Hvordan unngå «sparebluss»-effekten?
Gjør du alt rett uten at vekten rikker seg nedover? Det kan være at kroppen går på «sparebluss».
Uansett hvor ofte og hardt du trener, vil du aldri få skikkelige resultater hvis du ikke spiser riktig.
Mat og drikke er kroppens bensin, men går du på trening uten å ha nok drivstoff i tanken blir det ofte en dårlig treningsopplevelse.
Det kan være utfordrende å vite hva som er en god balanse mellom hvor mye du bør spise i forhold til treningsmengde. Matinntaket må stå i forhold til energiforbruk og aktivitetsnivå.
Ifølge Helsedirektoratet regner man med at et daglig kaloribehov er cirka 2400 kcal hos en fysisk aktiv kvinne og cirka 3000 kcal hos en fysisk aktiv mann.
Dette vil naturligvis variere fra person til person og avhenger av blant annet kroppsstørrelse, hvileforbrenning og ikke minst hvor fysisk aktiv man er på jobb og fritid. Er man inaktiv og har en stillesittende jobb er kaloribehovet lavere.
Kroppen din vil fortelle deg om du ikke tar hensyn til hva du trenger av energi og næringsstoffer. Konsekvenser av for lite næring over tid går utover både fremgang og kvaliteten på treningsøktene dine. I tillegg vil du føle seg slapp og sliten. Du har mangel på fremgang, kanskje sover du dårligere og immunforsvaret blir svakere.
Husk at trening bryter ned kroppen og at den derfor trenger påfyll for å ha oppbyggende effekt.
Nok riktig mat hjelper kroppen med å restituere seg godt, slik at den bygger seg opp igjen, forhåpentligvis sterkere eller mer utholdende. I tillegg vil god restitusjon bidra til at du er raskere klar til neste økt!
Maten vi spiser bidrar med viktige mineraler og vitaminer som kroppen er helt avhengig av for å fungere som normalt. Kutter du kraftig ned på matinntaket, vil du også kutte ned på nettopp disse viktige næringsstoffene som holder deg frisk og rask.
Videre kan kroppen reagere med å bli både rastløs og stresset fordi den aldri får dekket sitt energibehov. Du opplever kanskje å gå rundt konstant sulten, noe som kan påvirke både søvn, humør og konsentrasjonsnivå. Det er et dårlig utgangspunkt før en treningsøkt!
Hvis du spiser for lite og trener for hardt over tid risikerer du å skru ned hvilestoffskiftet ditt fordi kroppen responderer med å spare på energilagrene. I en slik sparebluss-tilstand er det i tillegg mange som opplever forstoppelse fordi kroppen rett og slett får for lite næring.
Er du svært aktiv er det viktig å ha et sunt og variert kosthold som også gir deg overskudd til gode treningsøkter.
Proteiner er kroppens byggesteiner og hvis kroppen får for lite energi, vil den bruke protein som energikilde fremfor å vedlikeholde muskulaturen.
Spiser du nok mat som kroppen trenger vil det bidra til økt velvære og et stabilt energinivå samtidig som du presterer bedre både mentalt og fysisk.
Forslag til hva du kan spise: Kosthold for deg som trener – og vil ned i vekt
Det kan være mye å hente på å kutte ned på næringsfattig mat, som ofte tar plassen til sunnere mat. Det er smart å spise mindre av:
Og heller spise mer av sunn og næringsrik mat som kroppen trenger mer av når du trener mye:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Gjør du alt rett uten at vekten rikker seg nedover? Det kan være at kroppen går på «sparebluss».
Bare ett av disse grepene kan skru opp forbrenningen og bedre formen din betraktelig.
Du trenger ikke trene hardt for å få helsegevinst.
Når målet er å gå ned i vekt, kan man like gjerne spise sjokolade og potetgull fremfor sunn mat, om kalorimengden er den samme?
Har du mange kilo du vil gå ned i vekt kan det hende du bør satse på varig livsstilsendring og langsom vektnedgang.
På denne listen finnes ingen slankebarer eller shaker. Vektklubb-medlemmer som ønsker å redusere vekten spiser faktisk mest av helt vanlig mat.