Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

Potetsalat kjøpt i butikk er sjelden det smarteste valget for den kaloribevisste. Lager du den selv kan du droppe den fete majonesen i tillegg til at du har full kontroll på hva som er i den. Foto: Annette Münch

Gjør det selv: Potetsalat

Poteter dynket i majones kan vel ikke kalles «salat»? For deg som vil spise litt mindre fet mat kan du spare drøssevis av kalorier ved å lage potetsalaten selv.

Potetsalat er et klassisk tilbehør til grillmaten og kommer i all slags smaker og prisklasser. Ønsker du å velge potetsalat ut ifra sunnhet bør du gå for den med størst andel poteter, og minst andel fett.

Poteter er rike på karbohydrater i form av stivelse, men det mange kanskje ikke vet er at kalde poteter ikke påvirker blodsukkeret på samme måte som varme poteter. Når poteten kjøles ned vil nemlig en liten del av karbohydratene endres til en type fiber som kalles restistent stivelse. Dette gjør at karbohydratene blir «langsommere» og gir lavere blodsukkerstigning.

Det er uansett mengde fett som avgjør kaloriinnholdet i potetsalater du får kjøpt ferdigblandet på butikken. Jo lavere andel poteter, desto mer majones, creme fraiche, kesam eller yoghurt er det i den, og kaloriinnholdet blir derfor høyere. 100 gram potet gir 74 kcal, mens 100 gram majones gir svimlende 730 kcal.

Enkelt

Det er (nesten) umulig å feile med potetsalat, og som poteten selv - den kan brukes til alt. Gi restepotetene fra gårsdagen nytt liv ved blande de sammen med det du har tilgjengelig av grønnsaker og krydderurter. Vips, så har du den lekreste siderett til kjøtt, kylling eller fisk.

Mange som vil passe vekten skyr poteter, men som med alt annet; det er mengdene som avgjør hvilken vei vektpilen peker. Poteter er en flott næringskilde til karbohydrater, vitamin C og kalium.

Prøv denne oppskriften laget av kokk og matkonsulent i Frukt.no, Toril Guldbrandsen:

Lun og fargerik potetsalat

Til 4 porsjoner

Næringsinnhold

 

100 gram av oppskriften

Energi: 71 kcal
Karbohydrat: 9 gram
Protein: 1 gram
Fett: 3 gram

1 porsjon, 290 gram

Energi: 220 kcal
Karbohydrat: 27 gram
Protein: 4 gram
Fett: 10 gram

½ kg små nypoteter, kokte
1 pk ruccula
1 beger rød cherrytomater
3 vårløk
1 bunt reddik

Dressing:
3 sjalottløk, finhakket,
1 bunt vårløk, finhakket,
3 ss olivenolje,
2 ss vann,
1 ss sitronsaft,
salt og pepper

Slik gjør du det: Kok potene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og sett til side. Skyll og del alle grønnsakene i mindre biter. Ha alt i en stor bolle og bland forsiktig sammen.
Salaten serveres som en egen liten rett eller som tilbehør til middag.

Sammenlignet med ferdige potetsalater:

per 100 gram

  • Potetsalat (X-tra): 290 kcal, 10 gram karbohydrat, 1,5 gram protein, 27 gram fett. Andel potet: 55 %
  • Potetsalat (First Price): 260 kcal, 12 gram karbohydrat, 1 gram protein, 23 gram fett. Andel poteter: 55 %
  • Potetsalat original (Denja): 242 kcal, 10 gram karbohydrat, 1 gram protein, 23 gram fett. Andel potet: 56 %
  • Potetsalat creme fraiche (Denja): 236 kcal, 8,9 gram karbohydrat, 1,1 gram protein, 22 gram fett. Andel potet: 56 %
  • Klassisk potetsalat (Delikat): 220 kcal, 10 gram karbohydrat, 1 gram protein, 19 gram fett. Andel potet: 65 %

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Salat for menn

Slik blir du 10 kilo lettere på 10 uker

13 enkle måter å spise sunnere på