Magetrening ved nakkesmerter

Publisert: 2011-06-06 16:34

Ligger du i hardtrening av magemusklene om dagen, men plages av smerter i nakke- og skuldre? Gå over til mageøvelser som ikke belaster nakken. Her får du øvelsene.

I denne øvelsen er nakken i ro. All bevegelse skjer fra hoften og ned. Når hodet ikke skal beveges, er det også lettere å spenne av i nakkemuskulaturen. Her viser Kari Jaquesson liggende saksing i forbindelse med en tidligere VG-sak.

Frode Hansen

Å kvitte seg med overflødige kilo, er det viktigste for å oppnå flat mage. Magetrening ved siden av kondisjonstrening og generell fysisk aktivitet, sammen med sunn kost, bidrar til en markert og flott mage. Jo mer magetrening du får til i sommeren, jo mer synlige resultater får du.

Feil teknikk kan forverre nakkeplager

Dersom du plages av smerter og ubehag i nakkepartiet, kan dette forverres av at du gjør mageøvelser eller andre styrkeøvelser teknisk feil. Mange gjør mageøvelser feil ved at de spenner muskulaturen i nakkepartiet, fremfor å isolere bruken av magemusklene. I tillegg til at belastning av nakkemuskulaturen kan forverre nakkeplagene, gir det også svekket treningseffekt, og lengre vei til six-packen.

I mageøvelser hvor nakken er med i bevegelsen, slik som i sit-ups, båten og liggende sykling, er det lettest å havne i fellen og anspenne nakken. Man skal aldri gjøre en øvelse med en tyngre variant eller med tyngre vekter enn at man klarer å utføre øvelsen med god teknikk.

Dette er en av mange mageøvelser hvor hodet og nakken er med i bevegelsen. En vanlig feil er å aktivere nakke og skuldermuskulaturen. Her viser Kari Jaquesson liggende sykling i forbindelse med en tidligere VG-sak.

Frode Hansen

For ikke å belaste nakkemusklene feil i mageøvelser, kan man forsøke å bli mer bevisst på å spenne av i nakken mens man gjennomfører en øvelse. Å slippe kjeven kan hjelpe. Man kan også fokusere mer på å aktivere selve magemuskulaturen, for eksempel kan det være bevisstgjørende å holde hånden fysisk på magemusklene mens man gjør øvelsen, for å kjenne etter at de brukes.

Et godt alternativ er å velge andre mageøvelser hvor nakken er i ro gjennom øvelsen. Når nakken er i ro, er det også enklere å spenne av.

Ikke i noen tilfeller er det hensiktsmessig å holde seg til sit-ups over tid.

Trenger du en forandring, enten du har nakkeplager eller ikke, kan du prøve nye effektive mageøvelser i sommer.

Her får du tips til fem øvelser for magen som er skånsomme for nakken:

Bensenk

Planken

Sideveis planke

På alle fire og løfte knær

Vipp

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her