ELSKER SITT NYE LIV: Fredrik Breivik Jensen (23) meldte seg på TV2s program Sporty via jobben sin som selger i Elkjøp. Da fikk han hjelp til å snu uvanene sine.

– Hadde kondis som en pensjonist

Publisert: 2014-01-12 16:42

På ni måneder har Fredrik gått ned 24 kilo, kvittet seg med diabetes og trent seg tretti år ned i kondisjonsalder.</p><p>

Selvtilliten og livskvaliteten sank i takt med vekten som bare økte. Fredrik Breivik Jensen (23) hadde nesten gitt opp drømmen om et lettere liv, men så fikk han hjelp til å legge om vanene.

– Det er deilig, gliser Fredrik, og drar i den mørkegule basketballtrøyen signert favorittlaget LA Lakers.

– Den satt helt stramt før. Jeg drukner i de gamle klærne.

Mye har endret seg det siste året, både på innsiden og på utsiden. Du så ham kanskje på TV2 før jul, da han var deltager i serien «Sporty – gjør livet lettere».

I løpet av ti tøffe uker kvittet den unge drammenseren seg med tretten kilo.

I månedene etterpå fortsatte vektreduksjonen, og i dag veier Fredrik 24 kilo mindre enn han gjorde i mars i fjor, da vekten viste 140 kilo.

Da var det meste i livet til Fredrik blytungt. Han skammet seg over vekten. Både selvtilliten, energien og humøret var på bunn, noe som igjen gikk ut over forholdet til samboeren Monica og bonussønnen Marcus.

LÆRT Å LIKE SUNN MAT: Før spiste Fredrik burger så å si daglig. Nå har han lært å spise sunnere mat i mindre porsjoner.

Men først og fremst gikk det ut over helsen. Da Fredrik fikk testet form og blodverdier, viste resultatene at han hadde diabetes og en kondisjon på linje med en pensjonist. Tilbakemeldingene var en tøff vekker for Fredrik.

– Da jeg satt der foran TV-kameraet, prøvde jeg å holde tårene tilbake. Da jeg etterpå ringte samboeren og familien, fikk jeg et skikkelig sammenbrudd. Hva har jeg gjort mot meg selv, tenkte jeg.

Slet med å finn balansen

– Ikke å spise søplemat, er vel den viktigste endringen jeg har gjort, oppsummerer Fredrik. Tidligere spiste han få måltider pr. dag, og enorme porsjoner.

Han spiste «frokost» klokken tolv på dagen og var nesten daglig innom McDonald's på vei hjem fra jobb, og avsluttet med en rekke brødskiver før leggetid.

– Jeg skammet meg så, men klarte likevel ikke la være. Jeg var flau hver gang jeg kom inn på McDonald's og bestilte den burgeren. Jeg drakk flere liter brus og energidrikk om dagen. Det var helt håpløst, men jeg tror mange kan kjenne seg igjen.

Gjemte seg

Fredrik har alltid vært stor, og opplevde mobbing gjennom barne- og ungdomsskolen. Det var likevel først i tyveårene at vekten virkelig kom ut av kontroll.

– Jeg gjemte meg under klærne, tok på meg hettegenser når jeg skulle på butikken og ville ikke at folk skulle se meg. Jeg følte meg stor og skammet meg, sier Fredrik ærlig.

FÅ HJELP: – Jeg trener ofte med en god kompis som er i bedre form enn meg, og som gir meg god backing og pushing, sier Fredrik.

Han har tidligere gjort sporadiske forsøk både på å trene og spise mindre. Ingenting har fungert over tid. Da han endelig fikk hjelpen han trengte, slet han likevel med å finne den rette balansen mellom sunt og sykelig kostholdsfokus.

– Jeg gikk fra å overspise til å bli helt opphengt i å gå ned mest mulig. Jeg veide meg flere ganger om dagen og trente dobbelt så mye som jeg skulle.

Etter å ha stuet vekten bort i skapet og fått hjelp av psykolog, har han i dag funnet en bedre balanse.

– Jeg spiser seks måltider om dagen, trener omtrent fire ganger i uken og jeg unner meg ting som pizza. Men da med grov bunn og kyllingkjøttdeig. Man skal leve også, sier Fredrik.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Krevende dager

– Det har vært tøft, det har vært oppturer og nedturer. Jeg skal ikke late som om det har vært en dans på roser etter at programmet var ferdig. Men når jeg ser meg i speilet, er jeg jo så mye mer fornøyd med kroppen min i dag. Det motiverer meg. Målet er å gå ned ytterligere tyve kilo innen våren.

Fredrik beskriver seg selv som en ny mann, på alle områder.

– Jeg hadde aldri trodd at noen skulle komme til meg og be om treningstips. Folk vil ha meg med på trening og nå sier jeg ja hver gang. Før sa jeg alltid blankt nei. Jeg føler jeg har fått gnisten tilbake.

FØR: Fredrik Breivik Jensen på sitt «tyngste». Bildet er tatt i forbindelse med deltagelsen i TV2 Sporty.

Deltar i familielivet

Også samboeren og Marcus merker forvandlingen.

– De to har vært min største hjelp og motivasjon. Marcus er veldig fornøyd nå, det er mer liv i meg. Han synes det er gøy at jeg kommer og henter og leverer ham i barnehagen, noe jeg ikke gjorde før. Han trives godt med den nye meg.

Samboeren merker at han er mer til stede.

Da episoden hans hadde premiere på TV før jul, gikk Fredrik spontant ned på kne og spurte kjæresten om hun ville gifte seg med ham.

– Jeg har visst siden sommeren at jeg skulle fri, men det ble spontant her på stuegulvet den søndagen. Gudskjelov sa hun ja.

Det siste året har lært ham mye.

– Jeg fikk meg en lærepenge da jeg fikk vite at jeg hadde diabetes og kondis som en pensjonist. Man skal leve livet, men man må gjøre det på en ordentlig måte. Når jeg har klart å få til dette, så kan alle. Det er bare vanskelig å gjøre det alene, mange trenger hjelp.

Fredriks beste tips


  • Skaff deg en treningskamerat, lag faste avtaler. Særlig i oppstarten er dette utrolig viktig.

  • Det er lov å være lei. Har jeg en skikkelig tung dag, hvor kroppen verker og motivasjonen er på bunn, så tillater jeg meg å være hjemme og gi meg selv en dag fri. Det er bedre å ta en liten pause enn å bli ordentlig drittlei. Etter en dag er jeg klar igjen.

  • Skattejakt. Jeg er hekta på geocaching: En form for turorientering som er skikkelig gøy. Geocaching er et verdensomspennende spill som innebærer bruk av GPS i en slags skattejakt etter utlagte bokser (geocacher). Man logger hvert funn, og kan fylle den opp med nye gjenstander før man sender den videre. Gøy for barna er det også. Hele familien kommer seg ut.

  • Test deg selv. Pulsklokken har vært en av mine beste turkamerater, i tillegg til kompisen jeg trener sammen med. Den forteller meg hvor mye jeg forbrenner og hvor langt jeg har gått eller løpt. Veldig motiverende og en god investering.

  • Gjør det enkelt. Jeg følger tallerkenmodellen når jeg spiser middag. Halvparten av porsjonen skal være grønnsaker, en tredjedel fisk/kjøtt og en tredjedel ris eller poteter. Man skal kose seg med mat og spise seg mett, men man trenger ikke de enorme porsjonene. Å lage ukeplaner og bestemme hva du skal spise i forkant, er viktig for å få inn nye rutiner.

  • Søk hjelp. Det er du selv som må gjøre jobben, men du klarer den ikke helt alene. Dersom du ikke vet hvordan du skal få det til, søk råd og hjelp hos fastlegen din. Du må også sørge for å skaffe deg støttespillere på hjemmebane. Jeg ble motivert til å fortsette gjennom støtten fra samboeren min og bonussønnen min.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Har du lyst til å gå ned i vekt? Sniktitt på Vektklubb her.

Les også:

Kom i gang med styrketreningen

Bli kvitt julefettet!

Overvekten knuste Carlas selvbilde

Dessertmagen sitter i hodet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her