VANNAEROBICS: Passer for alle aldre og kan gjøres både i et basseng eller i havet.
VANNAEROBICS: Passer for alle aldre og kan gjøres både i et basseng eller i havet. Foto: Getty Images

Fem øvelser i vann som får fart på treningen

Malene Emilie Rustad
Publisert: 2018-08-03 15:49

Når gradestokken står høyt, så frister det kanskje ikke med en real svettefest på land. Her er øvelser som er perfekt å gjøre mens du bader. 

Ferietid trenger ikke være ensbetydende med late dager på solsengen. Selv om du for all del ikke trenger å trene hardt, så er det lurt å være i aktivitet i minst 30 minutter hver dag. Ønsker du å få til en økt i sola på varme dager, kan øvelser i vannet være et godt alternativ.

Bakgrunn: Derfor bør du trene i vann

Annelise Hellem er treningsinstruktør på Trim Swim og har drevet med vannaerobics i 22 år. Hun mener at øvelser i vann er noe som kan gjøres av alle, fra topptrente til overvektige.

– Øvelser i vann passer for folk som ikke passer inn andre steder og andre som er i god form og vil prøve seg på noe nytt, sier Hellem.

Hun anbefaler tre enkle øvelser som ikke krever utstyr:

1. Løpe i vannet

Slik gjør du det: Løp på stedet med vannet til cirka skulderhøyde. Hvis du trenger noe å lene deg på anbefales bassengkanten eller en badering. Vannmotstanden gjør det tungt, og du velger selv hvor effektivt du vil trene. Øvelsen i vann er skånsom mot leddene.

Dette trener du: Når du løper på stedet under vann så øker du pulsen og trener kondisjonen. I tillegg jobber du med setet, rumpa, legger og lår. Du setter dermed i gang alle de store muskelgruppene.

LEK DEG: Trening i vann kan være en morsom avveksling fra trening på land. Få med deg barna eller en venn på leken.
LEK DEG: Trening i vann kan være en morsom avveksling fra trening på land. Få med deg barna eller en venn på leken. Foto: Getty Images

2. Gå på «ski»

Slik gjør du det: Stå med vannet til skulderhøyde. Spark et og et ben opp og frem. Prøv å ta deg selv på tærne om mulig. Du kan eventuelt late som det er en ball du skal sparke opp i lufta. Øvelsen fungerer litt som å gå på ski i vannet. Få med deg armene, takten skal komme av seg selv.

Dette trener du: Kjernemuskulatur, bevegelse og kondisjon.

Fikk du med deg? Syv grunner til å starte dagen med smoothie.

3. Tren kjerne og armer

Slik gjør du det: For å trene magemusklene kan du flyte på ryggen eller magen og bevege bena fra side til side. Bruk kjernemuskulaturen til å flytte bena fra side til side. Ta så mange repetisjoner du orker, og bytt til å trene armer. Stå rett opp og ned med vannet til halsen. Tenk at du skal måke vannet, ha hånden som en øse og press vannet opp og ned. Du kan også prøve å klappe under vann, dette vil trene brystmuskulaturen.

Dette trener du: På mageøvelsen trener du kjernemuskulaturen, og armøvelsene trener biceps, triceps og baktavlen.

Trening med svømmestang

Cecilie Sverre Lindberg er autorisert instruktør i aqua fitness og har 23 års erfaring. Hun anbefaler to øvelser du kan gjøre i vannet med en flytepinne – en allsidig svømmestang.

– Det er en million øvelser man kan gjør i vann, har du en flytepinne kan du få en god liten treningsøkt, gjerne sammen med barna.

PASSER ALLE: Øvelser i vann er skånsomt mot leddene, og du bestemmer selv for hardt du vil trene.
PASSER ALLE: Øvelser i vann er skånsomt mot leddene, og du bestemmer selv for hardt du vil trene. Foto: Getty Images

1. Sykle med flytepinne

Slik gjør du: Ta med barnet på hver deres flytepinne, eller vannpølse, som det også heter. Len deg over pinnen og sykle med bena. På denne måten har man overblikk over både barn og maneter, noe som kan være en fordel om en er ute i sjøen. Øvelsen med barn gjør treningen til en lek. Prøv å holde ut lengst mulig og gjør det til en morsom konkurranse.

Dette trener du: Kondisjon, kjernemuskulatur og ben.

2. Intervaller med stang

Slik gjør du: En svært effektiv øvelse du kan gjøre med barna, er intervalltrening forkledd som lek. Knytt sammen to svømmestenger og stå på hver deres side. Leken går ut på å løpe hver sin vei, vekk fra pinnene og ut i vannet. Øvelsen er en fin avbelastningsøvelse som passer alle, og som kan utføres istedenfor intervaller på land. Ta i så hard du orker for maksimal treningseffekt.

Dette trener du: Kondisjon, kjernemuskulatur og ben.

En flytepinne kan fås tak i på en leketøysbutikk eller kan lånes i en svømmehall.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Hold vekten nede på sydentur

Sunn sommerfrokost i varmen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her