VGs Egil Svendsby og Nanna Johannessen tester gruppetrening på SATS og Elixia. På bildet har vi Kari Jaquesson på Cardio Step.

Hva gir best treningseffekt, og er mest gøy?: VG tester gruppetrening

Publisert: 2013-01-03 13:21

Vi har testet fem ulike saltimer hos treningskjedene Sats og Elixia, og målt kaloriforbruket med pulsklokke .<br />

Nanna Johannessen (26) trener ute eller på treningssenter mellom en og tre ganger i uken. Hovedsakelig spinning, jogging eller annen kondisjonstrening. Går til og fra jobb hver dag.Egil Svendsby (56) Trener pluss/minus fire ganger i uken, for det meste kondisjonstrening, men er også medlem på treningssenter. Går vasaloppet. Er utdannet personlig trener.

Pulsklokkene gir et ganske så riktig svar på hvor mye energi vi har svidd av.

- Men hvis du eksempelvis løper på en tredemølle på et treningssenter, er den generelt innstilt, sier produktspesialist i Polar Norge, Petter Andersen.

En liten, lett kvinne vil ikke forbrenne i nærheten så mange kalorier som måleren på møllen viser, en stor tung mann vil trolig forbrenne mer enn den viser.

- For å få riktig forbruk må du ha klokke innstilt på din egen vekt, kjønn og alder, sier Andersen.

Våre to journalister Nanna Johannessen og Egil Svendsby har testet timene cardio step, body shape, transformer, zumba og cycling pulse (spinning). De to har en ganske ulike opplevelse av timene, og gir hvert sitt terningkast.

I treningskjeden Sats er de mest populære timene bodypump, cycling pulse, zumba, pilates og yoga.

I treningskjeden Elixia er de mest populære timene cardio energy, xcycling og shape.

Under kan du lese våre journalisters dom!

LES OGSÅ: Menn trener alene, kvinner trener i grupper

CARDIO STEP (40 minutter)

ENKLE TRINN: Forbrenner mange kalorier på Cardio step. Fra venstre: Anne Mari Rindarøy, Sølve Sundehagen, trener Kari Jaquesson, Lene Langseth og Mona Bråthen.

EGIL gir terningkast 5:

Med unntak av en annen mann som i likhet med meg hadde plassert seg bakerst i et hjørne, var

det bare kvinner her. Men at dette er bra kondisjonstrening er hevet over enhver tvil. I løpet av de 40 minuttene oppnådde jeg en makspuls på 98 %, og jeg lå åtte minutter med puls over 80 %.

Stegene er heller ikke vanskeligere enn at du greier det rimelig enkelt allerede første gangen. Det eneste negative er kjønnsfordelingen, som mann føler du deg nesten som en kikker. Men det er glemt etter de første minuttene. Deretter har alle nok med seg.

Antall deltagere: 27 kvinner, to menn.

Kaloriforbruk: 556 kalorier

Vil prøve igjen: Nei fordi jeg som mann føler meg litt utenfor her. Men dette er bra trening!

NANNA gir terningkast 6:

Denne timen er min absolutte favoritt. Her trenger du hverken være et rytmisk geni eller i toppform for å delta, og jeg kan garantere at du vil kjenne blodet pumpe fra start til slutt.

Her er det trening for hele kroppen, lette trinn, og så å si null koordinasjon og høyt tempo som gjelder. På slutten av timen følte jeg meg nær kollaps, men jeg har aldri følt at jeg har trent så bra på 40 minutter. Dette er trening jeg vil anbefale til alle som vil få bedre kondis.

Plusspoeng for diskolys og motiverende treningsmusikk.

Antall deltagere: 21 kvinner og en mann

Kaloriforbruk: 440 kalorier

Vil prøve igjen: Ja!

BODYSHAPE (30 minutter)

INTENST: Styrketrening, hovedsakelig for mage og ryggmuskulatur. På bildet Anna Kronberg.

EGIL gir terningkast 4:

Dette er ganske så intens trening av hovedsakelig magemuskler i 30 minutter. Det fancy navnet til tross, her var det bare kjente øvelser for å styrke mage og rygg. Men det var unormalt høyt nivå på deltagerne her, nesten bare sylslanke veltrente kvinner.

Navnet skremmer nok menn, og kanskje også utrente kvinner? Dette er ingen nybegynnertime, selv om du får full effekt allerede første gang, på grunn av lettfattelige, men tunge nok øvelser.

Antall deltagere: 19 kvinner, to menn.

Kaloriforbruk: 180 kalorier, men det er ikke det vesentlige her.

Vil prøve igjen: Trolig ikke, men burde gjøre det. Bra trening.

NANNA gir terningkast 3:

Dette er en effektiv og intensiv treningsøkt, men jeg føler likevel at det er noe som mangler i denne timen.

Det kan kanskje skyldes at timen bare varer i en halvtime, men jeg savnet også litt mer innlevelse fra instruktøren. Dette er øvelser som er svært tunge om man ikke er i toppform, og da setter jeg alltid pris på at instruktøren tar seg tid til å gå rundt og komme med motiverende «heiarop». Det følte jeg ikke at denne instruktøren var særlig flink til, og gjorde også at jeg ikke ytet maksimalt.

Antall deltagere: 21 kvinner, en mann

Kaloriforbruk: 210

Vil prøve igjen: Nei. Dette var OK trening, men kjedelig.

TRANSFORMER (30 minutter)

NYHET: Dette er en av sesongens nyheter på  SATS. På bildet Cristina Redondo, Niklas Haglund, Henriette Thiis-Evensen og instruktørene Rune Asp og Randi Christensen.

EGIL gir terningkast 2:

Dette er moteriktig og beinhardt, men jeg er likevel ikke overbevist. Etter en liten oppvarming og enkel gjennomgang av de ulike øvelsene, setter vi i gang: 50 sekunder full guffe, ti sekunder på å bytte til ny øvelse. Du får høy puls fort av noen av øvelsene, du blir sliten, men denne blandingen av styrke- og intervalltrening fungerer dårlig på teknisk krevende øvelser, som noen av dem var. Jeg ble sliten, ja visst, men jeg følte ikke at jeg hadde trent noen muskelgrupper skikkelig, bare mange litt.

Antall deltagere: Åtte kvinner, to menn.

Kaloriforbruk: 282 kalorier

Vil prøve igjen: Nei, dette var hverken ordentlig styrke eller ordentlig intervall.

NANNA gir terningkast 4:

Dette var tung, hurtig, morsom og teknisk krevende trening som jeg likte godt. Gjennomgangen av de ulike øvelsene i starten av timen gikk litt for fort for min smak, og jeg klarte ikke å få med meg riktig utførelse av alle. Heldigvis var instruktørene flinke til å følge med underveis, og tok seg tid til å motivere og korrigere meg. Dette er ideell trening om du som meg ikke trives med å trene styrke alene, og vil motiveres underveis. Jeg ble sliten av denne timen, og følte at jeg fikk trent styrke på en ny og morsom måte.

Antall deltagere: Åtte kvinner to menn

Kaloriforbruk: 250 kalorier

Vil prøve igjen: Ja, både for å se egen progresjon, og fordi jeg liker å få hjelp og motivasjon til å trene styrke.

ZUMBA (55 minutter)

RYTME! Dans som trening. I blått: Helene Hval.

EGIL gir terningkast 3:

Jeg prøvde først å følge bevegelsene til kvinnen foran meg, men hun var (nesten) like mye ut av takt som meg, så jeg fant meg en rygg lenger frem i lokalet. Det er altfor mange forskjellige trinn å lære på en time, og jeg følte meg klønete. Men det var ikke så ille som fryktet. Og som kaloriforbrenner var dette overraskende bra. Nesten like mye som på en spinningtime, først og fremst fordi man her holdt på i 55 minutter uten pauser og mas om at du må huske på å drikke og ikke 10 minutters uttøyning til slutt. Bedre enn forventet, men ikke min greie.

Antall deltagere: 17 damer og to menn.

Kaloriforbruk: 564 kalorier

Vil prøve igjen: Nei

NANNA gir terningkast 2:

Dette er nok super trening for personer med mer naturlig rytme og koordinasjon enn meg. Når jeg endelig følte at jeg klarte å følge med i «dansen» ble det introdusert nye trinn igjen og jeg datt ut av det. Den eneste forklaringen på at jeg forbrant såpass mye kalorier må skyldes at jeg løp febrilsk etter de andre i håp om å klare et trinn eller to. Dette er nok moro om man klarer å følge med, men det tror jeg dessverre ikke at jeg noensinne kommer til å klare.

Antall deltagere: 17 damer, to menn

Kaloriforbruk: 475 kalorier

Vil prøve igjen: Nei

CYCLING PULSE (55 minutter)

SPINNING: Eneste time vi besøkte hvor det var mer enn to menn. På bildet Tim Bennett.

EGIL gir terningkast 5:

Her er jeg på hjemmebane. Det er spinning jeg går på hvis jeg skal oppsøke en gruppetime. Og puls/intervalløkter liker jeg best. Du blir akkurat så sliten som du selv ønsker, du velger selv motstand, og absolutt ingen aner hvor flink du er i denne timen.

Eneste minus: når det heter pulse 55 minutter, er det i praksis bare 40 minutter, da de siste ti er avslutning og tøying og de første fem oppvarming. Derfor forbrenner du ikke særlig mer her enn på en eksempelvis zumbatime. Burde vart litt lenger.

Antall deltagere: 25 kvinner, syv menn.

Kaloriforbruk: 596 kalorier

Vil prøve igjen: Ja

NANNA gir terningkast 5:

Enten du er nybegynner eller i toppform er dette super kondisjonstrening. Jeg har alltid vært glad i spinning - både fordi jeg føler at det er effektiv trening og fordi det er gøy. Gjennom timen følger vi pulskurven vår på storskjerm, og instruktøren er flink til å si ifra om hvilken «pulssone» du bør ligge i, og til å motivere underveis. Maksimalt utbytte av timen forutsetter at du legger på motstand underveis.

Dette er en energisk, effektiv og morsom time - som passer for alle.

Antall deltagere: 25 kvinner, syv menn

Kaloriforbruk: 489 kalorier

Vil prøve det igjen: Ja!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her