Hva er et optimalt «treningsoutfit» for menn?
Dette må du tenke på når du skal ut å handle treningstøy.
De moderne «antilukt»-treningsklærne holder ikke det de lover - de lukter svette. Ull og bomull lukter mye friskere.
TEST: SIFO har testet luktutviklingen ulike typer tekstiler. Stoffprøver fra disse trenings- og fritidsplaggene har blitt klippet ut og lukttestet i både svett, vasket og luftet tilstand. Terningkastene baserer seg på SIFOs gjennomsnittlige poengresultater for de ulike tekstilkategoriene, de er ikke gitt av SIFO selv.
Foto: Nils Bjåland
KLESVASK: Forskningsleder Ingun G. Klepp og laboratorieansvarlig Marit Kjeldsberg ved SIFO har lukttestet ulike typer treningstøy.
Foto: Bjåland Nils
Det viser en omfattende test av luktutvikling i ulike typer fritids- og treningstøy som Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) har gjennomført.
SIFO-rapporten «Lukten av svette: Luktutvikling i ulike tekstiler» er nylig offentliggjort, og viser at det slett ikke er likegyldig hva du har på deg når du skal være aktiv - iallfall ikke om du vil unngå surnet svettelukt som aldri helt slipper taket:
Dårligst ut i undersøkelsen kommer de syntetiske treningsplaggene og de såkalte antiluktplaggene - plagg som ifølge markedsføringen har innebygd ulike former for luktkontroll.
Antilukt-tekstilene lukter riktig nok noe mindre svette enn vanlige syntetiske tekstiler, men de lukter fortsatt langt dårligere enn både bomull og ull. Ull lukter aller minst, viser testen.
SE RESULTATENE FOR HVER TRØYE NEDE I SAKEN
Det er heller ikke likegyldig hvordan du behandler trenings- og fritidstekstilene - lufting og vask med tøymykner kan i verste fall faktisk forverre svettelukten:
* Bruk av tøymykner på antilukt- og syntetiske tekstiler som er testet forverrer faktisk resultatet - det gir altså sterkere svettelukt. For ull er virkningen motsatt, plaggene lukter bedre etter bruk av tøymykner.
* Å lufte plaggene fungerer også dårlig på antilukt og syntetiske stoffer. Her blir svettelukten ikke mindre av luftingen, tvert imot. For ull og bomull fungerer lufting derimot svært godt.
Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp mener testen viser at det er grunn til å være skeptisk til de avanserte antilukt-plaggene:
- Antiluktproduktene holder ikke helt hva de lover. For det første lukter de ikke vesentlig bedre enn andre syntetiske stoffer, og for det andre lukter de langt dårligere enn bomull og ull, sier hun.
- Antilukt-klærne responderer dessuten svært dårlig på lufting og på vasking med skyllemiddel. Det som lukter absolutt vondest i testen, er syntetiske plagg vasket med tøymykner, legger laboratorieansvarlig Marit Kjeldsberg til.
- Hvorfor er det sånn?
- Det vet vi ikke sikkert, men det er overraskende og bør undersøkes nærmere. Man tror jo gjerne at skyllemiddel gir bedre lukt - men på disse tekstilene gjør det ikke det. Her skaper man faktisk et problem i stedet for å løse det, sier Kjeldsberg.
For utendørstrening er dermed valget enkelt, mener forskningslederen: Ull er best.
For innendørs trening er valget noe vanskeligere, ettersom ull fort kan bli varmt, og bomull blir kaldt og tungt av fuktighet.
- For innendørs trening har industrien fortsatt et stykke å gå før de finner de beste løsningene. Kanskje er en bedre blanding av naturmateriale, ull og syntetiske stoffer det beste? sier Klepp.
Hun understreker at de såkalte antilukt-plaggene - i tillegg til ikke å levere på lukt - også har mer alvorlige effekter:
- Klær som lukter vondt har en rekke negative konsekvenser: Det fører til mer klesvasking, mer kasting av klær, og et stadig større marked for produkter tilsatt problematiske kjemikalier som påstår å kunne hindre vond lukt.
Produsentene reklamerer med en rekke avanserte tilsetninger i plaggene sine, som sølv, nanosølv og «polygiene» antibakteriell teknologi.
- Mye av dette er svært skadelige stoffer som belaster miljøet. Og ofte skriver de heller ikke nøyaktig hva klærne inneholder, ettersom det ikke er noe krav til innholdsdeklarasjon på tekstiler. Det gjør det vanskeligere for forbrukeren å velge bort klær med uønskede kjemikalier.
Ullklær er det faktisk mer effektivt å lufte enn å vaske, hvis man vil bli kvitt svette og annen lukt. Det kommer tydelig fram av SIFOs test.
- At lufting gir bedre luktresultat enn vasking, er et ganske overraskende funn. Men slik er det altså, og det er jo en klar pekepinn til folk: De kan med fordel oftere bare lufte ullundertøyet sitt, heller enn å vaske det, sier forskningsleder Ingunn G. Klepp.
Ull-trøyene i testen kom absolutt best ut på lukt, og fikk terningkast seks i VG. De lukter minst svette etter trening, og responderer også best både på lufting og vasking. Et godt valg hvis du trener mye, særlig utendørs
ULL-TRØYER: Her vises to av plaggene hvor stoffet er testet, Janus og Nøstebarn trøyer i hundre prosent merinoull.
Foto: Nils Bjåland
Antilukt-klær skal hindre svettelukt - men testen viser at dette fungerer dårlig. De lukter riktignok en hårsbredd bedre enn vanlige syntetiske plagg, men mye verre enn ull og bomull. VG ga terningkast to.
ANTI-LUKT-TRØYER: Her vises tre av plaggene hvor stoffet er testet: Norrønas Svalbard Long Sleve, Haglöfs Neo SS skjorte og X-Bionics treningstrøye - alle med antilukt-funksjon.
Foto: Nils Bjåland
Også bomullstrøyene kom godt ut i test, og fikk terningkast fire i VG. De lukter rent både etter bruk, etter vask, til og med etter bare å ha blitt luftet. Ulempen er at bomull ofte føles kaldt når man blir våt av svette. Greit valg for innendørs trening.
BOMULLS-TRØYER: Her vises to av plaggene hvor stoffet er testet, Skillmill unisex t-skjorte, og Dovre Interlock trøye, begge i hundre prosent bomull.
Foto: Nils Bjåland
Syntetiske plagg lukter verst, og fikk terningkast to i VG. Lukten kan bli vanskelig å bli kvitt, også etter vask, viser testen. Og vask med tøymykner forverrer lukten.
SYNTETISKE TRØYER: Her vises to av plaggene hvor stoffet er testet: Craft layer 1 Zero Extreme superundertøy-trøye i polyester, og Pro Touch Nora treningstrøye i polyester og elastan.
Foto: Nils Bjåland
Norrøna står bak ett av antilukt-plaggene som ble undersøkt i testen. Norrøna-sjef Jørgen Jørgensen er uenig i testens premisser:
- Jeg mener testen er gjort på feil grunnlag. Få ting kan slå ull og bomull på lukt, der er det ingen tvil. Antilukt-produktene er først og fremst et alternativ til vanlige syntetiske plagg, og der viser jo testen at antilukt kommer bedre ut, sier Jørgensen.
- Men luktforskjellen er minimal?
- Ja, men SIFO har testet ulike typer plagg. Det riktigste ville vært å teste nøyaktig samme trøye med og uten antilukt-teknologi. Man må sammenligne epler med epler.
Han opplyser om at tøymykner uansett ikke skal brukes på tekniske plagg:
- Det kapsler inn og ødelegger fibrene, slik at de ikke får den antibakterielle effekten. Tøymykner er «fy fy» i denne sammenheng.
Norrønas antilukt-plagg er, som mange andre antilukt-plagg, behandlet med såkalt Polygiene-teknologi. Det betyr at tekstilene er behandlet med sølvsalt, som skal hindre bakterieutvikling.
Selskapet Polygiene, som står bak behandlingen, fastholder at den er miljøvennlig og at den er miljøsertifisert.
- Polygiene odørkontroll-teknologi er godkjent av bluesign, som er tekstilbransjens mest krevende mijømerking. Polygienebehandlede plagg kan dessuten vaskes sjeldnere, noe som gjør at miljøbelastningen blir mindre og at plaggene holder seg lenger og ikke kastes unødvendig på grunn av dårlig lukt, sier Kristina Kruhsberg, markedssjef i Polygiene.
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dette må du tenke på når du skal ut å handle treningstøy.
Ned i vekt og turfrelst. Trude Årdal ser ikke lenger på fjellturene som trening, det er terapi for kropp og sjel.
Lyst å bli kvitt noen kilo? Her får du svaret på hva slags trening som forbrenner mest og best.
Gå deg i bedre form i sommer! Det er både enkelt, effektivt og kan gjøres omtrent hvor som helst.
Det er lov med treningsfri om du fortsetter å bevege deg, og heller fokuserer på at du skal være i aktivitet.
Enten om du skal begi deg ut på en lang dagstur i helgen, eller bare en spasertur i marka etter jobb – her er tipsene som gjør gåturen til en drøm