Ny undersøkelse: Trening gir blide ansatte: Jobbtrim gjør deg mer effektiv

Hanne Borgen Vassnes
Publisert: 2011-10-31 14:49

Til vanlig driver de med strømnett og vannkraft. Nå handler alt om muskelkraft og energi. NVE-ansatte svetter i arbeidstiden.

KRAFTTAK: En time i uken er det kondisjon og muskelkraft som gjelder for de ansatte i Norges vassdrags- og energidirektorat. Da er det bootcamp i Frognerparken - midt i arbeidstiden.

Foto: Kyrre Lien

- Kom igjen nå, fortsett å løpe, ikke gi dere!

17 svette og andpustne kropper piskes rundt i Frognerparken i Oslo etter ordre fra trener Ciaran Carlin.

I Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har de ansatte fri en time i uken for å trene. Denne gjengen har valgt å organisere sin egen jobb-bootcamp.

- En gang til skal vi stå i planke, roper Ciaran Carlin på en mellomting mellom engelsk og norsk. Engelskmannen er personlig trener og tok med seg ideen om bootcamp fra et opphold i Australia.

- Å, nei, hører vi fra én, stående med albuene plantet i bakken og kroppen rett som en planke.

Godt humør

Bootcamp er militærinspirert trening med intervall- og styrkeøvelser basert på disiplin og høy intensitet. Ciaran Carlin i firmaet AktivPT har fått de 15 damene og to mennene til å løpe bortover grusveier og oppover bakker.

De har sprintet og jogget, hoppet spensthopp og gått med bøyde knær til melkesyren fyller lårene og svetten renner. Når de er som mest slitne, er det tid for styrketrening. De tar i bruk benker, trappetrinn og gressplenen.

STYRKETRIM: Etter jogging, hopping og intensiv intervalltrening er det tid for styrkeøvelser. På jobb-bootcamp tar de i bruk det som er rundt dem, som trapper, benker og bord. Bård Grønbech står i «planken» på gressplenen i Frognerparken, rett ved NVE hvor han jobber.

Foto: Kyrre Lien

- Vi gruer oss litt på forhånd for det er skikkelig hardt, men det er veldig deilig etterpå. Og det har blitt en «snakkis» på jobben, forteller Marthe Cecilie Pramli, som jobber som konsesjonsbehandler.

- Vi blir i godt humør av dette, forsikrer sivilingeniør Karen Marie Straume. Hun jobber med sikring av vannkraftdammer i NVE.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Mer effektiv

At du blir i godt humør av å trene i arbeidstiden, og at du får mer energi til å jobbe, er nå også faglig bevist. Forskere ved Stockholms Universitet og Karolinska institutet har dokumentert at helsefremmende tiltak som for eksempel trening, kan øke effektiviteten i arbeidet som gjøres.

- Våre funn viser at arbeidsgivere vil vinne på å gi arbeidstagerne fri fra jobben for å trene, sier en av de ansvarlige bak studien, Ulrica von Thiele Schwarz, til VG. Hun arbeider som forsker ved Stockholm Universitets avdeling for arbeidslivs- og organisasjonspsykologi.

GODT ARBEIDSMILJØ: Trening på jobben er hyggelig, mener Marte Cecilie Pramli (t.v.) og Trine Fjelstad i NVE. Forskning viser også at det å ha det hyggelig på jobben gjør sjansene større for at du trener.

Foto: Kyrre Lien

Aktiv arbeidsplass

NVE har 550 ansatte og eget bedriftsidrettslag. De har en klatregruppe, trimrom, en gruppe som spiller golf og en fotballgruppe. Noen møtes jevnlig for å jogge, og hvert år arrangeres slalåmtur til Hemsedal. En time treningsfri i uken ble innført for noen år siden.

Både ledelsen og de ansatte ser på tilbudet som et godt personalgode, men de vet ikke konkret hva slags effekt de får ut av det.

- Ordningen ble innført for å forebygge belastningsplager som følge av stillesittende arbeid. Vi har hatt et lavt sykefravær i mange år, så vi kan ikke si om treningen har påvirket dette, sier personalrådgiver Trude Moe.

Sosialt

Hva som påvirker hva kan være tilfeldig. En undersøkelse fra Det Nationale forskningssenter for Arbeidsmiljø i Danmark viser at det er en sammenheng mellom det sosiale arbeidsmiljøet og hvorvidt de ansatte trener på jobben.

I bedrifter hvor de ansatte mener det er et godt arbeidsmiljø er det også flere som trener. Om det er det sosiale som gjør at de trener, eller omvendt, kan de ikke svare på i NVE. Hyggelig syns de uansett at det er.

- Det sosiale er jo også viktig. Vi treffer folk her som vi ellers bare ser i korridoren eller i kantinen, forteller Trine Fjeldstad. Hun jobber i dataavdelingen i NVE og var den som dro i gang bootcampen for tre år siden.

SNAKKIS: Med en time fri for å trene, er det lettere å komme seg opp av kontorstolen. Den ukentlige treningsøkten har blitt en snakkis på jobben i NVE.

Foto: Kyrre Lien

- Good work, girls!

Trener Ciaran Carlin klapper for god innsats. En time hard militær trening har tatt på. Treningstimen er lagt til slutten av arbeidsdagen. Vitenskapelig dokumentert økning i arbeidseffektivitet eller ikke, akkurat nå er det få som orker å gå tilbake på jobben.

Jobbtrivsel er nøkkelen

Å trives på jobben kan gi både mindre sykefravær og kanskje mer effektive medarbeidere.

- Undersøkelser viser at det å trives på jobben for eksempel halverer sjansen for at du blir sykmeldt på grunn av ryggproblemer. Når arbeidsgiveren gir arbeidstageren en time fri i uken for å trene, kan den ansatte bli mer fornøyd. Da er det sannsynlig at dette kan påvirke både sykefravær og effektiviteten, sier post doktor ved Uni Helse og Universitetet i Bergen Torill Tveito som forsker på helse i arbeidslivet.

Hun kan ikke si noe om hvor mange det er som faktisk gir sine ansatte et slikt tilbud. Men tror helt klart at det har en positiv effekt.

- Et arbeidsforhold er jo en slags kontrakt. Når arbeidsgiveren gir slike goder til den ansatte er det jo naturlig at den ansatte kanskje ønsker å gi noe tilbake i form av for eksempel jobbe mer effektivt, sier Tveito.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her