Flat mage med pilates
Pilates styrker og strammer opp kroppens senter. Instruktør Trine Hattestad viser seks øvelser.<br /></p><p>
Den gamle og annerkjente treningsformen pilates er blitt veldig populær i Norge.
I pilates får du trent mye mage. I de
tre øverste bildene gjør jeg øvelser
hvor jeg styrker magemusklene.
Jeg har prøvd pilates for første gang, og fikk et innblikk i hvorfor så mange prioriterer pilates i treningsopplegget sitt.
Jeg konsentrerte meg i femti minutter, fikk en avkobling, og følte at musklene sved skikkelig. Men pulsen ble ikke særlig høy, og for første gang etter en treningsøkt droppet jeg å dusje. Jeg følte at jeg brukte kroppen på en annen måte enn i tradisjonell styrketrening, sykling, jogging eller dansing, og ble derfor likevel fristet til å supplere treningsopplegget mitt med pilates. Etter timen kjente jeg meg ledig og rolig.
Fokus på korrekte bevegelser
- Du skal se ut som en sitron i ansiktet, oppfordret pilatesinstruktøren for å presse oss til maks innsats. Jeg hadde antageligvis akkurat et slikt ansiktsuttrykk da jeg satt foroverlent på matten og tøyde setemuskulaturen, og hun lente seg oppå ryggen min. Det gjorde både godt og vondt på en gang. Den litt strenge instruktøren blandet seg ofte fysisk inn for at deltagerne skulle gjøre øvelsene korrekt, men var svært oppmerksom på hver enkelts ulike behov, og passet på å rose. Jeg opplevde hoveddelen av pilatestreningen som en eneste lang rekke av rolige og kontrollerte styrkeøvelser uten en eneste skikkelig pause. Øvelsene hadde sin egen vri og gled over i hverandre, men minnet om kjente øvelser som knebøy, hoftehev, sit-ups, rygghev, katten, benhev, splitt, osv.
Bestemt pusteteknikk
Det handlet om å utføre bevegelsene med kvalitet og om å puste jevnt og teknisk riktig. Inn gjennom nesen og ut gjennom munn. Egen kroppsvekt og ball med litt tyngde var eneste motstand. Pust og pes og hundre repetisjoner var ikke en del av greia her.
Kontinuerlig instruksjon
Når man er helt ny et sted, er det kjærkomment med beskjeder om alt som skal skje, selv om det er enkelt. Det fikk jeg her fra jeg kom til jeg dro. Instruksjon av øvelser og bruk av ball ble også gitt kontinuerlig gjennom timen, noe som gjorde dette til en veldig kvalitativ treningsøkt for en som var "grønn" i pilates. Til tider kunne det på en måte oppleves litt hektisk med så mye verbal instruksjon, men jeg følte det helt nødvendig for å få deltatt skikkelig og ikke minst for å beholde fokuset hos meg selv og på det jeg skulle gjøre. Uten det hadde jeg måttet kikke opp på instruktøren hele tiden.
God individuell instruksjon i gruppe
Hun "ser" alle i rommet, virket det som, og snappet opp den minste forsømmelse eller ekstra innsats. Hun kom enten bort til meg og hjalp til fysisk når det trengtes eller kommenterte høyt og brukte navnet mitt. Hun kjente de fleste deltakerne og ga alternative øvelser til de som hun visste trengte det. Pilatesinstruktøren, som selv hadde et tydelig øvelsesbilde og instruksjon, var litt streng, men var også flink til å rose når man lyktes med å justere seg. Det blir bra trening av sånt!
Hva trenes: Statisk og utholdende styrke for hele kroppen, spesielt mage og rygg. Smidighet, avspenning, balanse, holdning og teknikk.
Spesielle belastninger:
Mage, buk, rygg, sete og innside av lår. Skånsom treningsform.
Øktlengde: 50 minutter
Kalorier forbrukt: 144
Gjennomsnitts- og makspuls: 85 + 166
Fysiske krav: Ingen spesielle på nybegynnernivå. Individuell tilpasning. På kurs for viderekomne stilles det krav til styrke og kroppsbeherskelse. For de som trenger spesielle tilpasninger (for eksempel gravide, etter fødsel, ved fysiske plager eller hemninger) tilbys privattimer før deltakelse på gruppetimer.
Progresjon:
Josef Pilates, som utviklet pilates sa: Etter 10 ganger vil du kunne føle forskjell. Etter 20 ganger vil du kunne se forskjell. Etter 30 ganger vil du ha en helt ny kropp. For nybegynnere kan det være vanskelig å få til riktig bevegelsesmønster i øvelsene, aktivisere og isolere rett muskulatur, samt å puste riktig. Vanlig feil er å legge pusten veldig høyt opp i brystet, som ofte gir en mye kortere og anstrengt pust, samt spenninger i skuldre og nakke. Med erfaring vil man mestre å stabilisere muskulaturen rundt ledd på en kontrollert måte og få til det bestemte pustemønsteret. Når man får til teknikken, bruker man mer energi og blir mer sliten og får mer treningseffekt.
Bedre kroppskontroll kommer også med erfaring og trening. Etter en tid på nybegynnerkurs, for noen seks måneder, blir man klar for mer utfordringer. Da kan man gå videre til viderekomne kurs og trene på mer utfordrende versjoner av nybegynnerøvelsene. Det stilles mer krav til kjernemuskulatur, balanse, kontroll, presisjon, sentrering, riktig pust og flyt. Mange velger likevel å bli på nybegynnerkurs lengre, fordi de får bra utbytte av å trene på det nivået når de begynner å få til de grunnleggende pilatesøvelsene. På det mest avanserte kurset kreves gode forkunnskaper om pilates, samt god utholdenhet i støttemuskulatur og høy fleksibilitet.
Tilgjengelighet: Pilates Room er Skandinavias største pilatesstudio. Det finnes to studioer i Oslo, i Vika og ved St Hanshaugen.
Pilatesrooms nettsider: Pilatesroom
Pilates kan du trene på mange store treningssentre i tillegg til mindre studioer. Sats og Elixia har pilates med og uten ball. Det finnes også pilatestrening på flere Spenstsentre og Golds gym.
Priser: Gratis prøvetime på Pilatesroom Drop in: 180,- Pilates med matte 1 gang i uken: 490,- i måneden Pilates og andre timer på senteret ubegrenset antall timer i uken: 650,- i måneden. Privattime: 650,- To privattimer: 999,-
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Pilates styrker og strammer opp kroppens senter. Instruktør Trine Hattestad viser seks øvelser.<br /></p><p>
Gruppetreningskonseptet som er siste "skrik" på den norske treningsfronten, er for lengst blitt en hot treningsform i USA og spesielt i Hollywood. Jeg har prøvd piloxing på SATS i Oslo.
Bevegelighet, balanse, kjernestyrke og avspenning er nøkkelord for denne timen. Vektklubb har testet tre gruppetimer som er hakket mer fartsfylt enn yoga og som skal gjøre deg smidig og sterk.
Vektklubb har testet Body Balance, Soma Move og BodyArt som skal gi deg bedre bevegelighet, økt styrke i kjernemuskler og bedre balanse - både i kropp og sinn.
Når du tenker på gruppetrening, hva er det du ser for deg? Ser du bilder av tynne kvinner med trange klær og rosa leggevarmere som hopper rundt og sparker med bena til høy musikk? Sånn var den typiske saltreningen for kanskje 10-20 år siden.
Hva er best #2013 å trene i styrketreningsapparater, eller med frie vekter? Vi gir deg tipsene.