Jan Petter Lynau / VG

6 råd for å oppgradere treningen

Publisert: 2018-04-16 11:06

Av og til er det ikke mer enn en liten justering på treningen som skal til for at du får ny giv og fremgang.

Kjenner du deg igjen i at treningsrutinene dine tidvis veksler mellom regelmessig og mer sporadisk? Dette er vanlig for mange av oss. I perioder er livet mer hektisk, og andre ganger vinner sofaen over dørstokkmilen.

Hvis treningen har en tendens til å skli ut eller motivasjonen fordufter, har vi seks forslag til små forbedringer som lettere kan holde deg i det gode treningssporet. Det du trenger er ikke nødvendigvis en helt ny treningsplan, men en liten oppgradering av det du allerede gjør slik at det er lettere å holde på de gode, aktive rutinene.

Les også: Kom i gang med vårtreningen!

1. Skriv ned treningsøkten din

Simen Øyen

Hvorfor: Du har sikkert en svært god hukommelse, men du husker garantert ikke treningsøktene dine fra gang til gang. Så om du ikke vet hva du har gjort, hvordan kan du bli bedre og flytte deg fremover?

Skaff deg en liten notisbok eller noter ned på mobilen din hva du gjør. Særlig til styrketrening er det smart å være detaljert i notatene, slik har du god kontroll og justerer for videre fremgang.. Skriv ned hvilke øvelser du har trent, antall kilo du har løftet og hvor mange repetisjoner og serier. Mange finner det motiverende å «tracke» løpe-, gå eller sykkelturen, og det finnes flust av apper som viser deg hvor langt og fort du løper, sykler eller går.

Etter noen økter forsøker du å bli bittelitt bedre ved å løfte tyngre, løpe/sykle/gå lengre eller raskere.

Line Møller / VG

2. Løft vekter

Hvorfor: Mange unngår vektstang og manualer fordi de syns det er kjedelig med styrketrening, eller de er redd for å gjøre øvelsene feil. Det kan være god hjelp i å få en personlig trener eller en venn som har god kunnskap om styrkeøvelser til å veilede deg. Å bevare styrke, eller å bli sterkere, vil øke prestasjonen din i andre aktiviteter og er bra for ulike fysiske utfordringer i hverdagen. Det blir garantert lettere å bære matvarer, gå opp trappene, løfte barna og skifte dekk på bilen.

Det finnes mange styrkeøvelser du kan gjøre uten vekter og manualer, men skal du ta styrketreningen til et høyere nivå er det fordelaktiv å kunne legge på mer motstand etterhvert som du blir sterkere.

Topp 5: De beste styrkeøvelsene

3. Kom deg ut fra treningssenteret

Hvorfor: Om du alltid legger treningen din til treningssenteret kan det være på tide å bryte mønsteret og ta treningsøktene ute. Våren er et fint påskudd for å endre de vante mønstrene. Bytt ut aircondition med frisk luft. Tak og vegger med skog, natur og åpen himmel!

Roger Holmedal

En joggetur i terreng utfordrer både kordinasjon og balanse. Trening ute i dagslys vil også gi påfyll av D-vitamin, som er svært etterlengtet etter en lang og mørk vinter.

4. Gjør det DU vil

Privat

Hvorfor: Treningseksperter vil at folk gjør litt av alt, utført så bra som mulig. Det viktigste budskapet er at du har et snev av balanse i treningen for ikke å pådra deg skader.

Av og til er det godt å lukke ørene fra all informasjon og tips utenfra, og kjenne etter selv hva som er riktig for deg, kroppen din og dagformen. Hva gjør du så? Du gjør den aktiviteten du digger. Det du liker best vil gjøre deg mest motivert for treningen.

5. Lag deg tid

Hvorfor: Du velger selv å lage din egen timeplan. Den inneholder familie, jobb, forpliktelser, sosiale møter og mye mer. Lag også plass til trening. Det handler om prioriteringer og investering i egen helse, så bare gjør det. Se på det som du setter av tid til service av egen maskin, nemlig kroppen. Reservedeler er kostbart og ikke alltid å oppdrive. Med stadig lengre levetid er kvalitet og service på maskinen viktig for en varig god brukeropplevelse.

Knapt med tid? Tren hele kroppen på 5, 10 eller 15 minutter!

For å få et overblikk er det smart å skrive opp hva du bruker tiden din på over en hel uke. På den måten kan du lettere se hvor du kan «rydde rom» for en liten treningsøkt.

6. Pust ut og slapp av

Hvorfor: Gi deg selv pusterom og slapp av. Det er aldri lurt å sulte seg for å gå ned i vekt eller trene altfor mye uten nok hvile. Restitusjon og overskudd er til syvende og sist det som sakte fører oss fremover.

Vektklubb tester: Bevegelighetstrening i gruppetime

Simen Øyen

Daglig stress og jag fra alle kanter kjennes kanskje ikke så fysisk tøft ut, men like viktig som det fysiske er det mentale. Test ut meditasjon eller yoga, øv deg også på å stoppe opp i hverdagen. Ta noen dype pust, og istedenfor å haste videre, se på alt du har fått gjort og gi deg selv litt skryt for det.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Musikken som gir deg lyst til å trene

Sirkeltrening for hele kroppen - for nybegynnere!

Fire råd for et sunnere kosthold

Synnøve har gått ned 14 kilo: – Det har i grunn vist seg å være overraskende lett.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her