Marie Sjøvold / VG

Drikker du nok vann på trening?

Publisert: 2015-08-17 08:12

Uten mat og spesielt drikke duger helten ikke, men hva betyr det egentlig å være i væskebalanse?

De fleste kjenner til at det er viktig å drikke vann under trening, men mange vet ikke hvor mye vann kroppen faktisk trenger, og når kroppen trenger det. Det er nemlig svært viktig å drikke nok vann før en treningsøkt, men vent litt før du tømmer drikkeflasken og legger ut på løpetur. Kroppen klarer ikke ta opp alt vannet på en gang, så jobben må gjøres god tid i forkant av treningsøkten.

Lite motivert? Slik holder du fokus i vektnedgangen

Jan Ovind / VG

Hold deg hydrert

Menneskekroppen består av omtrent 60 % vann og hele to tredeler av væsken finnes inne i cellene. Gjennom dagen taper vi kontinuerlig væske, og spesielt mye når vi trener. Av energien som benyttes under fysisk aktivitet er det bare 25 % som går til å skape muskelbevegelse, mens hele 75 % av energien blir til varme. Kroppen kvitter seg med denne overskuddsvarmen i form av økt svetteproduksjon og via økt lungeventilasjon. Varmetapet fører også til væsketap.

Væskebalansen har stor betydning for kroppens elektrolyttbalanse. Når man svetter under trening mister man ikke bare vann, men også flere mineralstoffer (elektrolytter).

Usikker på hva du skal trene? Følg dette enkle treningsprogrammet

Så mye bør du drikke

Drikk minimum 5-7 dl per time under hard trening som varer over en time. Drikk gjerne hvert 10.-15.minutt, men i små porsjoner (100-150 ml). Drikk alltid før tørsten melder seg, da er det ofte for sent og man kan lettere bli dehydrert, som altså betyr at kroppen har for lite vann. Det skal heldigvis mye til før vi blir kritisk dehydrert av trening. På den annen side er det ingen vits å innta mer vann enn kroppen klarer å ta opp. «Hyperhydrering» er like ille som dehydrering og ble i 2014 knyttet til to unge fotballspilleres årsak til plutselig død.

Vann ut sportsdrikken

Ved langvarig hard trening og konkurranse kan det være lurt å innta en jevn mengde lett hypoton og fortynnet sportsdrikke med karbohydrat og salt, både før og underveis.

Hvis man inntar sportsdrikke med for høyt karbohydratinnhold (vanlig sportsdrikke som fås kjøpt i butikken) vil det forsinke opptaket av vann og sukker fra tarmen. Det er heller ikke noe poeng å spise karbohydratholdige produkter under trening fordi det er begrenset hvor mye karbohydrat kroppen kan omsette per minutt.

Det er derfor viktig å være i væskebalanse før en treningsøkt og fylle på med væske underveis og i etterkant av økten for å kompensere på væsketapet.

Kilder: Olympiatoppen.no, Store Norske Leksikon (snl.no), Clinical Journal of Sport Medicine, Norsk Helseinforatikk (nhi.no).

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her