FINN DIN FAVORITT: Fem populære treningsapper som kan hjelpe deg mot det treningsmålet du ønsker å nå. Skjermdump: App Store.
FINN DIN FAVORITT: Fem populære treningsapper som kan hjelpe deg mot det treningsmålet du ønsker å nå. Skjermdump: App Store.

Fem populære treningsapper som kan hjelpe deg i gang

Treningsekspert Roger Holmedal
Publisert: 2019-01-23 15:00

Treningsekspert Roger Holmedal har sett nærmere på apper, som blant annet kan hjelpe med å finne løpeformen eller treningsøkter på syv minutter. 

EKSPERT: Personlig trener Roger Holmedal.
EKSPERT: Personlig trener Roger Holmedal. Foto: Robert S. Eik/VG.

Treningshverdagen utvikler seg med forskningen og utviklingen i teknologien vi bruker. En knebøy er fortsatt en knebøy, men hvorfor det er en god øvelse og ulike verktøy vi bruker sammen med den fysiske treningen endrer seg.

En applikasjon har gjerne begrenset og svært spesifikk funksjonalitet, selv om nyere versjoner ser ut til å bli mer avanserte.

Treningsapper kan inneholde noe så enkelt som en stegteller som logger hvor mange skritt du går, til de mer avanserte som minner deg på trening, skreddersyr treningen og blir en teknologisk versjon av det å ha en personlig trener.

Du finner verktøy som vil hjelpe deg å gjøre forbedringer og oppnå målene dine. Selv om du ikke har spesifikke mål, kan det likevel være verdifullt å skape bevissthet rundt egne atferdsmønstre som f.eks. aktivitet og matinntak.

Det kan virke overveldende å finne en treningsapp som passer til sine mål og hverdag. For å hjelpe litt på veien har Vektklubb-ekspert og personlig trener Roger Holmedal sett nærmere på fem populære apper, og forklarer hvem de ulike kan passe for.

TEKNOLOGI: En app kan hjelpe deg i gang med treningen.
TEKNOLOGI: En app kan hjelpe deg i gang med treningen. Foto: Simen Øyen.

Her er applikasjonene vi har sett nærmere på:

For deg som er glad i konkurranser:

«30 day fitness challenge»

Pris: 7 Dager gratis, deretter 49 kr per uke.

KONKURRANSEDREVET: Minner deg på å trene. Skjermdump: App Store.
KONKURRANSEDREVET: Minner deg på å trene. Skjermdump: App Store.

Oppsummering: Er du klar for 30 dager med dedikert trening? Da er dette appen for deg. Den fungerer fint som en kickstart eller en treningsutfordring. Unnskyldninger som at du ikke rekker å komme deg på treningssenteret, gjelder ikke her. Hver økt kan utføres hjemme med minimalt av utstyr, og trenger ikke vare særlig lenge. Er du effektiv kan de korteste øktene vare kun 5 minutter.

Øktene gjennomføres med bruk av kroppsvekt og applikasjonen vil minne deg på å få gjennomført treningsøkten. Appen gir varierte treninger og flere av disse skal utføres på tid, dermed er du garantert en tøff treningsopplevelse.

Anbefaling: Som en kickstart på trening kan denne appen være motiverende og anbefales. Øktene er lett gjennomførbare og kan gjøres tøffere om du ønsker.

Baksiden med appen er at den er bygd opp til å utfordre deg i 30 dager. På samme måte som med dietter vet vi at det er livsstilsendring, og ikke korte blaff som gjelder. Har du som mål å bli sterkere vil du etter hvert måtte øke belastning med for eksempel frivekter eller lignende.

Inneholder også: Bibliotek med over 400 treningsøkter

Bli bevisst på eget kosthold

«MyFitnessPal»

Pris: Gratis, men 26 kr per uke for premium versjon.

MATBEVISST: Appen gir deg mulighet til å logge det du spiser. Skjermdump: App Store.
MATBEVISST: Appen gir deg mulighet til å logge det du spiser. Skjermdump: App Store.

Oppsummering: Dette er en av de første og største appene som teller kalorier og gjør deg bevisst på kostholdet. Du kan også logge treningen din i den. De som ønsker å redusere vekten kan da spise litt mer når treningen påvirker det totale kaloriforbruket den dagen.

Den har over 6 millioner matvarer i databasen, så her skal du nok finne det meste og ha få full kontroll på daglige matrutiner. Om du vil spise sunnere eller gjøre noe med vekten er denne et sikkert valg.

Anbefaling: Om du skal ned i vekt eller ønsker overblikk over egne rutiner er dette en av de beste appene der ute fordi:

1: Folk flest vet ikke hva og hvor mye de spiser på en gjennomsnittlig dag.

2: En av de sikreste måtene å gå ned i vekt eller få fremgang med trening er loggføring.

Baksiden med appen ligger mest på deg som bruker. Klarer du å få inn loggføring som en vane går det greit, men mange kan synes det er vanskelig. Da kan det være en idé å få en du kjenner eller en som jobber med trening til å følge opp at du har gjort loggføringen som planlagt, frem til du har rutinen på plass.

Så håper vi teknologien etter hvert gjør dette automatisk for oss.

Inneholder også: Synkronisering med over 50 andre apper

Vil du vekke opp løperen i deg:

«Couch to 5K»

Pris: 33 kr kjøp.

LØPEAPP: Tren deg opp til å løpe fem kilometer. Skjermdump: App Store.
LØPEAPP: Tren deg opp til å løpe fem kilometer. Skjermdump: App Store.

Oppsummering: Løping for ikke-løpere kan oppleves som et mareritt. Det tar denne appen sikte på å gjøre noe med, som tittelen sier skal denne appen ta deg fra ingen løping frem til å delta på et fem kilometers løp. Sistnevnte er selvsagt ikke nødvendig, men å ha denne lengden som målsetting er gjennomførbart for de fleste.

Steg for steg tar appen deg fra å gå til å jogge, og tidene dine vil sakte, men sikkert bli raskere og raskere. Den er enkel i bruk noe som gjør at terskelen for å komme seg ut og løpe kan bli lavere. Med tre enkle klikk er du i gang.

Det er lagt opp til 3 økter per uke som skal være overkommelig.

Den første økten varer i 30 minutter. Den starter med fem minutter oppvarming, så 20 minutter hoveddel og fem minutter nedtrapping. Hoveddelen er delt mellom 1,5 minutts gange og et halvt minutt med jogging. Allerede i andre økt øker du til 1 min jogging, men dette føles svært overkommelig. Økt 3 er den samme som nummer 2.

Appen er oversiktlig og gir deg mye data over hver løpeøkt gjennomført. Du ser også hva som er neste løpeøkt.

Anbefaling: Om målet er å komme i gang med løping er denne appen en sikker vinner. Den er enkel i bruk og oversiktlig, som gjør den topp for en nybegynner.

Baksiden med appen er få om ingen, denne appen er spisset inn mot målsettingen den prøver å levere på og leverer deretter. Appen kunne derimot tillatt enda mer individualisering i form av hvor tøff progresjon du ønsker, men motargumentet vil være at et satt program vil føre til mindre energi brukt på selve appen og mer på selve løpingen.

Inneholder også: Et stort sosialt nettverk med folk som deler erfaringer og heier hverandre frem.

For deg som ønsker en rask trening

«Seven – 7 minute workout»

Pris: 7 dager gratis 25 kr per uke

RASK TRENING: Ferdig trent på syv minutter med treningsprogram fra denne appen. Skjermdump: App Store.
RASK TRENING: Ferdig trent på syv minutter med treningsprogram fra denne appen. Skjermdump: App Store.

Oppsummering: Tidligere har vi i Vektklubb skrevet om den originale «7 minutter treningsøkten». Siden den gang har det skjedd mye og konseptet har vokst. Målet er fortsatt 7 minutter trening, men med mange flere valgmuligheter blant aktivitetene. Om du bruker gratisversjonen vil du daglig ha tilgang på en ny fullkroppstreningsøkt samt en premium treningsøkt som er gratis den dagen. Premiumøkten kan tilby alt fra rene rumpetreninger til mobilitetsøkter.

Om du ikke har så mye tid, kan syv minutter være nok for svært effektiv trening. Betaler du for premium versjon vil du få tilgang på mange flere treninger, et stort treningsbibliotek og også kunne sette opp dine egne 7 minutters økter.

Anbefaling: Alt er bedre enn ingenting, og disse treningene vil både få deg andpusten og svett om du tar deg ut. Om syv minutter er det du klarer å ta deg tid til å hverdagen, kan denne appen og nettopp de minuttene treffe blink.

Baksiden med appen er om du ønsker varige og større treningsresultater, da vil du måtte trene mer. Denne appen vil være mer et artig supplement til annen trening du også gjør.

Inneholder også: 6 ulike instruktører som garantert vil få deg motivert.

Vil du bli motivert av de mest trendy fitnesspersonligheten i verden:

«Sweat: Kayla Itsines Fitness»

Pris: 7 dager gratis, deretter 51 kr uke

HOPP OG SVETT: Øktene til Kayla Itsines krever lite utstyr og varer omtrent 30 minutter. Skjermdump: App Store.
HOPP OG SVETT: Øktene til Kayla Itsines krever lite utstyr og varer omtrent 30 minutter. Skjermdump: App Store.

Oppsummering: Kayla Itsines er den australske fitnesspersonligheten som millioner av jenter har trykket til sitt bryst. Signaturtreningsøktene på rundt 30 minutter med lite utstyr har blitt utrolig populære. Programmene inneholder detaljerte treningsøkter, matplaner og hviledager. Du kan velge mellom tre ulike styrkeprogrammer kroppsvekt, maskiner og en blanding av frivekter og maskiner, i tillegg får du en del kondisjonstrening med lav intensitet. Du kan også velge et yoga-program eller et program for etter graviditet. Det originale BBG-programmet med egen kroppsvekt har nå over et år med treningsøkter, så det er ingen fare å bli ferdig med det første.

Anbefaling: Denne appen er veldig komplett og konseptet har ikke uten grunn suksess verden over. Matplaner og treningsprogrammer er svært detaljerte og det skal være vanskelig å tråkke feil her, øktene er tøffe men det skal de også være.

Baksiden med appen er prisen, men med den kan forsvares i varen man får. I originalprogrammet kan mye hopping være svært belastende, og det skal du være varsom med om du ikke er vant til det. I styrkeprogrammene er det sirkeløkter, som kan bli vanskelig å gjennomføre på fulle treningssenter.

Om du klarer å følge programmet og liker det, kan denne bli en ny favoritt. Om ikke så finnes det mange andre apper der ute som kan levere på både gode matplaner og treningsøkter som ikke er så dyre.

Inneholder også: Matplaner for både veganere og vegetarianere.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Informasjon priser:

PS: Før du laster ned appene kan det være lurt å gjøre seg kjent med prisene og hvordan avslutte abonnementet.

Prisene er oppgitt per uke slik at du enklere kan sammenligne mellom de ulike applikasjonene. De fleste tilbyr ulike abonnementsløsninger på alt fra en uke til livstid. Finner du en favoritt kan det være en del penger å spare på lengre bindingstid.

En app erstatter ikke hardt arbeid, men med flere verktøy kan du få enda bedre resultater av jobben du legger ned og tiden du bruker på trening.

Informasjon avslutte abonnement:

Hvordan avbryte abonnementer om du ikke ønsker å fortsette.

For iPhone:

Gå inn på «Innstillinger» og deretter på navnet ditt helt øverst. Trykk så på «iTunes og App Store», så «Apple ID», og «Vis Apple-ID». Her blir du tatt til et nytt vindu, hvor du kan velge «abonnementer». Trykk til slutt på «avslutte abonnement» der du ønsker.

For Android:

Trykk på Google Play Store-ikonet. Trykk deretter på «Meny», så «mine apper» deretter «abonnement». Der trykker du på appen du ønsker å avslutte.

Eventuelt kan du trykke på «Meny», så «Mine apper», deretter trykke du på appen du ønsker å avslutte, deretter velge detaljer om appen. Da kan du trykke på «avslutt», deretter velge «ja». Da skal statusen på abonnementet være endret fra «abonnerer» til «avsluttet»

Visste du at: Ved å puste hardt ut i toppen av en situps vil magemusklene strammes enda hardere. Neste gang du gjør situps, pust rolig inn når du senker deg ned, stram magen og løft deg opp igjen, pust deretter hardt ut samtidig som du strammer magen.
Prøv dette: Har du en uvane med å spise for mye i bursdager eller andre anledninger med kaker og godbiter? Forsøk å spis litt mat før du drar hjemmefra, slik kan du gi deg selv litt ekstra hjelp i ikke å smake på alle godbitene.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

50 tips til før, under og etter styrketrening

Fire styrkeøvelser som trener hele kroppen

Fem øvelser som trener hele kroppen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her