TRENER MYE: Truls Oredalen og Line Klovholt trener begge minst fem ganger i uken. Å se bra ut er viktigbåde for Truls og Line. Her på SATS Bislett.
TRENER MYE: Truls Oredalen og Line Klovholt trener begge minst fem ganger i uken. Å se bra ut er viktigbåde for Truls og Line. Her på SATS Bislett. Foto: Terje Bringedal

Stor VG-undersøkelse: Derfor trener vi!

Egil Svendsby
Publisert: 2013-01-04 10:36

Mens de yngre trener for å se bra ut, er helsen viktigste grunn til å trene for 70 prosent av alle over 45 år.</p><p>

En fersk undersøkelse fra InFact for VG viser årsakene til trening - yngre vil se bra ut, helsen er viktigst for de eldre og kun fire prosent trener for konkurranse.

Over halvparten i alderen 18-29 år oppgir kroppsidealmål som enten å få større muskler eller slanke seg som viktigste grunn til at de trener.

I aldersgruppen 45-64 år er det bare 20 prosent som har muskler og kropp som viktigste årsak. For denne gruppen handler treningen mest om å forebygge sykdom, eller å holde seg i form, som det heter på godt norsk. Det samme gjelder også for de over 65 år.

Undersøkelsen viser også at hele 75 prosent oppgir at de trener minst en gang i uken. Men årsaken til at stadig flere av oss ikler oss treningstøy regelmessig avhenger av hvilken fase av livet vi er i.

Mye vekter

- Jeg trener fem-seks ganger i uken, av forskjellige årsaker egentlig. Jeg trener mye vekter og crossfit, både styrke og utholdenhet. Jeg går på politihøyskolen og da kreves det at jeg er i god fysisk form. Men jeg ville trent uansett. Jeg liker det, sier Truls Oredalen (25) og strammer litt på overarmsmusklene, som tydelig viser at han har hatt mange timer i vektrommet.

Men overraskende nok er det at nesten like mange kvinner som menn oppgir større muskler som viktigste grunn til at de trener (7 prosent og 6 prosent og nesten like mange menn som kvinner som sier at slanking er viktigst grunn (22 prosent og 21 prosent).

Gir meg energi

- Jeg er førskolelærer og det å trene gir meg energi. Jeg føler meg vel etterpå. Jeg trener både styrke og kondisjon. Det er viktig å holde seg i form og føle seg vel, sier Line Klovholt (26) som trener rundt fem ganger i uken.

Selv om arrangementer som Birkebeineren og nå også Oslo maraton er mer populære enn noensinne, og langt flere ikler seg et startnummer i løpet av året, er ikke det å delta i en konkurranse viktigste grunn til å trene for mer enn 4 prosent av befolkningen.

Vi har også spurt de som ikke trener (ca. 1 av 4 nordmenn) om hvorfor de ikke gjør det. Og de i alle fall ærlige. 25 prosent svarer enkelt og greit at de gidder ikke.

23 prosent sier de ikke har tid, mens 15 prosent mener at de ikke trenger å trene. 10 prosent mener det er for dyrt.

Blant de yngste, fra 18-29 år, svarer hele 30 prosent at de ikke gidder. Men på dette punktet er det geografisk forskjell.

I Oslo og Sør-Norge hevder de fleste som ikke trener at det skyldes at de ikke har tid.

PS: Det er verdt å merke seg at ingen av SVs velgere svarer at de ikke gidder å trene. De har andre forklaringer på hvorfor de ikke gjør det. Men, 1 av 3 Venstre-velgere svarer enkelt og greit at å trene, nei det gidder de ikke.

Ingen muskler i SP?

Ifølge InFact-undersøkelsen er nordlendinger mest opptatt av å trene for å forebygge helsen, men forskjellene er ikke veldig store. Aller mest opptatt av helsen er Senterpartivelgerne, der hele 78 prosent oppgir helse som viktigste grunn til at man trener. Ingen, 0 prosent, av Senterpartivelgerne sier de trener for å bygge muskler.

Mest opptatt av muskler er de som bor i Midt-Norge. Gruppen av dem som oppgir at de ikke vil stemme ved neste stortingsvalg er langt mer opptatt av muskler enn de som har tatt et valg.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Livsfarlig å sitte stille - selvom du trener ellers

Svøm deg sprek!

Spis deg sunnere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her