GODISKALORIER: Det kan fort bli mye ekstra kalorier om du småspiser sjokolade gjennom dagene i påsken. 100 gram sjokolade gir cirka 550 kcal. 100 gram er halvparten av en stor plate melkesjokolade, eller altså 12 ruter.
GODISKALORIER: Det kan fort bli mye ekstra kalorier om du småspiser sjokolade gjennom dagene i påsken. 100 gram sjokolade gir cirka 550 kcal. 100 gram er halvparten av en stor plate melkesjokolade, eller altså 12 ruter. Foto: Frode Hansen / VG

Slik får du en litt sunnere påske

Line Blokhus, Elisabeth Stigum
Publisert: 2017-04-05 13:47

Klart du skal kose deg i påskeferien, men «kos» trenger ikke bety fråtsing i smågodt og marsipan hver dag.

Påsken er en tid hvor mange av oss tilbringer tid med familien. Det trenger ikke bli noe mindre hyggelig selv om du gjør påsken hakket sunnere.

Før unte vi oss et påskeegg fylt med favorittgodteriet på påskeaften. Nå står godteriskålen og påskesnacksen fremme gjennom hele påsken.

– Summen av litt påskegodt hver dag kan bidra med overraskende mange kalorier i løpet av ferien, påpeker klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Vanlig marsipan består kun av en tredjedel mandler. Resten er stort sett sukker.

Se oppskrift på hjemmelaget og grovere marsipan lenger ned i saken!

Her har vi samlet noen gode tips fra Vektklubbs eksperter til hvordan du kan gjøre ferietiden litt sunnere for hele familien. Dette er ikke ment som slanketips, for barn bør slettes ikke slankes. Men å redusere inntaket av unødvendig sukker og fett og bevege seg litt hver dag – det kan alle, både store og små, nyte godt av.

Hvor mye påskegodt er greit?

FOR MYE: Dette bildet viser for mye. Velg et påskeegg av moderat størrelse. Legg gjerne noen litt sunnere godbiter oppi, som nøtter, sukkerfrie pastiller, tyggis, druer og bær.
FOR MYE: Dette bildet viser for mye. Velg et påskeegg av moderat størrelse. Legg gjerne noen litt sunnere godbiter oppi, som nøtter, sukkerfrie pastiller, tyggis, druer og bær. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Dersom både barn og voksne har stor appetitt for snacks og godteri, kan det være vanskelig å vite hvor mye som er greit i ferier og høytider, og hvordan man skal begrense det unødvendig inntaket.

– Kunsten er å få til dette uten at det blir et stort og tydelig fokus for barna. Derfor må det planlegges og legges til rette for riktig spising, sier Skarpaas Ramm.

Se også: Sunnere påskegodt du kan lage selv

For det første bør denne fristende maten serveres sjelden, selv i ferien, påpeker hun. Og når det serveres bør en sørge for at barn og voksne får i seg noe ordentlig mat først, slik at man ikke er for sulten når godteriskålen står på bordet. Da er det lett å spise for mye.

Det fine med påskeegg er at man kan porsjonere ut godteriet, slik at barna får sin faste mengde godteri og snacks, som de selv kan velge hvor raskt de vil spise. Da er det selvsagt lurt å velge en moderat størrelse på påskeegget, ikke et som nødvendigvis rommer en halv kilo påskegodt. 100 gram smågodt gir cirka 400–500 kcal, avhengig av sammensetningen. Mer sjokolade og karameller gir et høyere kalorinivå.

Etter at påskeegget er spist opp kan man tilby sunnere alternativer. For eksempel spennende frukt som pomelo, granateple eller mango. Eller grønnsaksstaver og yoghurtdipp.

SNACKS: Oppkuttede grønnsaker og yoghurtdip kan være et alternativ til påskegodteriet.
SNACKS: Oppkuttede grønnsaker og yoghurtdip kan være et alternativ til påskegodteriet. Foto: Bjørn Djupvik/VG.

Sunne kostholdstips for familien:

Planlegg godt: Skriv fornuftige handlelister med basismatvarer som du vet du trenger hjemme.

• Vær beredt: Ha sunn og fristende mat tilgjengelig hjemme, i bilen og på tur, så er det lettere å unngå usunn og kjapp mat.

Hver dag: Spis rundt 500 gram frukt og grønt. Nyt påskefrukten appelsin!

• Hver uke: Spis 2–3 fiskemåltider i uken.

• Tilbered nok grønnsaker til middag slik at hele familien kan fylle tallerkenen med dette. Grønnsaker har lav energitetthet og høyt næringsinnhold.

• Finn alternative desserter eller kosemat, som oppskåret frukt og bær med vaniljeyoghurt eller kesam eller en smoothie.

• Unngå brus, drikk vann som tørstedrikk. Et glass juice om dagen er nok.

Lag grov nøttemarsipan med sjokolade og kokos

Oppskrift av Nussara Guldberg bak matbloggen justanotherfoodstory

Matblogger Nussara Guldberg har laget sunnere påskegodt du enkelt kan lage selv hjemme. Her er grovere marsipankuler.
Matblogger Nussara Guldberg har laget sunnere påskegodt du enkelt kan lage selv hjemme. Her er grovere marsipankuler.

20 kuler à 109 kcal pr. stk.

3 dl mandler med skall
7 stk. dadler uten sten, kuttet i biter
2 ss lønnesirup
3 ss appelsinjuice (ca. halv appelsin)
100 g mørk sjokolade, smeltet
30 g kokos
1/2 ts gurkemeie

Slik gjør du det: Kjør hele mandler med skall, dadler, lønnesirup og appelsinjuice i en blender eller i en food prosessor til en grov masse. Smelt sjokolade i en stor bolle over et varmt vannbad. Bland kokosmasse og gurkemeie sammen. Ha gjerne i mer gurkemeie, dersom du vil ha enda mer gulfarge. Lag små kuler, dypp i smeltet sjokolade og dryss kokosmasse over.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Så mye snacks er 200 kcal

Hjemmelagde müslibarer

Påskens kaloribomber

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her