TRANSPORTMOSJON: Hver mandag bytter treningsekspert Silje Thorstensen ut bilen med beina. Da jogger hun til jobb, en tur på 13 kilometer. På de «late» dagene tar hun buss halve veien.

Slik kan du få til snikmosjonen

Publisert: 2017-10-23 12:48

Treningsekspert Silje Thorstensen har en rekke triks til hvordan du kan snike inn mosjon i en travel hverdag.

Det er flere som opplever at tidsklemma skviser ut planen om å trene, spesielt hvis du er småbarnsforelder eller er inne i en hektisk periode.

Helsedirektoratet anbefaler minst 30 minutter aktivitet for voksne og 60 minutter for barn hver dag. All bevegelse er positiv, og spesielt hverdagsaktivitet. De dagene man ikke rekker å hoppe i treningstøyet er det flere muligheter for å få inn litt mosjon likevel. For helsens del er det ikke nødvendig kun å trene hardt.

Sukkertoppen: Topptur for alle

Stillesitting verst

SITT MINDRE: Å reise seg opp øker hvileforbrenningen din dobbelt så mye som når du sitter.

I følge Helsedirektoratet bruker voksne i snitt 60 prosent av sin våkne tid i ro. Det er de lange periodene på baken vi bør bryte opp, for eksempel alle timene foran pc-skjermen dersom du har kontorjobb, annen «skjermtid» som TV-titting, nettbrett, videospill, pc- og mobilbruk, lesing eller motorisert transport.

– Kroppen er skapt for bevegelse! Legg inn gode vaner og rutiner som gir deg mer av nettopp det gjennom dagen. Varier mellom sittende og stående arbeid, ta deg en pause fra skjermen for å fylle på flaska eller en god gammeldags pausestrekk en gang per time så varer både hode og kropp mye lenger, sier treningsekspert Silje Thorstensen. Hun er gruppetreningsansvarlig og personlig trener ved Myrens Sportssenter i Oslo og den ene halvparten i den populære «Treningspodden».

Nå aktivitetsmålene: Slik kan du planlegge treningsuken

Selv om du trener og holder deg i aktivitet en halvtime av dagen bør du likevel minimere den stillesittende tiden. En halvtime trening er kun 3 % av døgnets våkne timer (16 timer). Det gir stor helsegevinst å bryte opp stillesittingen, og det er kanskje et av de letteste tiltakene du kan gjøre for helsen din. Noe så enkelt som å reise seg opp og hente en kopp kaffe, strekke på kroppen og legge inn korte pauser fra skjermtiden er sunt. Forsøk å reise deg opp minst en gang i timen.

Thorstensen har selv kjent på tidsklemma. Som tvillingmamma og en jobb som krever mye tilstedeværelse opplever hun ofte at døgnet har for få timer. Her har hun funnet flere smarte måter for å sitte mindre og skvise inn aktivitet i ellers travel hverdag som hun deler med Vektklubb.

Beveg deg: Yoga på 1-2-3

Siljes beste tips til å snike inn mosjon:

• Ta all telefonprat gående.

• Gå til kollegaen din i steden for å svare på mail.

DYP SQUAT: Godt for hoftemobilitet og ryggen.

• Bestem deg for å bruke det toalettet lengst unna pulten din til å fylle på vannflaske eller gå på do.

• Ta trappa istedenfor heisen.

• Varier mellom sittende og stående arbeidsstilling på jobb.

• Sjekk skrittelleren på telefonen eller klokken din jevnt gjennom dagen. Lag en skritt-challenge med deg selv, en venn eller kollega.

• Legg inn transporttrening til jobb 1-2 dager i uken (jogg, gå eller sykle).

• Gå av bussen et par stopp tidligere enn destinasjonen.

• Sett deg i en dyp squat (se bilde) hver gang du skal bruke sosiale medier (og bli sittende til du er logget ut).

• Finn deg en favorittpodcast og ta deg en gåtur etter middag 1-2 dager i uken.

• Kle deg i sporty klær i helgene så får du kanskje lyst til å bevege deg mer.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Kom deg ut i fjellheimen

Så enkelt kan du spare hundrevis av kalorier

Endret livsstil: Gikk ned 30 kilo

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

19 timer

38minutter

44 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her