Sliter du med tankekjør og høye skuldre? Ta en pause og gå en tur!

Stresset eller bekymret? Slik kan trening hjelpe

Publisert: 2022-03-17 13:19

Alt fra en spasertur til løping, yoga eller harde svetteøkter kan hjelpe deg å finne ro og redusere stress.

Hverdagen kan kjennes overveldende, fylt med uendelige gjøremål, et urolig nyhetsbilde og en klokke som tilsynelatende tikker altfor fort.

Løsningen for å få bukt med uro og stress, trenger ikke være hverken kompleks eller tidkrevende. Å bevege kroppen litt hver dag kan gjøre deg ikke bare sterkere fysisk, men også virke beroligende.

Vi spurte treningsekspertene hvorfor og hvordan aktivitet kan virke stressreduserende.

– Ikke hva du gjør, men at du gjør det

Lege og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Ole Petter Hjelle, kjent som «treningslegen» er klar i sin tale: Det er ikke hva du trener, men at du gjør det som er nøkkelen.

Og effekten blir særlig god ved rutinemessig aktivitet.

– Hvilken type fysisk aktivitet er best mot stress?

– Det er den aktiviteten du trives best med. Det er ikke hva du gjør, men at du gjør noe som er viktig om du skal bruke aktivitet som stressmestring. Skal du hente ut de største gevinstene ved å være i aktivitet, bør det være noe du trives med, sier Hjelle.

Les også: Derfor er det bra å gå

Ole Petter Hjelle, lege og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, kjent som «treningslegen».

Det er personlig hva vi liker best å gjøre, og det finnes derfor ikke én type aktivitet som er bedre enn en annen mot stress, mener han. Indre motivasjon, glede og drivkraft kan gi gevinst.

Likevel kan aktiviteter som foregår i naturen eller i samvær med andre virke ekstra godt mot stress.

Tren sammen eller i naturen

– Stress skapes i hjernen. Å være ute i naturen påvirker flere sanser og flere deler av hjernen. Så om du kanskje både liker å være ute, men også liker en økt på treningssenter, kan man argumentere for at det kan være litt mer stressreduserende å trene i naturen, sier Hjelle og understreker:

– Men det utelukker ikke at en økt på tredemøllen også kan hjelpe.

Den stressreduserende effekten ved å bevege seg er godt dokumentert, men mye tyder på at du får en ekstra boost om du er aktiv sammen med andre, forteller Hjelle.

– Hvorfor er aktivitet stressreduserende?

– Vi skiller ut en rekke kjemiske stoffer fra hjernen når vi får opp pulsen, som dopamin og endorfiner. Summen er at stoffene roer ned aktiviteten sin i hjernen og opplevelsen av stress minker. Stress er det motsatte, det gir økt aktivitet, da settes hjernen i høygir, sier Hjelle.

Forskning viser blant annet også at hvilepulsen blir langsommere og at blodtrykket synker, ved regelmessig trening, ifølge Helsedirektoratets aktivitetshåndbok.

Les også: Dette gjør trening med kroppen din

– Mennesker er sosiale dyr. Hjernen vår blir belønnet når vi er sosiale, ting tyder på at samvær gir en tilleggseffekt som roer ned stressresponsen i hjernen, sier lege Ole Petter Hjelle.

– Kroppen er ikke skapt til å sitte i ro

For personlig trener og gründer Annema Refsnes er aktivitet en livsstil, og det hun tyr til når hun kjenner på stress.

– Trening stimulerer produksjon av endorfiner, som er kroppens naturlige lykkepille. Når du trener skiftes fokuset fra hodet ditt til kroppen din. Vi fjerner tankekjøret fordi vi har en oppgave foran oss, sier Refsnes.

Hun bruker ulike typer trening som sin terapi.

– Trening har alltid vært viktig for min mentale helse. Jeg bruker trening som «terapi» og pusterom. Det hjelper meg fjerne tankene som stresser meg, med å fokusere på fysiske oppgaver foran meg opplever jeg mange av de samme fordelene som sikkert meditasjon kan gi.

Bekymret? Slik kan pusten hjelpe deg å takle uro

– Treningsrutiner kan bidra til å øke selvtillitsnivået ditt fordi du vet du gjør noe som er bra for deg – du mestrer, sier personlig trener Annema Refsnes.

Dette er fem av Refsnes sine favorittaktiviteter mot stress:

  • Gå tur. Enten det er fem eller 30 minutter. Kroppen vår er ikke skapt til å sitte i ro hele dagen. Bare det å reise seg opp og bevege deg litt rundt er en effektiv måte å redusere stress. Når du beveger deg må musklene jobbe og det setter blodsirkulasjonen i gang. Bevegelse gjør også at vi puster litt dypere, noe som trigger kroppens avspenningsrespons. Litt er alltid bedre enn ingen ting.
  • Jogging, eller løping er en fantastisk måte å stresse ned. Den deilige «runners high» kommer av endorfinene som pumpes ut når vi kommer i en god flyt. Hører du samtidig på musikken du liker har du en anti-stress super-kombo.
  • Yoga er en treningsform som vil hjelpe å avspenne muskler med dyp pust og mentalt fokus. Hatha, Yin Yoga og Yoga Nidra har særlig fokus på stressreduksjon og meditasjon.
  • Dans er en treningsform som frigjør endorfiner og kan glede.
  • Sirkeltrening med eller uten vekter er en effektiv måte å trene hele kroppen på veldig kort tid.
    Du får opp pulsen, puster dypt og du pumper ut endorfiner. Det kan gjøres effektivt på bare 15–30 minutter.
  • Pilates krever at du er til stede mentalt da det er mye fokus på at pusten styrer bevegelsene. Mer til stede i bevegelsene tilsier mindre tid til å bekymre og stress over alt annet. Pilates er ofte en anbefalt treningsform for de som sliter med nakke- og ryggproblemer, noe som ofte kommer av mye og langvarig stress.

Refsnes understreker i likhet med Hjelle at det viktigste av alt når det kommer til trening, er å finne treningsformen som gjør at du føler deg bra og gir en avkobling. Kanskje tennis, svømming, fjellturer eller ridning funker for deg?

Ikke lyst å løpe? Prøv dette isteden

For foredragsholder og trener Yngvar Andersen, er trening medisin.

Å bevege kroppen senker stress

– Trening vil alltid være en motgift mot stress, forutsatt at hen ikke opplever det å få til treningen som veldig stressende, sier treningsprofil Yngvar Andersen.

– For noen vil hardere trening der det mentale fokuset på selve treningen er stort være en god løsning. Men for de aller fleste vil gåing, løping og yoga med rolig intensitet være det som kurerer stress aller best, sier han.

Personlig er en skitur eller rolig løpetur i skogen det som gjelder for Andersen når stresset kommer snikende.

Min sunne hverdag: Dette har Yngvar Andersen alltid i kjøleskapet

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Rutiner og helsegevinster

Gode, givende rutiner over tid er uansett prima for velvære – både fysisk og mentalt.

– Når kroppen beveger seg beveger tankene seg. Problemene forsvinner ikke ved en spasertur, men vi vet at ved at kjemiske stoffer skilles ut endrer tankeprosessen seg. Tankene er der, men vi takler og ser på problemene på andre måter, sier Hjelle.

Han fremhever at trening gir en rekke helsegevinster.

– Stress sitter i utgangspunktet i hjernen, men de som er plaget med stress over lang tid får gjerne også fysiske problemer, som muskelsmerter, hodepine og søvnvansker. Regelmessig trening, hjelper også mot dette, sier Hjelle.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her