ONLINETRENER: Trine Bækkevar Semb startet med direkte online-trening lenge før pandemien kom. Her har hun direktesending med styrketrening fra kjellerstuen sin på Jar i Bærum.
ONLINETRENER: Trine Bækkevar Semb startet med direkte online-trening lenge før pandemien kom. Her har hun direktesending med styrketrening fra kjellerstuen sin på Jar i Bærum. Foto: Line Møller / VG

Dette spås å bli årets treningstrender i 2021

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-01-13 12:04

Nykommeren som har kapret topplasseringen på listen er, ikke overraskende, en av treningsformene best egnet for å holde befolkningen i form under pandemien.

Hvert år kårer The American College of Sports Medicine (ACSM) treningstrendene som med stor sannsynlighet vil dominere i året som kommer.

2020 ble et spesielt år for treningsbransjen over hele kloden. COVID-19 endret alt. Både i Norge og hele verden måtte treningssentre stenge og omstrukturere driften på kort tid. Pandemien er ikke over, og det er derfor onlinetrening troner øverst som den treningstrenden som vil dominere i det kommende året.

Se også: Dette trodde de kom til å bli mest populært i 2020

– Jeg merket helt klart økt interesse for onlinetrening etter lockdown i mars i fjor, forteller online- og utetrener Trine Bækkevar Semb.

Hun startet treningsbloggen Trines Treningsglede med onlinetrening og utegrupper i 2016 og har rukket å bli en av Norges mest erfarne onlinetrenere.

Trine benytter plattformen Facebook Live til sendinger med treningsgruppene, og i tillegg til å gi instruksjoner og oppmuntringer underveis, kommuniserer hun med deltagerne via chat.
Trine benytter plattformen Facebook Live til sendinger med treningsgruppene, og i tillegg til å gi instruksjoner og oppmuntringer underveis, kommuniserer hun med deltagerne via chat. Foto: Line Møller / VG

Som deltaker på onlinetrening kan man trene hjemme hos seg selv og følge en instruert og veiledet treningsøkt via skjerm.

– Ettersom flere søkte etter løsninger innenfor husets fire vegger, tror jeg flere ble nysgjerrige og åpne for å prøve onlinetrening, sier treningsprofilen.

Semb tror mange kan sette pris på å få trene uten å ha et blikk rettet mot seg, men samtidig blir «sett» ved å være med i en lukket treningsgruppe med oppfølging mellom øktene.

Naturen er åpen

– Det er ingen tvil om at koronapandemien har satt sitt preg på treningsbransjen og måten folk nå generelt trener på, sier personlig trener og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

Hun synes det er positivt at flere har fått øynene opp for med hjemmetrening og å være mer utendørs i naturen.

– Dette så vi jo mange eksempler på i sommer da «alle» skulle på topptur, sove i hengekøye eller trene utendørs i treningsparker. Det å bevege på kroppen trenger ikke å være så komplisert og nå gjelder det å bruke de mulighetene man har, oppfordrer Bjørnstad.

– Det siste året har det vært en eksplosjon av tilbud og etterspørsel når det gjelder både onlinetrening, treningsapper og bærbar treningsteknologi. Dette vil nok også prege treningsåret 2021, sier treningsekspert Silje Bjørnstad.
– Det siste året har det vært en eksplosjon av tilbud og etterspørsel når det gjelder både onlinetrening, treningsapper og bærbar treningsteknologi. Dette vil nok også prege treningsåret 2021, sier treningsekspert Silje Bjørnstad. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Her er de største trendene, ifølge ACSM:

1. Onlinetrening

Som følge av restriksjoner og stengte treningssentre verden over har treningsopplevelser via video, enten som strømming eller videoopptak, klatret opp til å bli den heteste trenden for 2021. Det finnes utallige gratis treningsvideoer for eksempel på YouTube, via treningsapper, men også treningssenterkjedene har utviklet og forbedret det digitale tilbudet til medlemmene.

Les også: Slik får du mest ut av onlinetreningen (krever VG+ abonnement)

2. Bærbar treningsteknologi

Trening- og aktivitetsmålere som du har på kroppen, for eksempel Fitbit, Apple watch, Garmin, Casio og Samsung wear, toppet listen i fjor, men må se seg slått av årets nykommer. Bærbar teknologi er ikke en treningsform, men definert som en trend. Aktivitetsklokker som måler antall daglige skritt, puls, forbrente kalorier, søvn og mye mer, er fremdeles av stor interesse helt siden trenden kom inn på listen i 2016, og har blitt god forretning for produsentene.

TEK.no: Test av treningsklokker

3. Egenvektstrening

Styrke- eller kondisjonsøvelser uten bruk av utstyr, kun egen kroppsvekt, har klatret fire plasser opp fra fjorårets syvende plass. Dette er en billig og effektiv måte å trene på, og populariteten må sier å ha økt i lys av pandemien.

4. Utendørsaktiviteter

Gågrupper, utendørstrening, fjellturer og annen organisert uteaktivitet er årets soleklare «klatrer» på listen (utenom førsteplassen), opp fra fjorårets 13. plass. Mye grunnet pandemien. Her i Norge har Helsedirektoratet oppfordret oss til å la fysisk aktivitet være en del av hverdagsrutinen, selv om vi skal være mest hjemme og holde antall nærkontakter lavt. Når det meste av aktivitetstilbud og organisert idrett har måtte stenge har flere oppdaget at naturen alltid er åpen.

5. Høyintensiv intervalltrening (HIIT)

HIIT har vært blant topp fem helt siden 2014. Dette er en treningsmetode der man jobber med høy intensitet i korte perioder, etterfulgt av korte pauser. For eksempel CrossFit eller tabata.

Hekta på CrossFit: Hannes vei mot en sprekere hverdag

6. Virtuell trening

For første gang definert som egen treningstrend, da den tidligere år har vært slått sammen med onlinetrening. Virtuell trening bruker teknologi som VR-briller eller avspilling på storskjerm, der det visuelle følger deltageren, ikke motsatt som ved onlinetrening. For eksempel så kan du «sykle» en løype, der du beveger deg fremover ettersom du tråkker, ikke at det er en video som spilles av uavhengig av innsats.

7. Trening som medisin

Et initiativ for å rette oppmerksomhet på betydningen av fysisk aktivitet i primærhelsetjenesten som behandling eller som tillegg til behandling. I Norge kan dette sammenlignes med Frisklivssentraler. Ifølge SSB har 263 kommuner eller bydeler i Norge et tilbud om frisklivssentral i 2018. Sjekk din kommune her.

8. Styrketrening med frivekter

Styrketrening med manualer, vekter, kettlebell og medisinball. Både på egen hånd i treningsstudio eller i gruppetime med frivekter. Dette kan beskrives som basistrening, der man lærer teknikken i øvelser. Mer spesifikke treningsformer med avansert utstyr springer gjerne ut fra dette.

9. Trening tilpasset eldre

Denne trenden viser til et økt behov for trening som er tilpasset godt voksne og seniorer. Vi holder oss friskere, aktive, jobber og lever lengre. Dagens eldre er mer ressurssterke enn tidligere generasjoner – og yngre kundegrupper som treningssentrene tradisjonelt har knivet om, og ønsker å holde seg aktive langt inn i pensjonisttilværelsen.

10. Trening med personlig trener

Én til én veiledning med en personlig trener, enten på treningsstudio eller nettbasert, er fremdeles en sterk trend og har ligget på topp 10 helt siden listen startet i 2006.

11. Coaching for helse og velvære

God helse handler ikke bare om god fysikk. Stadig flere får øynene opp for hvor avgjørende våre vaner og atferd har å si for endringsvilje og livsstil. Det blir stadig flere coacher eller mentale trenere på markedet som fokusere på tankesett, helhetlig helse og atferd, fremfor fysisk prestasjon.

12. Treningsapper

Tilbudet av apper som enten tracker treningen din eller veileder trening i form av lyd og bilde, har eksplodert de siste årene.

13. Ansettelse av fagutdannet eller sertifisert treningspersonell

Det stilles stadig høyere krav til personell i treningsbransjen, og høyere utdanning får betydning for dem som vil jobbe med å trene andre. En profesjonalisering av bransjen er fremdeles en sterk trend, men har sunket fra tiende plass i fjor.

14. Funksjonell trening

Defineres som bruk at styrketrening til å forbedre egenskaper som har betydning i hverdagen, som balanse, koordinasjon, muskelstyrke og utholdenhet, særlig blant eldre, men også pasientgrupper.

15. Yoga

Trening for kropp, hode og sjel, der man får både fysisk, mental og åndelig mosjon. I 2020 falt yoga ned syv plasser fra året før, og én plass for kommende år.

Lyst til å prøve? Yoga på 1-2-3

16. Trening for vektnedgang

Dette har vært en trend siden listens start, og fremdeles en hovedårsak til at mange trener. Trening kan sammen med kalorirestriksjon i kostholdet hjelpe på vektnedgangen, samt forbedre helsen. Det er verdt å nevne at én time fysisk aktivitet om dagen har vist seg å være et viktig virkemiddel for å unngå vektoppgang etter et vekttap.

17. Gruppetrening

Gruppetrening lå an til å gjøre et skikkelig «comeback» i fjor, men har som et resultat av stengte treningssentre tatt et mageplask ned mot bunnen av de tyve sterkeste trendene. Selv om gruppetrening har vært en treningsform i årevis var det ikke før i 2017 at det gjorde seg gjeldende på listen, og det med en sjetteplass, etterfulgt at annenplass og tredjeplass frem til i fjor. Gruppetrening defineres som trening i gruppe med mer en fem deltagere, med instruktør som veileder og motiverer. Det kan være alt fra dans, zumba og aerobics til spinning og styrketimer.

18. Livsstilsmedisin

Tiltak som skal hjelpe familier eller enkeltpersoner å leve sunnere og øke livskvalitet. For eksempel røykeslutt, kostveiledning og trening.

19. Lisensbasert treningsutdanning

Dette er annerledes enn en grunnutdanning innenfor trening. En type treningsform kan kreve at trenerne utfører et kurs hvor de oppnår en lisens som de siden må oppdatere (betale for å ha) for å kunne praktisere som trenere. Denne organisasjonsformen har treningsbransjen adoptert fra andre fagmiljøer.

20. Resultatmålinger

Mål for å avgjøre om tiltak rettet mot dårlige livsstilsvaner har effekt i form av bedre helse eller økt produktivitet.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Tilrettelagt trening

Personlig trener Silje Bjørnstad tror at etterspørselen av fagpersoner og utdannede treningsveiledere bare vil øke i 2021 og i årene som kommer.

– Som personlig trener erfarer jeg at stadig flere trenger og ønsker et individuelt tilrettelagt opplegg basert på sitt utgangspunkt, treningsbakgrunn og mål. Vi mennesker har ulike behov og motiveres av forskjellige ting, og det er jo også noe vi ser reflekteres i listen over treningstrendene 2021 ved for eksempel punkter som trening tilrettelagt for seniorer, trening for vektnedgang og lignende. Da trenger man også folk som har kompetanse og kunnskap på de ulike feltene.

Digital satsing

Listen er, ifølge ACSM selv, ment å være et bidrag til treningsbransjen for å bedre kunne ta fremtidsrettede valg som påvirker innhold, retning og økonomi.

SATS, som er Nordens største treningssenterkjede, følger med på treningstrender både i det nordiske og internasjonale markedet.

Silje Garborg Ree, Nordisk direktør for Produkt og Retail i treningssenterkjeden SATS.
Silje Garborg Ree, Nordisk direktør for Produkt og Retail i treningssenterkjeden SATS. Foto: SATS

– Før corona så vi at høyintensiv intervalltrening (HIIT) er noe som har kommet sterkere og sterkere de siste årene. Folk vil ha korte økter som kombinerer både styrke og kondisjon, forteller Nordisk direktør for Produkt og Retail i SATS, Silje Garberg Ree.

Da corona snevret inn driften av treningssentrene måtte bransjen tenke nytt. For SATS førte det i løpet av kort tid til en tredobling av det digitale produkttilbudet.

– Vi gikk fra 80 ferdigspilte treningsvideoer til 200, å livestreame gruppetrening til hele Norden med over ti daglige direktesendte gruppetimer, forteller Ree.

Den digitale treningen er kommet for å bli, tror Ree, og det er også ett av SATS tre satsingsområder i året som kommer:

  1. Digital trening og utendørs trening
  2. HIIT (Høyintensiv intervalltrening)
  3. Mental helse og stressmestring

– I 2020 arrangerte SATS 16 000 gruppetimer utendørs, mot 1000 i 2019. I tillegg å fortsette å utvikle HIIT-konsepter skal vi også satse på motpolen til HIIT. Vi ser at mange ønsker å trene hardt, men også balansere dette med noe rolig, stressmestring, yoga, meditasjon og trene seg opp til å være mer til stede i nuet med mindfulness, forteller Ree.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her