Roger Neumann / VG

5 styrkeøvelser du bør slutte med

Publisert: 2014-09-10 15:46

Lite tid til trening? Da bør du i alle fall ikke kaste bort kreftene på disse øvelsene.

Robert S. Eik / VG

Enten du trener på treningssenter eller hjemme i din egen stue, styrketrening er noe vi alle har svært god nytte av uansett form og fasong.

Og du vil vel at treningsøkten din skal gi resultater? Det er lett å gå seg vill i øvelsesjungelen. Mange kaster bort tiden på styrketrening som har minimal effekt og i verste fall kan øke faren for skader.

Svært mange av oss følger enn viss treningsplan eller gjør øvelser vi tror er effektive enten for å bli sterkere, komme i form eller gå ned i vekt.

Som nybegynner bør du vektlegge hvilket utgangspunkt, treningsbakgrunn og hva målet ditt med treningen er, når du velger styrkeøvelser. Spør deg selv; hva er meningen med denne bevegelsen? Og selv godt trente kan gå i fella.

Her har jeg plukket ut et par øvelser du bør styre unna:

1. Hofte abduktor/adduktor maskin

Helge Mikalsen / VG

Populært kalt trening av ja- og nei-muskelen. Å gjennomføre denne muskelen er så og si helt bortkastet, og man får i alle fall ikke slankere lår som mange kanskje håper på.

Gjør heller:
Øvelser som knebøy og utfall vil være mer effektive øvelser for trening av de samme musklene, og vil også kreve mer energi ettersom bevegelsene er større og går over flere ledd. Og hvem vil vel ikke forbrenne litt mer kalorier når de først er på trening?

2. Hopp opp og ned fra kasse

For å effektivt få en god effekt av spensttrening bør styrken i bena dine være veldig god.

Dette er i og for seg en effektiv måte å få opp pulsen i slutten av en treningsøkt, men spensthopp er noe av det mest belastende vi kan gjøre mot kroppen vår og krever desto bedre teknikk.

Dessverre, i de fleste tilfeller, er det som skjer rundt på treningssentre det helt motsatte og effekten desto dårligere.

Gjør heller:
Bruk tiden på å styrke bena med bulgarske utfall eller knebøy isteden.

3. Push ups utført på knærne

Denne varianten av push ups er svært populær på gruppetimer og mange sverger til å trene overkroppen på denne måten.

Dessverre ender man opp med å fjerne stabiliseringen og styrkeeffekten for rumpe og mage fra øvelsen når man ikke står på tærne. Å trene stabiliteten på denne måten får du mye igjen for i alle andre styrkeøvelser.

Gjør heller:
Plasser armene på en passende høye, for eksempel en trapp eller kasse hvor du klarer å utføre øvelsen på tærne og med utstrakt kropp. Fokuser på å holde en stram mage og setemuskulatur gjennom hele utførelsen. Se eksempel her

4. Nedtrekk bak nakken

En øvelse som i mange kretser, for eksempel blant vektløftere, vil være en svært god øvelse er nødvendigvis ikke det for alle. Denne sees sjelden bli utført riktig da den krever svært god skuldermobilitet og stabilitet. Manglende bevegelsesutslag i skulderleddet kan føre til at sener og senefester i skulderen kommer i klem og i verste fall kan du utvikle en skade kalt impingement.

Gjør heller:
Trekk stangen ned mot brystet foran hodet.

5. Sit ups maskin

Som ved de fleste maskiner er ingen spesialbygd for akkurat deg , derimot er de bygd utfra en standardmodell f.eks mann på 1.80 meter. Noen maskiner er bedre, men andre ikke.

Problemet med akkurat dette apparatet er at du krummer ryggen din inn i en posisjon bestemt av maskinen og ikke din egen naturlige bevegelsesbane.

Gjør heller:
Det finnes utallige mageøvelser som er mer effektive. Om du absolutt skal gjøre sit-ups, finn heller en matte og en plass på gulvet. Trenger du belastning så hold en vektskive inntil brystet.

Av og til er det enkle absolutt det beste!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her