Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

TRENER MYE: Truls Oredalen og Line Klovholt trener begge minst fem ganger i uken. Å se bra ut er viktigbåde for Truls og Line. Her på SATS Bislett. Foto: Terje Bringedal

Stor VG-undersøkelse:

Derfor trener vi!

Mens de yngre trener for å se bra ut, er helsen viktigste grunn til å trene for 70 prosent av alle over 45 år.

En fersk undersøkelse fra InFact for VG viser årsakene til trening - yngre vil se bra ut, helsen er viktigst for de eldre og kun fire prosent trener for konkurranse.

Over halvparten i alderen 18-29 år oppgir kroppsidealmål som enten å få større muskler eller slanke seg som viktigste grunn til at de trener.

I aldersgruppen 45-64 år er det bare 20 prosent som har muskler og kropp som viktigste årsak. For denne gruppen handler treningen mest om å forebygge sykdom, eller å holde seg i form, som det heter på godt norsk. Det samme gjelder også for de over 65 år.

Undersøkelsen viser også at hele 75 prosent oppgir at de trener minst en gang i uken. Men årsaken til at stadig flere av oss ikler oss treningstøy regelmessig avhenger av hvilken fase av livet vi er i.


Mye vekter

- Jeg trener fem-seks ganger i uken, av forskjellige årsaker egentlig. Jeg trener mye vekter og crossfit, både styrke og utholdenhet. Jeg går på politihøyskolen og da kreves det at jeg er i god fysisk form. Men jeg ville trent uansett. Jeg liker det, sier Truls Oredalen (25) og strammer litt på overarmsmusklene, som tydelig viser at han har hatt mange timer i vektrommet.

Men overraskende nok er det at nesten like mange kvinner som menn oppgir større muskler som viktigste grunn til at de trener (7 prosent og 6 prosent og nesten like mange menn som kvinner som sier at slanking er viktigst grunn (22 prosent og 21 prosent).


Gir meg energi

- Jeg er førskolelærer og det å trene gir meg energi. Jeg føler meg vel etterpå. Jeg trener både styrke og kondisjon. Det er viktig å holde seg i form og føle seg vel, sier Line Klovholt (26) som trener rundt fem ganger i uken. 

Selv om arrangementer som Birkebeineren og nå også Oslo maraton er mer populære enn noensinne, og langt flere ikler seg et startnummer i løpet av året, er ikke det å delta i en konkurranse viktigste grunn til å trene for mer enn 4 prosent av befolkningen.

Vi har også spurt de som ikke trener (ca. 1 av 4 nordmenn) om hvorfor de ikke gjør det. Og de i alle fall ærlige. 25 prosent svarer enkelt og greit at de gidder ikke.

23 prosent sier de ikke har tid, mens 15 prosent mener at de ikke trenger å trene. 10 prosent mener det er for dyrt.

Blant de yngste, fra 18-29 år, svarer hele 30 prosent at de ikke gidder. Men på dette punktet er det geografisk forskjell. 

I Oslo og Sør-Norge hevder de fleste som ikke trener at det skyldes at de ikke har tid.


PS: Det er verdt å merke seg at ingen av SVs velgere svarer at de ikke gidder å trene. De har andre forklaringer på hvorfor de ikke gjør det. Men, 1 av 3 Venstre-velgere svarer enkelt og greit at å trene, nei det gidder de ikke.

Ingen muskler i SP?

Ifølge InFact-undersøkelsen er nordlendinger mest opptatt av å trene for å forebygge helsen, men forskjellene er ikke veldig store. Aller mest opptatt av helsen er Senterpartivelgerne, der hele 78 prosent oppgir helse som viktigste grunn til at man trener. Ingen, 0 prosent, av Senterpartivelgerne sier de trener for å bygge muskler.

Mest opptatt av muskler er de som bor i Midt-Norge. Gruppen av dem som oppgir at de ikke vil stemme ved neste stortingsvalg er langt mer opptatt av muskler enn de som har tatt et valg.
 

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

 

Les også: 

Livsfarlig å sitte stille - selvom du trener ellers

Svøm deg sprek!

Spis deg sunnere