OL-heltenes gulltips!
De har vunnet gull og ære for Norge i OL og VM. Her deler de sine beste enkle treningstips for deg som ønsker å komme i litt bedre form til OL i Sotsji.</p><p>
Kjersti Grini, Ådne Søndrål og Andrine Flemmen trener fortsatt, men ikke lenger for å vinne gull.</p><p>
– Formen har dalt, jevnt og trutt. Det er den triste oppsummeringen, egentlig, humrer Ådne Søndrål.
Etter at han la skøytene på hylla for elleve år siden har Ådne brukt lite tid på glattisen, men desto mer tid på å dyrke nye treningsformer.
– Jeg elsker å få den tavlen på romaskinen som viser hvor fort du ror, rett opp i ansiktet. Det er veldig målbart, oppsummerer Ådne entusiastisk.
Tidligere var treningen en jobb, Ådne gjorde det som måtte til for stadig å forbedre rundetidene.
– Nå er det lysten som styrer. Jeg savner av og til å ha en klar plan på treningen, men samtidig har jeg oppdaget mange nye treningsformer som jeg ikke visste var gøy, sier Ådne.
I tillegg til roing, er han glad i å sykle, løpe, gå på langrenn og gå toppturer.
– Jeg har alltid likt å løfte vekter og i dag er jeg glad i god, gammeldags sirkeltrening. Det er vel det mest effektive jeg gjør i dag. Som alle andre mosjonister er jeg nå opptatt av tidseffektiv og smart trening, sier Ådne.
For å få tid til å trene, står han gjerne opp tidlig og svetter seg ferdig før frokost.
De siste årene har han bygd opp kjøpesenteret Norwegian Outlet utenfor Oslo. Å prestere på jobb er i dag viktigere enn å prestere på idrettsbanen.
– Konkurranseidrett er for meg bare gøy hvis jeg vinner. Jeg synes det er imponerende at Bjørn Dæhlie er med i mosjonistrenn som Birkebeineren, og har det moro med det. Jeg klarer ikke glede meg over konkurranser med mindre jeg er i toppen, sier Ådne og ler av seg selv.
Han setter seg fortsatt mål, senest ved nyttår, da han inngikk veddemål med sin mellomste sønn.
– Jeg har to laster. Det ene er cola light, og det kunne jeg i perioder drikke tre liter av om dagen. Det andre er sjokolade, særlig bamsemums, innrømmer Ådne.
Det blir fotballtur til Barcelona i 2014, dersom både han og sønnen holder seg unna brus midt i uken, og kun spiser sjokolade når det serveres som dessert.
– Så langt har det gått veldig fint, gliser Ådne.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Da han la opp som skøyteløper veide han 93 kilo og hadde en fettprosent på utrolige tre prosent. Selv om fettprosenten har steget de siste årene, har vekten holdt seg stabil. Ådne har tatt med seg flere av de gode kostholdsprinsippene fra tiden da han var aktiv.
– Sytti prosent av det jeg spiste var veldig bra, de siste tretti prosentene var litt usunnheter, men ga mye glede. Den gang trente jeg nok til å forbrenne det som ble spist uansett. Jeg spiser nok litt mindre i dag, burde sikkert vært enda sunnere, men jeg tror fortsatt at det er de sytti prosent av kostholdet som er viktigst. Mange er for nøye med detaljene, men slurver med fundamentet, sier Ådne.
Den gode følelsen og gleden over å kjenne at kroppen fortsatt fungerer, er det som driver meg i dag, sier Ådne.
Jeg har fortsatt stor glede av å trene, men konkurranseinstinktet får jeg nå heller utløp for på jobb, sier Ådne.
– Etter at jeg la opp som alpinist har jeg gjort trening til noe sosialt. Det er min nye motivasjonsfaktor. Jeg trener helst sammen med venner og avtaler gjerne faste tider, sier Andrine Flemmen.
Hun tok VM-sølv i storslalåm i Vail i 1999. 5. Mars 2006 kjørte hun sitt siste renn på Hafjell.
– Jeg har ingen ambisjoner med treningen lenger, utover det å ha det gøy.
Som oftest får hun til fire økter i uken.
– Treningen min er veldig variert, det blir litt av alt. Jeg merker at det er bra for kroppen min, jeg holder meg skadefri, sier Flemmen.
Hun både jogger, sykler, går på langrenn, spiller innebandy og trener kampsport. Øktene varer sjelden lenger enn 45–60 minutter. Blodsmak i munnen og beintøff styrketrening er hun ferdig med for lengst.
– Jeg trener ikke med den intensiteten og med det systemet jeg gjorde før. Det er utrolig deilig å slippe å gjøre tunge knebøy, det var jeg nemlig veldig lei av, innrømmer Andrine.
Moldejenta har fortsatt trening som levebrød og jobber til daglig som basistrener i Olympiatoppen Vest og som personlig trener ved Sprek og blid i Bergen. Her gir hun trenings- og kostholdsråd til mosjonister. Selv har Andrine holdt både formen og fasongen ved like de siste årene.
– Fysikken er ikke like god som den engang var, men jeg er fortsatt i bra form og vekten har ikke endret seg mye, sier Andrine.
Hun prøver å spise sunt og starter fortsatt dagen med havregryn og en god kopp te, slik hun gjorde i glansdagene.
– Jeg trener for lite, synes jeg. Jeg har for lite tid og prioriterer heller ikke trening veldig høyt. Jeg får heller ikke alltid trent det jeg har lyst til å gjøre på grunn av gamle skader, sier Kjersti Grini.
Kneet som satte en stopper for hennes karriere gjør at håndballesset i dag må trene skånsomt.
– Det blir mest sykling og styrketrening. Det synes jeg egentlig er litt kjedelig. Langrenn er moro, og jeg har gått noen skirenn, forteller Kjersti.
– Jeg er glad i å trene om morgenen. Det er en fantastisk start på dagen og gir meg masse energi, sier Kjersti.
I dag er det først og fremst jakten på den gode følelsen og ønske om å holde vekten nede, som driver henne på trening.
– Jeg har aldri trent med den motivasjonen før. Det er en tynn motivasjon, og det gjør det litt vanskelig. Det å trene for å bli god på noe er jo det jeg er vant til, sier Kjersti.
Etter at hun fikk barn la hun på seg femten kilo.
– De ble sittende i noen år, men nå har jeg fått de av. Det var tungt. Jeg måtte være nøyere med hva jeg spiste, og prøve å trene litt mer.
Hun er glad i mat, men tror hun er mer opptatt av hva barna får i seg, enn hva hun spiser selv.
– Jeg prøver å få i ungene sunn mat og ikke å spise for mye selv. Jeg byttet nylig ut brød med knekkebrød, og er ellers heldigvis glad i grønnsaker og lett mat.
Med to barn og full jobb som trener for Gjøviks håndballjenter, sliter Kjersti først og fremst med å finne tid til å trene. På en god uke får hun til tre treningsøkter. Andre uker får hun ikke trent i det hele tatt.
I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
De har vunnet gull og ære for Norge i OL og VM. Her deler de sine beste enkle treningstips for deg som ønsker å komme i litt bedre form til OL i Sotsji.</p><p>
Slapp av, du trenger ikke kopiere treningsprogrammet til toppidrettsutøvere. Treningsprinsippene som ligger bak suksessen kan enhver mosjonist lære av.<br />
Hva får du mest igjen for, en halvtime på sykkel, ellipse, romaskin eller tredemølle? Vi testet og har fasiten på hvilke kondisjonsapparater som gir høyest kaloriforbrenning.</p><p>
Høyintensiv intervalltrening vil bli årets mest trendy treningsform på treningssentre rundt om i verden, ifølge American College of Sports Medicine.<br />
Følger du ulike treningsikoner på sosiale medier for å få lyst til å trene? Å bli bombardert av slanke og veltrente kropper på Instagram og andre sosiale nettverk kan gjøre deg mer umotivert enn inspirert, viser ny internasjonal forskning og eksperter Vektklubb har snakket med.
Henriette Ottesen (50) fra Oslo har alltid vært begeistret for trening og kropp. Hun har kjent hvordan trening bedrer kroppsbildet, men også medaljens bakside der et for stort fokus på utseende og kroppspress gjorde henne ulykkelig.