IKKE HELT PRESIST: Mange benytter pulsklokke som verktøy for å beregne forbrenning under trening. Den kan gi et godt estimat, men en rekke feilkilder gjør at pulsklokken kan vise et tall på kaloriforbrenning som ligger opptil 250 kcal for høyt, pr time. - Det er mye, sier testsjef Jørgen Norheim. Her ved tredemølla sammen med tester June Witzøe.
IKKE HELT PRESIST: Mange benytter pulsklokke som verktøy for å beregne forbrenning under trening. Den kan gi et godt estimat, men en rekke feilkilder gjør at pulsklokken kan vise et tall på kaloriforbrenning som ligger opptil 250 kcal for høyt, pr time. - Det er mye, sier testsjef Jørgen Norheim. Her ved tredemølla sammen med tester June Witzøe. Foto: Kristian Helgesen

Test av kondisjonsapparater på treningssenter: Disse apparatene forbrenner mest

Torhild Ribe
Publisert: 2013-01-03 14:51

Hva får du mest igjen for, en halvtime på sykkel, ellipse, romaskin eller tredemølle? Vi testet og har fasiten på hvilke kondisjonsapparater som gir høyest kaloriforbrenning.</p><p>

– Kom igjen, enda litt raskere frekvens, Helge.

Personlig trener Lars Mæland ved Evo Fitness, maner til innsats. Helge Gjertveit øker takten på romaskin og puster tyngre inn i den blå masken. Pulsen kryper sakte, men sikkert opp mot 80 prosent av Helges makspuls.

Den overvåkes via en dataskjerm av Jørgen Norheim, personlig trener og kursansvarlig i Arca aktivitet og helse. Når pulsen ligger stabil, i riktig sone, bruker maskinen kort tid på å beregne hvor mange kalorier Helge brenner på å ro i ett minutt. Maskinen har i forkant beregnet testerens makspuls.

Mange faktorer

En slik, såkalt gassutvekslingsmåling, som foretas ved hjelp av avansert testutstyr, er langt mer nøyaktig for å beregne kaloriforbruket ved ulike treningsformer, enn en vanlig pulsmåling.

June Witzøe løper med oksygenmaske mens testsjef Jørgen Norheim måler kaloriforbruket.
June Witzøe løper med oksygenmaske mens testsjef Jørgen Norheim måler kaloriforbruket. Foto: Kristian Helgesen

– Fordelen med gassutvekslingsmåling er at den er nøyaktig og mindre avhengig av eksterne parametere, sier Norheim.

Forbrenningen vår påvirkes blant annet av alder, kjønn, vekt, høyde, mat og trening.

– Generelt kan man si at jo bedre form du er i, jo mer orker du å forbrenne ved trening. Jo flere og større muskelgrupper som involveres når du trener, jo større er forbrenningen per tidsenhet, oppsummerer Jørgen Norheim.

Hva du er vant med å trene, spiller også inn. Jo mer vi har trent på en spesifikk aktivitet, jo høyere vil kaloriforbruket gjerne være.

– Bedret teknikk vil kunne øke effekten av treningen. En erfaren syklist vil kunne oppnå like god forbrenning på sykkel som en annen kun klarer ved løping, påpeker Norheim.

Lars Mæland tror likevel at VGs testresultater vil være representative for de fleste mosjonister.

– Det som i størst grad vil skille kaloriforbruket på de ulike apparatene, er kjønn og formnivået til den enkelte.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Overvurdert kaloriforbruk

– Wow! Jeg er overrasket over hvor mye jeg forbrenner på løping. Jeg trodde faktisk det skulle ligge litt lavere, sier June Witzøe og hopper av tredemøllen.

Hun liker å jogge og synes ingen annen treningsform gir henne det samme treningskicket.

Jørgen Norheim tror at mange i motsetning til June lar seg lure, og tror at de forbrenner mer under trening enn de faktisk gjør.

– De fleste av oss overvurderer kaloriforbruket på trening og undervurderer matinntaket. Det viser forskning, sier Norheim.

– Tallene som vises på pulsklokken eller kaloritelleren som finnes på kondisjonsapparatet, vil ofte ligge høyere enn det faktiske kaloribruket, sier personligtrener Lars Mæland.

Dette ble bekreftet da vi utførte vår test. Kalorimåleren på de ulike apparatene viste konsekvent et høyere forbruk av kalorier enn vårt måleutstyr.

Blir lurt

Ifølge Norheim skjer det fordi mange ikke kjenner makspulsen sin og forholder seg til en kjent utregning hvor man tar utgangspunkt i 220 slag minus alder.

– Den formelen passer ikke for veldig mange, den har stor feilmargin. Du kan dermed tro at du jobber på 75-80 prosent av maks kapasitet, mens du i realiteten ligger lavere og dermed forbrenner mindre. For å få best utbytte av en pulsklokke, må du vite makspulsen din. En pulsklokke eller kaloriteller på et apparat, tar heller ikke høyde for hvor trent en person er, sier Norheim.

Lars Mæland tror at mange også likestiller kaloriutbyttet av f.eks. sykling og løping og ikke er klar over at det faktisk finnes forskjeller.

– Det er lurt å være litt bevisst på disse tingene, selv om kaloriforbruket selvsagt ikke det eneste som skal styre valg av treningsform. Du skal ha det gøy også, sier Mæland.

SLIK TESTET VI

Vi testet June og Helges kaloriforbruk på fire ulike kondisjonsapparater: Tredemølle, ellipsemaskin, sykkel og romaskin. Testen ble utført med Fitmate, utstyr for såkalt gassutvekslingsmåling. Her måles utvekslingen mellom mengden oksygen som pustes inn og mengden karbondioksid som pustes ut. Gassmåling er mer nøyaktig og mindre avhengig av eksterne parametere, enn en måling med pulsklokke.Testen ble gjennomført på 80 prosent av testernes makspuls, noe som ligger litt over «snakketempo», i 6 minutter på hvert apparat. Det gir et godt estimat av forventet kaloriforbruk dersom du trener i 30 minutter.

1. Tredemølle – TESTVINNER

MAKS FORBRENNING: Ingen kondisjonsapparater forbrenner mer enn løping på mølle. Her tester Helge Gjertveit med trener Lars Mæland (til venstre) og testsjef Jørgen Norheim.
MAKS FORBRENNING: Ingen kondisjonsapparater forbrenner mer enn løping på mølle. Her tester Helge Gjertveit med trener Lars Mæland (til venstre) og testsjef Jørgen Norheim. Foto: Kristian Helgesen

Både June og Helge hadde høyest kaloriforbruk på tredemøllen.

June: 38 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 190 kcal pr halvtime.

– Det gikk fint. Jeg var spent på hvor mye jeg kom til å forbrenne, men gjettet på forhånd at jeg ville ligge høyest på tredemølle. Jeg liker å jogge til vanlig, og selv om jeg ble andpusten kunne jeg fint holdt på i 30 minutter.

Helge: 88 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 440 kcal pr halvtime.

– Litt uvant å løpe med maske, men jeg liker å jogge og synes testen gikk helt fint. Det er lett å kontrollere intensiteten på tredemølle. Å løpe på 80 prosent av makspuls er ikke ubehagelig.

Lars Mælands kommentar: Løping er den treningsformen som gir høyest energiforbrenning per minutt arbeid. Grunnen er enkel; for hvert steg løfter du din egen kroppsvekt. I tillegg bruker du armene aktivt som en pendel.

Løping er en enkel treningsform, som «alle» kan og det kan gjøres hvor som helst. Minuset med løping er det gir en relativt stor belastning på ankel, knær og rygg, spesielt ved løping på asfalt. God løpeteknikk reduserer faren for belastningsskader.

2. Ellipsemaskin

UTFORDRER: Ellipsemaskinen kom godt ut i vår test, og begge testerne oppnådde nest høyest forbruk av kalorier på dette apparatet.
UTFORDRER: Ellipsemaskinen kom godt ut i vår test, og begge testerne oppnådde nest høyest forbruk av kalorier på dette apparatet. Foto: Kristian Helgesen

Både June og Helge hadde nest høyest kaloriforbruk på ellipsemaskinen.

June: 29 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 145 kcal pr halvtime.

– Denne liker jeg. Litt overrasket over at kaloriforbruket var såpass høyt sammenlignet med sykkel og roing.

Helge: 53 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 265 kcal pr halvtime.

– Dette er et fint alternativ til jogging, jeg hadde ikke prøvd ellipsemaskinen før og synes det gikk overraskende lett.

Lars Mælands kommentar: Ellipse er en morsom treningsform. Bevegelsen ligner mye på gange/jogge, den er bare mye mer skånsomt for ankel, knær og rygg fordi du ikke får «støt» for hvert steg. Her bruker du også overkroppen og armene aktivt i bevegelsen, slik at kaloriforbruket blir høyere enn ved bruk av sykkel. Noen kan synes det er vanskelig at armer og bein beveger seg samtidig, i motsatt bevegelse. Du kan bli fort sliten i armene og ved for høy belastning på beina kan du stivne, på lik linje som ved bruk av sykkel.

3. Sykkel

OPPSKRYTT? Tester Helge Gjertveit hadde sitt nest laveste kaloriforbruk på sykkel, med 230 kcal på 30 minutter.
OPPSKRYTT? Tester Helge Gjertveit hadde sitt nest laveste kaloriforbruk på sykkel, med 230 kcal på 30 minutter. Foto: Kristian Helgesen

June hadde sitt laveste kaloriforbruk på sykkelen.

June: 22 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 110 kcal pr halvtime.

– Jeg ble litt stiv i beina med en gang, men så kom jeg over en kneik og da følte jeg at jeg kunne sykle lett på 80 prosent av makspuls.

Helge: 46 kcal på 6 minutter, noe som gir et estimert forbruk på 230 kcal pr halvtime.

– Jeg er overrasket over at jeg brant flere kalorier på sykkelen enn på romaskinen. Litt stivhet i beina i starten, men kunne fint holdt det gående på dette tempo i 30 minutter.

Lars Mælands kommentar: Ved sykling er ikke overkroppen i bevegelse, ergo blir energiforbruket relativt lavt. Men alle kan sykle, sykling er trygt, enkelt og skånsomt, spesielt for knær. Pass på å stille inn setet og styrehøyden riktig.

4. Romaskin

KREVER TEKNIKK: Belastningen på overkropp og armer går ofte utover teknikken og treningsutbyttet på romaskinen.
KREVER TEKNIKK: Belastningen på overkropp og armer går ofte utover teknikken og treningsutbyttet på romaskinen. Foto: Kristian Helgesen

Helge hadde sitt laveste kaloriforbruk på romaskinen.

June: 25 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 125 kcal pr halvtime.

– Jeg er ikke vant til å ro og merket godt at dette apparatet er det som krever mest teknikk. Jeg kjente det godt i armene i starten, men med litt trening kunne jeg fint klart å holde dette tempo i en halvtime.

Helge: 36 kcal på 6 minutter, som gir et estimert forbruk på 180 kcal pr halvtime.

– Jeg liker å ro men dette ble ganske tungt i armene. Jeg følte jeg ble ganske sliten.

Lars Mælands kommentar: Roing er en fin treningsform, som passer alle. Det er skånsomt og gir liten belastning på ledd og muskulatur. Forskning tilsier at du aktiverer opptil 80 prosent av alle musklene i kroppen når du ror. Du påvirker derfor både styrke og utholdenhet. Minuset er at du fort kan bli veldig sliten i overkroppen og armene. Til slutt vil dette gå ut over teknikken og treningsutbyttet, med mindre du er vant til å ro en del.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Trening i tidsklemma

Råd for den viktige handleturen

Hjelp med motivasjonen?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her