HØY PULS OG STYRKE: En populær trend på treningssentrene. Her fra timen Transformer på Sats, en god gammeldags sirkeltreningsøkt med moderne apparater. Foran Cristina Redondo, hengdende i slyngene Niklas Haglund, og bak Henriette Thiis-Evensen. Trenerne heter Rune Asp og Randi Christensen.
HØY PULS OG STYRKE: En populær trend på treningssentrene. Her fra timen Transformer på Sats, en god gammeldags sirkeltreningsøkt med moderne apparater. Foran Cristina Redondo, hengdende i slyngene Niklas Haglund, og bak Henriette Thiis-Evensen. Trenerne heter Rune Asp og Randi Christensen. Foto: Nils Bjåland / VG

Årets treningssenter-trender

Anne Mette Rustaden, Nina Schmidt
Publisert: 2014-01-15 09:24

Høyintensiv intervalltrening vil bli årets mest trendy treningsform på treningssentre rundt om i verden, ifølge American College of Sports Medicine.<br />

Artikkelforfatteren Anne Mette Rustaden er treningsekspert i Vektklubb.no. Hun tar for tiden doktorgrad i styrketrening ved Norges idrettshøgskole. Hun er utdannet fysioterapeut, og har mastergrad i idrettsfysiologi.
Artikkelforfatteren Anne Mette Rustaden er treningsekspert i Vektklubb.no. Hun tar for tiden doktorgrad i styrketrening ved Norges idrettshøgskole. Hun er utdannet fysioterapeut, og har mastergrad i idrettsfysiologi. Foto: Krister Sørbø / VG

De siste åtte årene har American College of Sports Medicine laget en årlig oversikt over de tyve største trendene i treningsmarkedet.

Oversikten er basert på en undersøkelse gjort av 3.800 profesjonelle trenere tilknyttet organisasjonen over hele verden.

Kort og intensiv intervall-trening fyker rett inn på førsteplass over treningstrendene. Også i Norge kommer treningskjedene med ulike intervall-tilbud i år (se oversikt lenger ned i saken).

Her er topp-10 listen for 2014:

1. Høyintensiv intervalltrening

Det er første gang høyintensiv intervallpreget trening, med varighet opp mot tretti minutter er med på listen. Denne trenden kommer som et resultat av at man ønsker å bruke så liten tid på treningen som mulig, men likevel ønsker god effekt. Rapporten trekker frem viktigheten av å bruke kompetente og erfarne trenere til denne typen trening, da skaderisikoen kan være høyere enn ved mer moderat og langvarig trening.

2. Vekttrening med egen kroppsvekt

Denne treningsformen var ny på listen i 2013. Treningsformen baserer seg på «gamle» og velbrukte treningsmetoder, men har først det siste året kommet som egne konsepter, og derfor fremstått som en «kommersiell» trend. I denne treningsformen skal man benytte minimalt med treningsutstyr, og treningen skal være billig, enkel og tilgjengelig.

3. Utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører / trenere

Trenden signaliserer at treningssentrene i stadig større grad kommer til å bruke ressursser på å veilede allerede utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere. Trenden gjenspeiler at behovet for trenere og instruktører med faglig bakgrunn øker, ettersom treningssentrenes målgrupper blir bredere, både i alder og helsestatus, noe som vil kreve økt kompetanse fra personalets side.

4. Styrketrening

Styrketrening har i flere år holdt seg høyt oppe på listen. Treningen vurderes som like viktig alene som treningsform, eller som supplement til annen trening, til begge kjønn. Et fåtall trener fortsatt med målsetting om «bodybuilding», men trenden viser at stadig flere fokuserer på helseaspektet ved styrketrening, samt viktigheten av å vedlikeholdele muskelstyrken. Styrketrening brukes også i dag i større grad av forskjellige pasientgrupper, og som tillegg til utholdenhetstrening for å kunne prestere bedre.

5. Trening og vektreduksjon

Konsepter som knytter trening til vektreduksjon har vært en økende trend de siste årene, og kommer som en konsekvens av den generelle globale vektøkningen. Mange sentre tilbyr også trening i kombinasjon med diettrådgivning.

6. Personlig trening

Sterk trend: Trening med personlig trener, enten alene eller i gruppe, vil øke i popularitet, ifølge trendanalysen. Her Lene Alexandra Øien, som selv jobber som, og er utdannet, personlig trener.
Sterk trend: Trening med personlig trener, enten alene eller i gruppe, vil øke i popularitet, ifølge trendanalysen. Her Lene Alexandra Øien, som selv jobber som, og er utdannet, personlig trener. Foto: Frode Hansen / VG

Trening med PT har vært en del av topp-10 listen de siste syv årene, og behovet for flere personlige trenere har økt i takt med trenden. Personlig trener er også mer og mer akseptert som egen profesjon, både innen treningsbransjen og i medisinske miljøer, og vi har fått flere seriøse utdanningsorganisasjoner. Man tror også at enda flere personlige trenere vil etablere seg utenfor de klassiske treningssentrene, som i bedrifter, idrettslag eller på medisinske institutter.

7. Treningsprogram for eldre

Trenden er et resultat av eldrebølgen; de eldre blir flere, og de blir stadig eldre, har generelt bedre økonomi enn tidligere og prioriterer i større grad helse og trening. Trendrapporten mener at vi vil få flere tilpassede konsepter for eldre med fokus på helse, trening og sosialt samvær.

8. Funksjonell trening

Trenden skyldes det moderne menneskets behov for å bryte det ensidige og stillesittende mønsteret mange lever med i hverdagen.

9. Gruppebasert personlig trening

Grupper av mellom to til fem personer deler personlig trener. Dermed blir treningen sosial, billigere og mer variert.

10. Yoga

Er i år tilbake på topp-ti-listen etter et kort fravær. Yoga som treningsform er svært gammel, men har inntatt trenings- og helsebransjen med storm det siste tiåret. Dette gjenspeiler fokuset på velvære, mental helse og behovet for avspenning og avkobling i den ellers så hektiske hverdagen mange lever i.

Se hele listen her.

I tillegg til disse topp-10 trendene, ser vi at teknologien har gjort sitt inntog også i trenings- og helsebransjen. Det dukker stadig opp flere og mer omfattende teknologiske duppedingser og apper som vil prege trenings-fremtiden.

Folk søker balanse

Randi Christensen Solberg, ansvarlig for gruppetrening i Sats Norge.
Randi Christensen Solberg, ansvarlig for gruppetrening i Sats Norge. Foto: Sats

De internasjonale trendene er også tydelige i Norge. Randi Christensen Solberg, som er ansvarlig for gruppetrening i Sats Norge, forteller at kjeden ser tydelige trender innen både personlig trening og gruppetrening.

- Innen personlig trening er trenden «back to basics» med funksjonell styrketrening og trening uten å bruke tradisjonelle apparater. Frivekter, knebøy, markløft og bruk av egen kroppsvekt er stadig mer populært. Mange har fått økt kompetanse gjennom bruk av personlige trenere, og flere trener mer avansert også på egenhånd, sier Solberg.

I større grad enn før trener kjedens kvinnelige medlemmer styrke.

- Dette er positivt for å forebygge skader, og bidrar til en mer funksjonell og sunn kropp.

Innen gruppetrening peker trendene i to retninger, forteller Solberg.

- Høyintensiv og effektiv trening er en trend, mens en annen er rolige, ofte yogainspirerte timer. Mange kombinerer disse treningsformene for å balansere sitt aktivitetsnivå.

Innendørssykling holder seg fortsatt helt i toppen blant Sats' favoritt-timer.

- Til våren lanserer vi utendørs løpegrupper i et mye større omfang enn før. Med erfarne løpecoacher skal vi hjelpe folk i form til ulike løp. Vi har allerede startet innendørs styrketrening i grupper spesielt myntet på dem som vil bli raskere og ønsker å unngå skader, forteller Solberg.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Nytt konsept: Heartbeat

Elixia lanserer nå et intervall-treningskonsept i samarbeid med langrennsbrødrene Jørgen og Anders Aukland og det private Team Centric-laget. Laget har de siste årene hatt stor suksess i langdistansekonkurranser som Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeineren.

«Vi mener mosjon kan gjøres hvor som helst og tilpasset enhver person. Det å kunne trene «utendørstrening inne» er noe vi får mange spørsmål om fra mosjonister som ikke har tid til å reise avgårde til egnet sted å trene i marka,» sier sportssjef i Team Centric, Nils Marius Otterstad, i en pressemelding.

Unge folk kjøper PT

Henning Holm er personlig trener og ansvarlig for treningsopplevelser i Evo.
Henning Holm er personlig trener og ansvarlig for treningsopplevelser i Evo. Foto: Krister Sørbø / VG

Personlig trening er det mest populære treningstilbudet hos treningskjeden EVO, forteller Henning Holm, ansvarlig for treningsopplevelser i kjeden.

- Vi økte salget av personlig trening (PT) med 75 prosent fra 2012 til 2013. Hele tretti prosent av dem som kjøper PT er mellom 19 og 29 år. Dette er overraskende, ettersom dette langt fra er den mest kjøpesterke gruppen, forteller Holm.

Tallene kom frem i en undersøkelse kjeden selv har gjort av om lag 4500 av sine egne PT-kunder.

- Dette er en spennende trend, og vi ser at PT-kunden blir yngre og yngre. Dette har endret seg drastisk siden i fjor, da bare 18 prosent av kundene var mellom 19 og 29, sier han.

Her er de fem mest populære tilbudene hos Evo:

1. Personlig trening.

2. Utholdenhetstrening for prestasjon (målrettet treningsforberedelser til f eks Birken, Oslo maraton, Marcialonga osv.).

3. Treningsprogrammer og personlig trening for yngre.

4. Styrketrening

5. Høyintensiv sirkeltrening.

LES OGSÅ:

Få strammere mage til sommeren!

Kom i gang med styrketreningen

OL-heltenes gulltips

Overvekten knuste Carlas selvbilde

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her