MAMMAHOCKEY: Damene som trener ishockey på Risenga Kunstisbane i Asker hver søndag, har gode sjanser for både å komme i god form og forbrenne masse energi. Fra venstre: Silje Steine, Linnea Johannson, Bente Flygind, Kari Anne Vold Ulset (liggende på isen) og Solveig Christophersen bak til høyre.
MAMMAHOCKEY: Damene som trener ishockey på Risenga Kunstisbane i Asker hver søndag, har gode sjanser for både å komme i god form og forbrenne masse energi. Fra venstre: Silje Steine, Linnea Johannson, Bente Flygind, Kari Anne Vold Ulset (liggende på isen) og Solveig Christophersen bak til høyre.

Få fart på forbrenningen!

Hanne Borgen Vassnes, Karin Beate Nøsterud
Publisert: 2015-01-30 16:05

Liker du aktiviteten du holder på med, får du best treningseffekt. At det er gøy i tillegg, har gitt damene som trener ishockey i Asker et skikkelig treningskick. Nå møtes de til hockeykamp en kveld i uken.

– Vi har ikke begynt å slåss på banen sånn som ordentlige hockeyspillere, men det er ikke langt ifra . Vi slenger oss gjerne etter pucken hvis det er nødvendig, smiler Mona Nordrum.

Hun trekker hjelmen over hodet og knepper den fast på den ene siden. Det gjelder å sikre seg. Med litt ustø og utrente skøyteben er det lett å falle på isen. Selv om Mona nå er blitt en av «veteranene» og har vært med på damehockeytreningen siden før jul, må også hun regne med litt knall og fall.

I dag er de åtte damer som er klare for kamp på kunstisbanen på Risenga i Asker. Flere av dem er «hockey mom» og har sønner som spiller ishockey sammen på Frisk Asker. Andre kjenner hverandre gjennom skole og barnehage, nabolag eller jobb. Hver søndag kveld møtes de på skøytebanen til dyst.

– Alle som er her sier de er skikkelig dårlige til å spille. Det er på en måte inngangsbilletten for å være med, forteller Silje Steine, mens hun plundrer med gitteret på den nye hjelmen.

SPILLESIKKER: Det kan bli mye knall og fall under damenes hockeytrening. Silje Steine har fått seg hjelm med gitter, men må få hjelp av Berit Trinborg til å feste den riktig.
SPILLESIKKER: Det kan bli mye knall og fall under damenes hockeytrening. Silje Steine har fått seg hjelm med gitter, men må få hjelp av Berit Trinborg til å feste den riktig.

– Det vil vise seg om det stemmer. Det er uansett gøy å gjøre noe man ikke pleier å gjøre, sier Solveig Christophersen, mens hun strammer den siste danseskøyta, tar med seg kølla og gjør seg klar for å gå ut på isen. Hun er her for første gang og har fått lovnad om at nivået ikke er for høyt.

– Dette er bra trening. Vi blir skikkelig slitne, også er det jo veldig gøy, forsikrer Linnea Johannson.

Lyst til å gjenta

– At det du gjør er gøy, og en aktivitet du liker å drive med, er det aller viktigste, skal du klare å komme deg ut og i bevegelse, understreker personlig trener og forfatter av boken «Tren Smart» Tessa Sørensen.

Hun mener det er vel så viktig som hvor mange kalorier du forbrenner. For å få effekt ut av en aktivitet og klare å bli sprekere, må du gjøre den regelmessig.

– Hvis du liker å gå på skøyter og gjerne kan gjøre det hver uke, mens for eksempel langrenn er noe du kan tvinge deg til tre eller fire ganger i løpet av vinteren, er skøyter den riktige aktiviteten for deg. Tenker du slik, vil du raskt «knekke» treningskoden, og det vil bli morsommere å trene, forklarer hun.

Ønsker du effekt av treningen, er det altså ikke aktiviteten som forbrenner mest energi du skal lete etter, men den aktiviteten du klarer å gjennomføre flest ganger.

– Jevn aktivitet gjennom hver uke av året, vil gi flest helsefordeler. Vekten holder seg jevnere og treningsformen forbedres gradvis, sier Sørensen.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Kampklare

På kunstisbanen på Risenga er de klare til å sette i gang spillet på den flombelyste skøytebanen. Skøytelissene er strammet og hjelmene er forsvarlig tilkneppet. Damene har okkupert en liten del av den store banen og satt opp to sko som mål i hver ende. Nå gjelder det bare å treffe.

– Skal vi dele lag sånn som de gjør på skolen, at vi velger de beste først så en står alene igjen til slutt og blir lei seg, sier en av damene, og får de andre til å le.

Å bli enig om lagfordeling er viktig før kampen kan starte. De går for fargelag. De mørke mot de fargerike. Det er mer rettferdig. Pucken settes i spill og noen litt svaiende damekropper sklir bortover isen med skomålet som sikte. Andre er tydelig mer trente enn det de har gitt uttrykk for. Det blir mye hoi og skrik før den første pucken er plassert mellom ett av skoparene. Hender slås sammen i lufta og det gratuleres før de igjen er i gang. Selv om tempoet ikke kan måle seg med Frisk Askers A-lag som slo Stjernen i Askerhallen rett ved siden av litt tidligere på kvelden, er det ingen her som skal gi fra seg noen seier. Det blir flere mål på begge lag før de går til drikkepause ved klubbhuset.

SPILLEKLAR: Kari Anne Vold Ulset (f.v), Linnea Johannson, Silje Opstad og Bente Flygind gjør seg klare til kveldens kamp. Flere av dem bruker mye tid hver uke på å se både sønner og A-laget til Frisk spille hockey, men på søndagskveldene er det deres tur.
SPILLEKLAR: Kari Anne Vold Ulset (f.v), Linnea Johannson, Silje Opstad og Bente Flygind gjør seg klare til kveldens kamp. Flere av dem bruker mye tid hver uke på å se både sønner og A-laget til Frisk spille hockey, men på søndagskveldene er det deres tur.

Finn en treningsvenn

Hockeydamene i Asker har 15 spillere som reglemessig kommer på trening. Det skal ikke flere til for å få seks til åtte spillere hver gang. Slike faste avtaler kan være smart, hvis du vet at du har det med å sluntre unna trening.

– Når det er kaldt ute og det er mørkt om kvelden, kan det være vanskelig å komme seg ut. Da er det lurt å planlegge eller lage avtaler med andre, sier Tessa Sørensen.

Selv om antall forbrente kalorier ikke er det som står i hodet på hockeydamene denne kvelden, kan det komme godt med at en times kamp på banen kan gi dem både bedre balanse, styrket kjernemuskulatur og større muskler i bena. Kjemper de skikkelig hardt om pucken, kan de fort forbrenne over 500 kalorier på en times kamp.

Så mye brenner du på en time

Gå på ski

WINTER WONDERLAND: Finnes det noe vakrere enn norsk vinter? Her er en solfylt vinterdag fra Spiraltoppen i Drammensmarka, med perfekt Blå swix-føre.
WINTER WONDERLAND: Finnes det noe vakrere enn norsk vinter? Her er en solfylt vinterdag fra Spiraltoppen i Drammensmarka, med perfekt Blå swix-føre. Foto: Jan Ovind / VG

Langrenn, 6–8 km/t: 502 kalorier

Langrenn, 12 km/t: 924 kalorier

Treningseffekt: En av de mest effektive treningsformene vi har og gir både et høyt energiforbruk og effekt på utholdenheten. Du bruker mesteparten av musklene i kroppen, både i under og overkropp, lår, setet, rygg, armer og kjernemuskulatur. Langrenn krever en viss teknikk, men det er ikke så mye som skal læres før man får det til. Skøyting krever mer energi enn klassisk.

Slalåm og snowboard

PUDDER-ALARM: Med appen Skiinfo kan du sjekke ut forholdene i nærmeste alpintbakke. Her ser du den finske snowboardkjøreren Miikka Hast på vei ned linja "sjuende himmel" på Sjufjellet i Indre Troms.
PUDDER-ALARM: Med appen Skiinfo kan du sjekke ut forholdene i nærmeste alpintbakke. Her ser du den finske snowboardkjøreren Miikka Hast på vei ned linja "sjuende himmel" på Sjufjellet i Indre Troms. Foto: Geir Otto Johansen / VG

Kun tiden du står i bakken, heis må trekkes ifra: ca. 360 kalorier

Treningseffekt: Krever stor innsats av muskler i både bein og setet, samt kjernemuskulaturen. Her er det retningsforandringen i svingene som krever mest muskelkraft. Den intensive kjøringen krever noe mer pauser for å opprettholde samme kvalitet. Fokus på bestemte og kontante svinger gir maksimal effekt.

Skøyter

SIKKERHET FØRST: På Nøklevann ved Rustadsaga kan man få seg en skikkelig turrunde på skøyter, så lenge isen er trygg. Sjekk alltid forholdene og vær sikker på at isen er tykk nok om du velger isbelagte innsjøer som din skøytebane.
SIKKERHET FØRST: På Nøklevann ved Rustadsaga kan man få seg en skikkelig turrunde på skøyter, så lenge isen er trygg. Sjekk alltid forholdene og vær sikker på at isen er tykk nok om du velger isbelagte innsjøer som din skøytebane. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Middels intensitet: 432 kalorier

Konkurransetempo: 994 kalorier

Treningseffekt: Du bruker muskler i underkroppen og kjernemuskulaturen for å holde balansen. Treningseffekten økes ved å øke antall minutter med jevn aktivitet eller legge inn perioder med økt intensitet. Småsprinter, komme raskere gjennom samme løype eller å spille hockey, øker treningseffekten.

Aking

FULL FART: I akebakken kan farten fort bli stor. Det er lurt å vise hensyn, spesielt til de minste akerne. Bruk sunn fornuft og tilpass farten etter egne ferdigheter. Faller du av akebrett eller kjelke, kom deg raskt ut av løypen slik at du ikke blir truffet av andre akende.
FULL FART: I akebakken kan farten fort bli stor. Det er lurt å vise hensyn, spesielt til de minste akerne. Bruk sunn fornuft og tilpass farten etter egne ferdigheter. Faller du av akebrett eller kjelke, kom deg raskt ut av løypen slik at du ikke blir truffet av andre akende. Foto: Terje Bringedal / VG

Kun tiden man går opp bakken: 362 kalorier

Treningseffekt: Aking innebærer at du må gå opp bakken igjen. Det krever opp til 40 prosent mer energi enn å gå på flatmark. Du bruker muskler i bena og setet. Kombinerer du det med å løpe opp bakken, base litt i snøen eller trekke et akebrett med noen på, er dette en veldig effektiv form for aktivitet.

Tallene er beregnet på en time aktivitet og basert på kaloriforbruket til en kvinne på 70 kg og BMI på 25

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her