Personlig trener Annema Refsnes oppfordrer alle til å gjøre noe aktivt hver dag, men det behøver ikke være knallhard trening. - All bevegelse er bedre enn ingenting, sier hun.
Personlig trener Annema Refsnes oppfordrer alle til å gjøre noe aktivt hver dag, men det behøver ikke være knallhard trening. - All bevegelse er bedre enn ingenting, sier hun. Foto: Privat

Slik holder treningsekspertene seg i form i coronatiden

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-04-03 19:41

Familiegymtimer, gåturer, styrkeøvelser uten utsyr og vindusvask. Trening uten treningssenter fungerer fint - også for de sprekeste blant oss!

Treningssentrene har holdt stengt i flere uker, men skal vi tro treningsekspertene kommer du langt med enkelt hjemmetreningsutstyr og hverdagsaktivitet for å holde formen ved like.

– Kettlebells, strikker og frivekter krever hverken mye plass eller koster mye, sier personlig trener Annema Refsnes. Den erfarne treneren driver AMR Fitness, et privat treningsstudio på Skøyen i Oslo.

Prøv disse: Fem øvelser med minibands

– For dem som ikke har hatt ork, tid eller prioritert trening tidligere så må jo dette være en perfekt mulighet å prøve noe nytt, tipser den erfarne treneren Annema Refsnes.
– For dem som ikke har hatt ork, tid eller prioritert trening tidligere så må jo dette være en perfekt mulighet å prøve noe nytt, tipser den erfarne treneren Annema Refsnes. Foto: Privat

Men du trenger ikke gå til innkjøp av nytt utstyr om du vil unngå kjøpesentre og butikker så godt det lar seg gjøre.

– Jeg alltid sagt at trening med egen kroppsvekt er både effektivt, slitsomt og gøy. Dessuten er det noe hele familien kan være med på, både store og små, forteller Refsnes.

Vektklubbs treningssekspert viser: Tren hele kroppen hjemme uten utstyr

Her har Yngvar gymtime med barna Karla Lykke (9) og Franka (8). Barna er selv med på å organisere og lage treningsaktiviteter for hele familien.
Her har Yngvar gymtime med barna Karla Lykke (9) og Franka (8). Barna er selv med på å organisere og lage treningsaktiviteter for hele familien. Foto: Privat

Gymtimer med familien

Den kjente treningsprofilen Yngvar Andersen (46) har tre barn i skole- og barnehagealder. Og gymtimer står selvsagt på timeplanen.

– Vi har tre daglige gymtimer, som varer fra 15 minutter til en halvtime, og hele familien deltar, forteller den personlig treneren.

I tillegg til familiegymtimer veksler han og kona på å ta seg en joggetur med hunden.

Kan være enklere å komme i form

For noen kan denne spesielle hverdagen også by på muligheter til å komme i bedre form.

– Mange i den norske befolkningen har nok et ønske om å trene mer enn det de rekker i den travle hverdagen, tror Andersen.

Et personlig prosjekt, som å bli bedre i en treningsøvelse du liker, kan gi økt motivasjon. Tenk at du skal «ruste deg opp», og gled deg over fremgangen når du klarer mer enn du gjorde for noen uker siden, råder treningseksperten.

– Mitt prosjekt nå er markløft, og hele familien øver nå på pull-ups.

Vil du også prøve? Slik klarer du din første pull-up

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hverdagsaktiviteter teller

Selv om vi nå skal oppholde oss hjemme så mye som mulig, anbefaler Helsedirektoratet at vi forsøker å sørge for daglige doser fysisk aktivitet og dagslys. Unntaket er naturlig nok de som er i isolasjon og som ikke skal gå ut fra hjemmet. Er du i karantene kan du fremdeles gå ut, men unngå folk.

Les også: Skikk og bruk for en smittefri treningstur

Hverdagsmosjon er også bra for helsen, og kanskje det enkleste vi alle kan få til. Dessuten kan det kombineres med ting vi skal ha gjort:

– Støvsug, rydd og sitt minst mulig på rumpa. Her blir det straks vasking av vinduer, det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sier personlig trener Inger Houghton til Vektklubb.

Vask deg svett: Slik blir husvasken en real treningsøkt

Inger Houghton råder deg til å trene på den tiden av døgnet du har mest energi. – Tren gjerne om morgenen så det faktisk blir noe av, og ikke utsettes. Og ikke gjør treningen for komplisert.
Inger Houghton råder deg til å trene på den tiden av døgnet du har mest energi. – Tren gjerne om morgenen så det faktisk blir noe av, og ikke utsettes. Og ikke gjør treningen for komplisert. Foto: Privat

Korte økter i leiligheten

I Dubai er det full «lockdown» og Houghton, bedre kjent som @ingeridubai, får ikke lov til å forlate leiligheten. Uten tilgang til treningssenter blir treningsøktene annerledes.

– Belastningen blir lavere, øktene kortere og mindre anstrengende enn vanlig, men det er helt greit. Akkurat nå handler ikke treningen min om å bli sterkere eller i bedre form. Jeg trener for å vedlikeholde vanen av å trene, og for å få den gode følelsen etterpå, skriver hun i en mail til Vektklubb.

Hun forklarer at enkle øvelser som knebøy og utfall kan bli anstrengende nok dersom forholdet mellom hvile og arbeid er riktig.

Trener for den gode følelsen

For Inger er trening og bevegelse viktigere enn noen gang, selv om hun trener annerledes.

– Trening har en direkte påvirkning på humøret mitt, coronatider eller ei, men nå for tiden er det ekstra mye hjelp i den lille mentale pausen en treningsøkt kan gi, sier Houghton.

– Jeg får noe annet å tenke på, og føler meg alltid bedre i kropp og sinn etter jeg har trent.

Sjekk ut: Styrkeøvelsene som både gir bedre balanse, bevegelighet og styrke

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her