Lengre dager gir strålende muligheter for å være ute i aktivitet. Enten du er på fjellet, ved vannet, i byen eller hjemme, utnytt fridagene til å få masse frisk luft! Her er Anne-Mette Rustaden på aketur i skogen med datteren Marie.
Lengre dager gir strålende muligheter for å være ute i aktivitet. Enten du er på fjellet, ved vannet, i byen eller hjemme, utnytt fridagene til å få masse frisk luft! Her er Anne-Mette Rustaden på aketur i skogen med datteren Marie. Foto: Jan Petter Lynau / VG.

Fine familieaktiviteter i påsken

Line Blokhus, Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-03-18 14:40

Å være aktive sammen som familie er vinn-vinn for alle parter. Legg lista lavt så kan disse aktivitetene skape gode minner, gi frisk luft og treningseffekt for store og små. Her er flere forslag til gøyale familieaktiviteter!

Ikke bare er det flere gode helseeffekter av å være i aktivitet, gjør man det sammen med familien eller gode venner, får man også tilbragt dyrebar tid sammen. Det bør være fokuset, at alle skal kunne delta og ha det gøy, fremfor at det er en konkurranse eller at det skal gi maks treningseffekt for de voksne.

Velg aktivitet på rundgang

Tidligere treningsekspert for Vektklubb, Anne Mette Rustaden.
Tidligere treningsekspert for Vektklubb, Anne Mette Rustaden. Foto: Therese Alice Sanne / VG

Det kan være utfordrende å finne aktiviteter som alle i familien liker og klarer, særlig om det er litt aldersspenn mellom barna.

– Et forslag kan da være å la valget gå på rundgang, slik at én og én får bestemme hva de vil gjøre. Da blir det ofte lettere å bli med de gangene andre velger også, og alle føler seg mer inkludert i beslutningene som tas, sier tidligere treningsekspert i Vektklubb, Anne Mette Rustaden.

Les også: Hvor mye påskegodt er greit?

Et annet forslag er å velge en aktivitet hvor alle først er sammen, for deretter å dele seg hensiktsmessig. På den måten kan alle delta, samtidig som alle får passende utfordringer.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Legg listen lavt

Mange vil kanskje kjenne seg igjen i at for strabasiøse turer kan ende med sutring, klaging og dårlig stemning.

– Et viktig element for at aktiviteten skal gi mersmak er å legge listen så lavt at alle får glede av turen eller opplevelsen, tipser Rustaden.

La den minste få være med å styre tempoet og fokuser på mestring, mestring, mestring, er Rustadens råd. Pass også på å legge inn nok pauser og lag små leker underveis.

Bli med barna

– Husk også at aktivitet med barna kan være veldig enkelt, uten at dere må reise noe sted. Ofte handler det om å bli MED barna på deres aktiviteter, i stedet for å sitte og se på, sier hun.

På den måten kan du øke ditt aktivitetsnivå både inne og ute hjemme, uten at det krever noe som helst, bare tiltakslyst.

Fine familieaktiviteter i påsken:

Der det er snø:

SKITUR: Ta med barna i pulk dersom de er for små til å gå lengre selv. Eller la de gå deler av turen, og sitte i pulk når de blir slitne eller lei.
SKITUR: Ta med barna i pulk dersom de er for små til å gå lengre selv. Eller la de gå deler av turen, og sitte i pulk når de blir slitne eller lei. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Langrennstur: Det kan være styrete å samle hele familien for en skitur, men det er så verdt innsatsen når man er i gang. Legg listen lavt, ha med godt med klær, drikke og niste, slik at turen blir en fin opplevelse. Man trenger ikke gå så langt at barna blir lei, finn heller et område der dere kan ake, lage hopp eller bygge snømann.

Skilek: Man må ikke nødvendigvis på tur selv om man har ski på bena. Det kan være like gøy å lage skihopp, kuleløype eller slalåmbakke i hagen. Eller hva med å leke sisten på ski, eller stiv heks?

• Slalom og snowboard: Ta med hele familien i skibakken. De aller fleste skianlegg har utstyrsutleie, for de som ikke har eget eller vil teste det ut. Barnebakken er et fint sted å begynne. Hjelp barna i heisen til de er trygge, og ikke press noen til å kjøre brattere eller raskere enn de er komfortable med.

• Aking og utelek: Barna elsker å ha med mamma og pappa på leken, så hiv deg med! Å dra barn på akebrett, for deretter å ake ned sammen med dem, slår sjelden feil. I tillegg får du opp pulsen, uten at det føles ut som trening.

Inne og ute:

• Sirkeltrening på hytta: I tradisjon tro arrangeres «Påskesirkel» med hele familen på hytta hos treningsekspert Silje Thorstensen. Sirkeltrening passer fint for både store og små. Sett på litt energisk musikk så blir det riktig så gøy! Velg øvelser ut ifra hvor mange som skal delta og nivå. Om dere er få personer kan dere velge like mange øvelser som antall personer. Om dere er mange kan man være to og to på hver stasjon, eller øvelse. En stasjon er å løpe/gå en eller to runder rundt hytta (avhengig av størrelsen), denne personen bestemmer også tiden på hvor lenge man skal være på hver stasjon. De andre øvelsene kan være knebøy, push-ups, gående utfall, planke, hoftehev på ett ben eller sit ups. Legg inn 20 sekunders pause mellom hver øvelse, og gjør tilsammen fire runder.

Der det ikke er snø:

Oppdagelsestur i skogen: Skogen byr på mange spennende oppdagelser, og den er lett tilgjengelig for de fleste av oss. Mange kommuner har også poster ute i skogen, eller har laget ti-på-topp turdestinasjoner, slik at man kan benytte kart, samle poster og kanskje få en premie. At det er et konkret mål med turen kan være motiverende.

Fjelltur: Dette er topp aktivitet når man har mulighet og tid til det. Det er viktig at turen foregår på barnas premisser, og det er ikke nødvendig å gjøre det til noen ekstrem ekspedisjon. God niste og sjokolade i sekken er viktige ingredienser!

Sykkeltur: En enkel mulighet i hverdagen (om barna har lært å sykle), er å gå raskt eller løpe mens barna sykler. Dette kan gi en skikkelig bra treningsøkt, og du har heiagjeng hele veien.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

De 5 beste styrkeøvelsene med maks utbytte

...og disse 5 ubrukelig øvelsene bør du droppe!

Slik finner du energi til å trene selv om du er sliten og trøtt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her