STERK MAGE: God styrke og stabilitet i magemusklene gir bedre kroppsholdning, bedre og sterkere løfteteknikk og kan være skadeforebyggende.

12 hverdagsaktiviteter der du bruker magemusklene

Publisert: 2019-09-20 17:06

Om du ikke er noen fan av sit-ups, kan vi betrygge deg med at du faktisk bruker magemusklene gjennom hele dagen. Få innsikt i magemusklenes funksjon, og hva du allerede gjør hver dag som er så bra for magens muskler.

Kanskje er du mer aktiv enn du kunne ane? Treningsekspert i Vektklubb, Roger Holmedal, gir deg en innsikt i hva du allerede gjør som er så bra for magemusklene dine.

«Jeg har ikke magemuskler, jeg» har du kanskje hørt noen si.

– Til skuffelse for noen, og glede for andre, kan jeg bekrefte at magemuskler har vi alle sammen, forteller treningsekspert Roger Holmedal.

Magemusklene er det som forbinder overkropp sammen med underkropp, og består av fire ulike muskler. Det er tre skrå magemuskler på sidene, og den rette magemuskelen som ligger foran.

– De jobber sjelden alene, og oftest er enda flere muskler utenom magemusklene aktive når vi skaper bevegelse, kan Holmedal fortelle.

Selv om mange kan ønske seg en smalere midje er det først og fremst styrke som er viktig, fordi musklene har såpass komplekse funksjoner.

Magens muskler

Foran på magen går den rette magemuskelen (musculus rectus abdominis) fra brystbenet og ribbena til underlivsbena i bekkenet. Linea alba deler den rette magemuskelen som en midtlinje. Den rette magemuskelen har tre til fem tverrgående senestriper, og de er disse som kan synes som «sicpack» hos enkelte.

På hver side av magen har vi tre brede muskler som ligger lagvis over hverandre.

• Den ytre skå magemuskelen (musculus abdominIs externus)
• Den indre skrå bukmuskelen (musculus abdominis internus)
• Den tverrgående magemuskelen (musculus transversus abdominis)

Muskelfibrene til de skrå magemusklene har forskjellig retning, og dermed får musklene forskjellig funksjon. Felles for alle de skrå magemusklene er at de kan motstå og opprettholde buktrykket. Sammen med ryggmuskler bidrar de skrå magemusklene til å bevege overkroppen. Den tverrgående magemuskelen blir omtalt som kroppens korsett. Siden denne muskelen fester seg til ryggskivene bak på ryggen er de med å stabilisere ryggen.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Dette bruker du magemusklene til:

Samlet sett har magemusklene mange oppgaver. De skaper bevegelser, som å bøye eller vri overkroppen, men magemusklenes aller viktigste oppgave er faktisk det motsatte; å motvirker en bevegelse. Magemusklene ligger som et korsett for å stabilisere kroppens midtparti. Magemusklene beskytter ryggraden mot ekstreme bevegelser, og magemusklene gir ekstra stryrke. Hver gang du løfter, trekker, skyver eller dytter tunge gjenstander aktiveres magemusklene.

Treningsekspert Roger Holmedal har laget en liste på hvordan magemusklene dine aktiveres i helt hverdagslige situasjoner gjennom en vanlig dag:

1. Stå opp av senga

Om noen hadde sagt til deg at dagen starter med sit ups, ville du kanskje tenkt at her har vi et klassisk tilfelle av en treningsnarkoman. Men sannheten er at dersom du starter dagen med å sette deg opp i senga før du svinger bena ut på gulvet, ja da har du også startet dagen din med sit ups.

2. Kle på deg

Å ta på seg sokker krever at du både bøyer overkroppen fremover, stabiliserer og holder balansen mens du utfører bevegelsen. Her må magemusklene virkelig jobbe.

Vi bøyer og vrir oss for å dra på oss sokker, bukser og sko. Alle disse bøyningene og vridningene får magemusklene til å jobbe eller å stabilisere.

3. Stå rett opp og ned

Noe så enkelt som å stå oppreist krever at magemusklene fungerer som et korsett og skaper et trykk på innsiden av magen og fører til at du står rakrygget, en god holdning som krever sterk magemuskulatur.

Har du fått barn? Slik bør du trene magen etter fødsel

4. Gå, sykle eller kjøre til jobben

Hadde ikke magemusklene vært aktive mens du syklet ville du ramlet av.

Bena flyttes fremover, vi roterer overkroppen i bilsetet når vi rygger eller ser bak oss fra sykkelsetet. Å rotere overkropp og underkropp fører til at de skrå magemusklene våre må jobbe.

5. På jobben

Selv det å sitte på kontorstolen og jobbe over et tastatur en hel arbeidsdag krever at magemusklene aktiveres. De fleste vil merke at de blir slitne og jevnlig må reise seg opp å gå litt.

Se også: Tips for å unngå usunne kontorvaner

6. Bære bag, handleposer, barn og lignende

Å bære krever at du stabilierer kroppen din, og der kommer magemuskelene inn. Du må både bære vekten og sørge for at kroppen ikke faller over ende som følge av tyngden du løfter.

Veske, bag, handlepose eller et barn på armen, alle disse aktivitetene krever at musklene på siden av magen stabiliserer overkroppen slik at den ikke faller over til siden.

7. Huslige gjøremål

Det å sette varer i kjøleskapet, støvsuge, vaske eller rydde rommet til barna dine er kanskje ikke favorittsyslene i hverdagen, men da kan det være en trøst at disse gjøremålene skaper bevegelighet og gir styrke til magemusklene, og jo mer av dette jo bedre (for magemusklene).

8. Fritidsaktiviteter

Golf, tennis, ski, sykkel, løping, svømming, roing, fotball og flere andre aktiviteter får kraften til bevegelse fra eller via magemusklene. En sterkere magemuskulatur bidrar til økt prestasjon i alle disse aktivitetene.

9. Løfte bena opp på bordet når du sitter i sofaen for å se på TV

Bena på bordet er kanskje hverken lov eller en vane i mange hjem, men det å løfte bena opp er ikke fritatt kraft fra magen det heller. Om det skulle være i sofaen, lenestolen eller i en annen sitteanretning krever det at de rette magemusklene foran på magen brukes.

10. Hoste

Når du hoster bruker du faktisk den rette magemuskelen, og på fagspråket kalles dette en forsert ekspirasjon. En forkjølelse kan med andre ord gi deg svært god magetrening, dog noe ufrivillig.

11. Sex

Dette kan vel sies å være en fullkropps aktivitet, og jo mer variasjon jo flere ulike muskler bruker du. Men tar vi utgangspunkt i magemuskulatur så er de med på å bevege hoftene frem og tilbake, opp, ned og til siden.

12. Måke snø

Aldri så dumt at det ikke er godt for noe! Å måke snø krever enormt mye av magemusklene dine, for å stabilisere ryggsøylen samt skape kraft til å kaste snøen av snøskuffen.

Det er bare å glede seg over vinterens snøfall, for med snømåking får du en real mageøkt. Når den tunge snøskuffen må løftes og snøen skal kastes vekk, må magemusklene trå til for å hindre at ryggen ikke bøyer seg som følge.

Oppsummering

Så selv om du med all din kreativitet og vilje forsøker å unngå trening ser du her at magemusklene uunngåelig får seg en påkjenning gjennom dagen.

Om det skulle være slik at noen av aktivitetene nevnt over er for slitsomme eller blir kjedelige i lengden, kan du trene deg sterkere ved å gjøre gode styrkeøvelser for magen eller hele kroppen.

Du vil da kunne nyte gleden av at alle aktivitetene i listen kan føles lettere og kan gjøres mer av uten å slite deg ut. Variasjon og økt styrke for magemusklene vil være topp for både hode og kropp.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her