Finn gruppetreningen som passer deg: Finn gruppetreningen som passer deg

Publisert: 2011-02-15 14:03

Når du tenker på gruppetrening, hva er det du ser for deg? Ser du bilder av tynne kvinner med trange klær og rosa leggevarmere som hopper rundt og sparker med bena til høy musikk? Sånn var den typiske saltreningen for kanskje 10-20 år siden.

TRENINGSMILJØ: På treningssentre i dag er det alle typer gruppetimer og mennesker.Les deg opp først - unngå bomturene

Gruppetreningstilbudet på de fleste store treningssentre i dag, er stort og bredt. Tilbudet passer for alle uansett form, og benyttes av både kvinner og menn, gamle og unge, slanke og kraftige, gravide og nybakte mødre.

Et viktig fokus på treningssentrene i dag er at alle skal få tilrettelagt treningsopplegg, hjelp til å komme i gang med utstyr og apparater, samt loses inn i riktig og trygg trening.

Den såkalte mind-body opplevelsen, er dessuten blitt et viktig fokus. I både yoga, pilates, meditasjon og stretching skal fokus på balanse, harmoni og avspenning, gjøre godt for kropp og sjel.

Samtidig ser det ut til at gode gamle aerobic er på vei ut.

Men ikke alt som tilbys, passer for alle. Du må plukke og mikse trening som du foretrekker og som passer for deg.

Det krever at du skjønner hva sjargongen på timeplanen betyr og kjenner treningstilbudet. Les og sett deg inn i timeplanen før du drar og trener, så unngår du de dårlige opplevelser i starten.

Når du er helt ny vil timeplanen fremstå som en opplisting av masse timer med ukjente og forvirrende navn som spinning, corepulse, bosu core, zumba, basis, yoga osv. Finn frem til timer som går på tidspunkter hvor det er aktuelt for deg å trene. Les nærmere beskrivelse om disse timene. (Vanligvis finner du nærmere beskrivelse av timene på treningssenterets nettside.)

Hva slags treningstime er det? Hvilken treningseffekt får du? Passer timen ditt nivå og dine preferanser? På de fleste treningssentre som tilbyr gruppetrening får du tilbud om alt fra rene styrketimer og rene kondisjonstimer, til dans og koordinasjon, og stretching. Gruppetimer som mikser ulik trening, er dessuten populært.

Etter hvert som du har gått på ulike timer og brukt timeplanen en stund, trengs det bare et kjapt øyekast for å finne ut når og hva du skal trene.

Her får du en guide til noen av de mest populære gruppetimene og hvilket utbytte du får:

Spinning

SpinningSykkeltimer i sal er effektive kondisjons og utholdenhetsøkter på spesiallagde stasjonære sykler som står tett sammen i en gruppe.Timene finnes som intervalløkt, langkjøring, og gjerne noe midt i mellom.

Tematimer som ”Birken-sykling”, ”Tour de France”, ”Madonna-spinn” er også populært i dag. Høy musikk, visuelle teknikker på storskjerm og motiverende instruktører skaper ”høy” stemning og øker opplevelsen mens du trener.

Du får hjelp til teknikk og innstilling av sykkel. Det er et poeng å forsøke å følge tempoet og rytmen som instruktøren legger opp til. Men hvilken motstand du har i tråkket bestemmer og justerer selv. Du kan også ta pauser som du vil.

Spinning stiller ingen krav til koordinasjon eller vanskelige bevegelser, og passer for alle, uansett alder, form og erfaring. Men du må like å svette sammen med andre til høy, ”dunk dunk” musikk.

Sykling generelt er skånsomt for kroppen og du kan komme i knallform om du trener det regelmessig.

For ensformig eller overdreven trening med den fremskutte sittestillingen i sykling, kan for øvrig irritere muskler som allerede er betente i rygg, skuldre og nakke.

Det er fint å kombinere spinning med styrketrening og annen kondisjonstrening.

Core-timer

BosuballMange ulike saltimer i dag har core i navnet, som i corebar, core ball, core bosu, core basic, core og styrke, eller bare core. Felles for timene med core i navnet, som betyr kjerne, er at du får trent kjernemuskulatur, dvs mage-, rygg- og stabiliseringsmuskulatur.

Sterk midje bidrar til bedre balanse, stabilitet og en sterk, oppreist kroppsholdning, som er nyttig å ha både i hverdagen og i annen trening. Sammen med sunt kosthold i rette mengder, gir sterk midje dessuten smal midje.

Coretrening er som regel enkel og effektiv trening uten vanskelige trinn og koreografi, ledet av en instruktør som står foran. Kjernetreningen kombineres i noen gruppetimer med kondisjonstrening, i andre med annen styrketrening, eller med begge deler i en god miks. Det brukes dessuten ulikt utstyr for å utfordre kjernemuskulaturen, og for å skape morsom og variert trening.

I Corebar kombineres kondisjons- og styrketrening. Ved hjelp av en spesialdesignet vektstang, en såkalt bar, trener du hele kroppen intensivt. Alle øvelsene inkluderer aktivering av kjernemuskulaturen. Du kan selv velge om du vil ha en en eller to kilo tung vektstang.

I Coreball trener du hovedsakelig styrke. Ved hjelp av en stor gymball (rundt 60-70 cm i diameter) og ulike styrkeøvelser, trener du hele kroppen.

I Core bosu trener du hovedsakelig styrke, men får også en viss kondisjonseffekt. Ved hjelp av en utfordrende bosu – en ball og balanseplate i ett – som kan brukes på begge sider, utfordres primært styrken og balansen.

Yoga

YogaDe fleste yogatimer på treningssentre i dag, er tilpasset vestlige forhold og er fri for ideologi og religiøse undertoner.

Klassisk yoga er en kjede av øvelser/fysiske stillinger som utføres i rolig bevegelser. Det er fokus på en spesifikk pusteteknikk og riktig holdning. Øvelsene utføres på matte. I utgangspunktet kun ved hjelp av egen kropp, men det finnes også hjelpeutstyr som gjør det letetre å henge med i øvelsene hvis man er veldig stiv.

Vanligvis kjøres timen uten musikk, og ofte med dempet belysning og levende lys. Enhver yogatime avsluttes med avspenning.

Yoga som vektlegger avspenning og meditasjon gjennom hoveddelen, er først og fremst trening for kropp og sinn. Av regelmessig klassisk yogatrening blir du smidig og sterkere i muskler og ledd, og får bedre balanse, bevegelighet og kroppskontroll. Treningen har også positiv effekt på pust, konsentrasjon og stressmestring.

Noen yogatimer er mer dynamiske og fysiske, og gir høyere intensitet og til og med en viss utholdenhetseffekt.

Det finnes timer for nybegynnere og for viderekomne. Det å være stiv, er ingen hindring for å prøve yoga. Alle øvelsene kan utføres med den bevegeligheten man har.

Mange steder tilbys yoga for gravide, nybakte mødre med baby og for godt voksne.

Skal man ned i vekt, bør yogatrening gjøres i tillegg til kondisjonstrening.

Step

StepSteptimer i sal kan være både kondisjonstrening, koordinasjonstrening og styrketrening. Så her gjelder det å finne den typen step-treningen som passer for deg.

En step-variant med avansert koordinasjon, koreografi og dansebevegelser kan ta fullstedig motet fra enn som aldri har trent med step eller vært borti dans. Det kan føre til at kondisjonseffekten uteblir, fordi man blir stående mer og se og prøve, enn å hoppe rundt og gjøre alle bevegelsene fullt ut. Instruktøren kan tilpasse programmet til nivået i gruppen til en viss grad der og da, men må også holde oppbyggingen av kombinasjonene i gang, selv om enkelte faller av. Det vil uansett bli lettere for hver gang man deltar på avansert step.

For nybegynnere på step, er en kondisjonsvariant med enkle trinn og effektive kombinasjoner, enklere å følge og en mer passende start. Uansett vanskelighetsgrad, er det morsomt og inspirerende å trene på step.

En step-time som kombinerer kondisjonstrening og styrke i intervaller, låt for låt, passer også for alle. Da får du trent hele kroppen under ett.

Step-trening er effektivt. Du bruker store muskelgrupper for å bevege deg opp og ned i høyden og på å forflytte deg rundt et "hinder". Det er vanskelig å "jukse" seg vekk fra høy puls på step-trening, hvis du følger instruktørens bevegelser omkring step-en og følger takten. Step-kasser har flere nivåer og du velger selv om du vil ha den på laveste eller høyeste nivå, eller i midten. Er du lav, helt nybegynner på step eller i laber form, kan du sette steppen på laveste nivå. Og motsatt. Er du høy eller i veldig god form, kan du sette steppen på høyeste nivå, for å få bedre effekt.

Trening på step er skånsomt. Du trenger ikke hoppe og sprette for å bli sliten. Du kan bevege deg opp og ned og rundt steppen med fotsålen i gulvet. Trinnene i seg selv krever store bevegelser i hofte, ben og armer, som vil gi deg høy puls. Gravide, de som sliter med benhinnebetennelse, overvekt, og av andre grunner vil unngå hopp og tunge støt, kan trene step.

På en annen side er det fullt mulig for godt trente å gjøre de fleste trinn på stepp med hopp, større bevegelser, større forflytninger og mer mer presisjon og kraft, og på den måten få økt effekt.

Av Trine Bækkevar Semb

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her