gunstige for livsstilen din.

– Pass på hva du spiser i etterkant av trening, oppfordrer personlig trener og Vektklubbs treningsekspert Silje Bjørnstad.
– Pass på hva du spiser i etterkant av trening, oppfordrer personlig trener og Vektklubbs treningsekspert Silje Bjørnstad. Foto: Frode Hansen / VG

Kaloriene man ikke tenker på

Dessverre er det lett å tro at du forbrenner mer enn det du faktisk gjør på en treningsøkt. Mange opplever også å bli mer sulten etter trening og som derfor unner seg litt ekstra med god samvittighet etterpå.

Når treningsstudioene i tillegg frister med ulike energi- og proteinbarer, fargerike sportsdrikker og sjokolademelk kan det være vanskelig å stå imot når sultfølelsen kommer snikende. I butikken møter man enda flere fristelser og det er fort gjort å gå på en kalorismell hvis man ikke er bevisst på valgene man tar.

IKKE GÅ I BARET: Å hive innpå med restutisjonsbarer eller -drikker etter trening kan ødelegge for vektnedgangen. Det er stor forskjell på barene, noen kan inneholde så mye som 400 kcal!
IKKE GÅ I BARET: Å hive innpå med restutisjonsbarer eller -drikker etter trening kan ødelegge for vektnedgangen. Det er stor forskjell på barene, noen kan inneholde så mye som 400 kcal! Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Kaloririke drikker

Husk at vann er og blir den beste tørstedrikken. Sørg alltid å ha med deg en vannflaske både på trening og ellers i hverdagen.

Som restitusjonsdrikk kan melk eller sjokolademelk være et fint alternativ for mange, men vær bevisst på mengden hvis målet er å gå ned i vekt. Må du virkelig ha en halv liter sjokolademelk, eller vil en moderat mengde som et lite melkeglass på to desiliter gjøre nytten?

Vektklubbs matspaner tester: YT Protein-produktene

Flytende kalorier generelt i hverdagen, som smoothie, sportsdrikke, energidrikk, sukkerholdig saft og juice, kan fort bidra med mye energi og dermed føre til at ønskede vektresultater uteblir.

Den lille boksen Sjokomelk (2,5 dl) gir 148 kcal, mens en kartong med Litago sjokolademelk (5 dl) gir 310 kcal.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Men det er jo sunt?

Selv om et produkt eller en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, så er det likevel viktig å være bevisst på den totale mengden når du vil redusere vekten.

En liten nøttepose sammen med en proteinbar pluss en halvliter sjokomelk kan fort tilsvare like mye energi som en normal middagsporsjon på rundt 500-600 kcal. Hvis dette er produkter som kommer i tillegg til alt det andre du spiser i løpet av en dag kan dette over tid føre til mange ekstrakalorier som saboterer for vektnedgangen.

Kaloririke restitusjonsmåltider:

Eksempel 1:
1 proteinbar 60 gram (ca 220 kcal) + 1 banan (100 kcal) + 1 halvliter sjokolademelk (ca 310 kcal) = 630 kcal totalt

Eksempel 2:
1 liten pose nøttemiks med tørket frukt, 60 gram (ca 280 kcal) + 1 proteinshake 330 ml (185 kcal ) = 465 kcal totalt

Eksempel 3:
1 liten smoothie (ca 150 kcal) + 1 yoghurtbeger 150 gram (ca 150 kcal) + 1 liten energibar 40 gram (ca 100 kcal) = 400 kcal totalt

Hva bør jeg spise?

Mange tror at man MÅ spise rett etter en økt for å sikre at treningen gir best mulig effekt. For den gjennomsnittlige mosjonisten er ikke dette nødvendig hvis du har planlagt å spise et større måltid kort tid etterpå.

Vet du derimot at det vil gå noen timer til neste hovedmåltid, kan det være smart med et lite restitusjonsmåltid for å unngå at du blir skrubbsulten og har lavt energinivå.

Et godt tips er derfor å planlegge hva du skal spise. Har du med deg noe i treningsbagen er det lettere å holde kontrollen på kaloribudsjettet og du unngår unødvendige impulskjøp der det fort kan bli for mye av det gode.

For eksempel vil en Skyr eller en proteinrik yoghurt sammen med en frukt være et smart restitusjonsmåltid. Et annet godt alternativ er et par knekkebrød eller grove brødskiver med magert pålegg.
For eksempel vil en Skyr eller en proteinrik yoghurt sammen med en frukt være et smart restitusjonsmåltid. Et annet godt alternativ er et par knekkebrød eller grove brødskiver med magert pålegg. Foto: Line Møller / VG

Smart mat etter trening:

Eksempel 1:
1 banan (100 kcal) + 1 liten Skyr (100 kcal) = cirka 200 kcal

Eksempel 2:
2 stk ryvita/rugsprø knekkebrød (ca 70 kcal) med magert kjøttpålegg (ca 20 kcal) = cirka 90 kcal

Eksempel 3:
1 liten porsjon havregrøt, 230 g (125 kcal) med 1/2 stk eple (30 kcal) = cirka 155 kcal

Eksempel 4:
150 gram mager cottage cheese (120 kcal) med en neve bær (10 kcal) og 5 stk mandler (30 kcal) = cirka 160 kcal

Eksempel 5:
En liten boks sjokomelk (2,5 dl) = cirka 150 kcal

Eksempel 6:
En liten energi- eller proteinbar = cirka 100–250 kcal

Gi deg selv tid

Mange som ønsker vektnedgang og har startet opp med trening kan oppleve at vekten ikke forandrer seg, eller at det går like fort som man håper. Ikke glem at tålmodighet er et viktig nøkkelord når det er snakk om vektnedgang.

Mest sannsynlig har du brukt noen år på å gå opp i vekt og derfor er det også viktig å gi kroppen din god tid når du endrer vaner. Har vektpilen gått gradvis oppover de siste fem årene, så er det heller ikke realistisk å tenke at du skal kvitte deg med alle ekstrakiloene de neste fem dagene selv om du føler du trener beinhardt og spiser mindre.

Les også: Tre slankestrategier som ikke fungerer

Husk også at trening kan endre kroppssammensetningen din uten at vekten påvirkes nevneverdig. Med andre ord kan vekten være den samme, men du har kanskje mistet fett og økt muskelmassen, noe som er med på å stramme opp figuren.

Tips: Skriv ned det du spiser

Nøkkelen til en vellykket vektnedgang er å få kontroll over hva og hvor mye du spiser, men har du egentlig oversikt over alt du får i deg i løpet av en dag? Det er mange som får seg en overraskelse ved å loggføre alt de spiser og drikker i løpet av en dag.

Med en matdagbok hvor du registrerer kostholdet ditt er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket, og dermed se hva som er bra og hvor du kan gjøre endringer for å nå dine mål.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her