Det er lurt å finne en aktivitet du liker å gjøre. Da er sjangsen større for at du gjør den igjen og igjen.
Det er lurt å finne en aktivitet du liker å gjøre. Da er sjangsen større for at du gjør den igjen og igjen. Foto: Shutterstock

Hverdagsaktivitet: Sitte mindre er viktigere enn å trene mer

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-03-19 18:19

Du trenger ikke trene hardt for å få helsegevinst. All bevegelse teller og hverdagsaktivitet er gull for helsen!

Helsedirektoratet gir råd om fysisk aktivitet og sittestilling til befolkningen, og i mai i 2022 ble rådene oppdatert. Her omtales anbefalingene som gjelder for voksne og eldre.

– Budskapet er at det ikke er nødvendig å trene hardt for å få bedre helse, men at all fysisk aktivitet teller og litt er alltid bedre enn ingenting, forteller treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad, som har sett på anbefalingene.

Også bevegelse som oppfattes som lett og lav intensitet er bra, typisk hverdagsaktivitet som å gå, husarbeid, hagearbeid og alt som gjør at man beveger på seg.

– Det er kanskje det viktigste rådet vi nå kommer med. Kunnskapen nå er tydelig på at bare det å reise seg opp og gå litt i korridoren eller bevege litt på seg, har betydning for helsen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Godt for helsen: Dette gjør trening med kroppen din

 Helsedirektoratet har senket kravet for hva som teller som aktivitet, nemlig at all aktivitet teller og er bra for helsen.
Helsedirektoratet har senket kravet for hva som teller som aktivitet, nemlig at all aktivitet teller og er bra for helsen. Foto: Silje Bjørnstad

Begynn i det små

Det er de som er minst aktivte som kan glede seg over størst fremgang.

– Hvis man ser på forskjellen fra å være fullstendig inaktiv til å bevege seg litt, så er det der den største helsegevinsten ligger, sier han.

Dersom du ikke er spesielt aktiv fra før oppfordres du til å starte med fysisk aktivitet som er egnet for ditt nivå, funksjon og fysiske form. Etter hvert som man kommer i bedre form kan man gradvis øke aktivitetsnivået.

Da rådes voksne og eldre å være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet eller minst 75 til 150 minutter med høy intensitet i uken, eller en kombinasjon. I snitt vil det si å være aktiv cirka 22–43 minutter med moderat intensitet hver dag, eller 11–22 minutter med høy intensitet hver dag.

I tillegg bør vi trene styrke for hele kroppen to ganger i uken.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Sitt mindre stille

Å være fysisk aktivt handler ikke bare om den treningen som foregår med treningsklær. Det er minst like viktig å bryte opp lange perioder med stillesitting.

Å sitte stille er rett og slett uheldig for helsen viser forskning. Det kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Det er nemlig de som tilbringer en stor del av dagen i ro, for eksempel i kontorstolen, som bør ta sikte på å være ekstra aktiv i den øvrige tiden. For å kompensere for minst 8–10 timers daglig stillesitting er rådet å være fysisk aktiv i minst 300 minutter med moderat intensitet totalt i uken eller minst 150 minutter med høy intensitet i uken. Det er i snitt rundt 43 minutter hver dag med bevegelse, eller 22 minutter hver dag der man blir mer andpusten.

Det betyr at dersom du har en stillesittende jobb bør du ligge i det øvre sjiktet på anbefalt aktivitetstid per uke.

– Går du til og fra jobb, buss eller tog, eller får gått en tur i løpet av dagen slik at du får vært aktiv i 45 minutter til sammen, får man kompensert for de negative effektene av langvarig stillesitting, forteller Bjørnstad.

Trenger ikke være mye: Derfor bør du gå mer

– Husk at alle monner drar! Det viktigste er å bare gjøre noe slik at man kommer i gang med å bevege på kroppen.
– Husk at alle monner drar! Det viktigste er å bare gjøre noe slik at man kommer i gang med å bevege på kroppen. Foto: Silje Bjørnstad

Man kan fint dele opp aktiviteten i flere mindre bolker og snike inn trening der man får det til. Eller være ekstra aktiv i helgen om man har mulighet til det.

– Det viktigste er totalen over tid og at man etablerer vaner som fungerer for seg og sin hverdag, råder treningseksperten.

Snik inn mosjon

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at kun 30 prosent av den voksne befolkningen oppfyller anbefalingene om fysisk aktivitet.

Mange har hektiske hverdager og det er ikke alltid like lett å sette av dedikert tid til egentrening. Helsedirektoratet sier også at aktivitet ikke bør gå utover behovet for søvn og hvile. Så hvordan kan man oppfylle anbefalingene for fysisk aktivitet når tid er en utfordring? Bjørnstad har noen enkle forslag:

 • Ta med en sekk og gå eller sykle til butikken.
 • Gå av bussen eller trikken tidligere.
 • Gå en kjapp morgentur eller gjør litt yoga på morgenkvisten.
 • Kombiner en telefonsamtale med en gåtur.
 • Finn en spennende podkast eller lydbok å lytte på, men bare når du beveger deg. For eksempel når du går, rydder, vasker eller gjør hagearbeid.
 • Husarbeid teller uten tvil som aktive minutter. I tillegg kan du nyte godt av et ryddig og rent hjem.
 • En velstelt hage krever mye fysisk arbeid og bevegelse. Her får du mye trim i gressklipping, luking, raking, beskjæring og rydding.
 • Skal du møte en kompis eller venninne? Slå to fluer i en smekk og gå en tur sammen.
 • Ta alltid trappen (eventuelt kan du ta du heisen opp og gå trappene ned igjen).
 • Finn en gruppetime du trives med som du deltar på hver uke. Å trene med andre kan være ekstra motiverende og forpliktende samtidig som du selv ikke trenger å planlegge og finne på hva du skal gjøre – det har instruktøren gjort for deg.
 • Kanskje du kan delta på Stolpejakten eller orientering i ditt nærområde?
 • Finn fem styrkeøvelser som du gjør to ganger i uken, enten hjemme eller på treningssenter.
 • Kan elsykkel være noe for deg? Den gjør det mulig å sykle lenger og oftere.
 • Finnes det et idrettslag eller turgruppe i nærheten du kan delta i dersom du liker å trene med andre?
 • Det finnes treningsvideoer for enhver smak på internett. Kanskje det kan være et fint sted å begynne hvis du er usikker på hva du egentlig liker å trene?

Sjekk ut disse effektive treningsprogrammene fra Vektklubb:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her