MYE SORT: Mange menn velger sorte eller blå treningsklær. Flest trener i shorts, men tightsen har blitt mer og mer akseptert også blant gutta. På Crossfit Aker Brygge dropper de crossfit-klesstilen med stømper og shorts over tights. – Her kan man trene i det man vil, forteller daglig leder Bruno Jeannin.

Hva er et optimalt «treningsoutfit» for menn?

Publisert: 2016-02-11 16:53

Dette må du tenke på når du skal ut å handle treningstøy.

I motsetning til oss damer som stadig vekk får beskjed om hva som er «hot or not» gjennom blogger, ukeblader, artikler på nett og lignende, er det ikke alltid like lett for menn å vite hva slags treningsantrekk som sømmer seg eller ikke. I hvert fall ikke hvis du er ny i treningsmiljøet.

– Først og fremt så er det ingen som ser på hva du har på deg når du trener, folk har nok med seg selv når de trener. Det er ingen «dresscode», det er komforten for deg som er viktig, sier personlig trener ved Sats Elixia, Erlend Vada.

Henger fremdeles julekiloene igjen? Slik kommer du deg endelig i gang!

FLERE BRUKER TIGHTS: På treningssentrene er det flere og flere menn som går for tights.

Er du en vanlig mosjonist?

Erlend Vada jobber som personlig trener hos Sats Elixia Colosseum. For han er det funksjonalitet som er det viktigste når det kommer til treningsklær.

..da trenger du heldigvis ikke tenke så fancy i utstyresveien. Du behøver ikke tre forskjellige typer sko. Kjøp sko etter hva du trener mest og hva som passer deg best. Er du overvektig, og skal trene mye på mølla er kanskje god demping på skoene en lur idé, trener du mye med vekter kan en vektløftersko, eller sko med lite demping være lurt. Du vil ha mest mulig kontakt med gulvet.

Er du en helt vanlig mosjonist trenger du heller ikke legge de store summene i treningsstøyet. Kompresjon blant annet, er bare bortkastet.
– Tanken bak kompresjon er å øke blodtilførselen for å fjerne avfallstoffer og væske, og dermed gjøre restitusjonstiden kortere. I praksis så har det ingenting å si for vanlige mosjonister, sier Vada.

Unngå treningstabbene ved å ta en titt på denne listen!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Tenk funksjonalitet

For Erlend Vada er funksjonalitet det viktigste. Klærne bør sitte såpass løst og ledig, eller være så elastiske, at du kan utføre det som er av bevegelse og leddutslag i treningen uten at klærne er i veien.

– Også kanskje ta litt hensyn til hvor man trener. Ofte er det er ingen spesielle regler inne på et treningsstudio i forhold til hva man skal ha på seg, men det er klart jo mer hud, jo mindre hygienisk er det i forhold til apparater. Ta på deg noe som dekker ganske godt, sier treneren.

Treningssenter mente Imen (18) var kledd for dristig

Alle kan bruke de samme klærne

Andreas Skjetne jobber som personlig trener hos Evo Fitness i Lillestrøm, og er fagansvarlig i Evolution EVO Fitness. For han er et optimalt treningsoutfit noe man selv trives i.

Andreas Skjetne er personlig trener hos EVO Fitness og fagansvarlig i Evolution EVO Fitness. Han mener også at funksjonaliteten kommer fremst, og at hvem som helst kan bruke alt av klær. Det viktigste er at du selv liker klærne og at du føler deg komfortabel.

– Det er deg selv som er begrensningen. En gjenganger er at de som ofte har komplekser om egen kropp ønsker å gjemme seg bort i litt større klær. Sannheten er at de som trener mest kan ha like store komplekser når det kommer til treningsantrekket, sier han.

Les: Dette bør du spise før trening
Les også: Dette bør du spise etter trening

Er tights blitt innafor?

Andreas Skjetne ser det er mye variert blant treningsklær på menn hos EVO. De fleste bruker shorts, gjerne kombinert med en t-skjorte. Noen velger en langermet genser, og flere har begynt med tights.

– Tights er blitt mer vanlig nå enn tidligere. Noen få trener styrke i Tights, men det er mest vanlig under kondisjonstrening. Så her er det en tydelig utvikling mot mer bruk av tights, sier Skjetne.

Men hva er greia med shorts over tights?
– Shorts over tights er en greie som kommer fra toppidrett og crossfit. I utgangspunktet kompresjonstights for effekten, men shortsen over fordi man ikke er tøff nok til og kun gå i tights. Så nå har det blitt en trend, men det ser ut til at den er på vei ut igjen like raskt.

Les: Magnus «satt» seg tykk - så innså han hvor lite han beveget seg

Unngå vond lukt - kjøp syntetisk stoff

Selv vasker Andreas Skjetne alltid overdelen etter hver treningsøkt, men etter en styrketreningsøkt uten for mye svette kan han ofte bruke shortsen på nytt.
– Det finnes ulike treningsplagg som unngår å bli for fuktig under treningen, som regel er dette treningstøy av syntetisk stoff, sier EVO treneren.
For Andreas er det viktig med god lufting slik at plaggene ikke blir for tette.
– Prøv å unngå bomull hvis du svetter en del. Da blir klærne tunge og våte, legger han til.

CROSSFIT AKER BRYGGE: Her trener gutta i en enkel bomulskjorte og en shorts.

..Men bomullskjorta kan fungere helt optimalt den også

Bruno Jeannin (40) er gift og har to barn. Sammen med Kona driver han CrossFit Aker Brygge. I tillegg er han også personlig trener på senteret. For Bruno er ikke klærne så viktig, så lenge man gir alt på treningen.

Hos CrossFit Aker Brygge har de lagt alt av kroppspress og «dresscodes» på hylla. Her kan man komme akkurat som man vil.

– I motsetning til kanskje de andre treningsmiljøene er det ingen her som verken bruker tights eller fancy treningsklær. Her trener vi ofte med en enkel bomullstskjorte og en shorts, sier CrossFit treneren Bruno Jeannin.

Dette er handlelisten for en sunnere hverdag!

Finnes ingen regler

– For en stund tilbake kom det en ny kunde inn på senteret. Han hadde tatt med seg et gammelt par med fjellsko. «Skal du trene i de?» spurte jeg, «ja» svarte han. Javel hvorfor ikke, tenkte jeg da, men han kom tilbake neste gang med noen vanlig treningsko, forteller Bruno.

Det er altså ingen regler på hva du kan trene i, men det er lurt å tenke funksjonalitet også på CrossFitsenteret.

Pass på skader, lurt å være «føre-var»

– Når det kommer til treningstøy mener jeg at folk kan trene i akkurat det de vil, men det jeg pleier å anbefale menn som driver med styrketrening er knestøtter, og gjerne også håndleddstøtter, sier Bruno. Spesielt om man kommer litt opp i årene og kanskje også veier litt mer en en normal BMI tilsier.

Et annet kjent triks for mannlige løpere er å tape brystvortene. Lange løpeturer kan få særlig syntetisk stoff til å gnisse over det sensitive området og gjøre dem såre. Tape som ikke har altfor mye lim eller som sitter som støpt er da å anbefale. Bruk helst en liten tapebit så du eventuelt slipper å rive ut en haug av brysthår i samme slengen!

Inspirasjon til freshe treningsklær for menn kan du lese om HER!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Vektklubb fyller 10 år - slanket bort 946 tonn!

Slik ble vi varig slanke

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her