AKTIV HVERDAG: Silje Bjørnstad råder deg blant annet til å sitte mindre og øke inntaket av protein for å stramme opp figuren.
AKTIV HVERDAG: Silje Bjørnstad råder deg blant annet til å sitte mindre og øke inntaket av protein for å stramme opp figuren. Foto: Tiril Guttorm

6 enkle tips til en slankere kropp

Silje Bjørnstad
Publisert: 2017-03-30 10:47

Disse små, gjennomførbare endringene får deg nærmere målet; en slank og sunn kropp.

Mange ønsker seg en lettere kropp og strammere midje. Nøkkelen til en vellykket vektnedgang er å få kontroll over hva du faktisk putter i munnen, gjerne kombinert med økt aktivitetsnivå. Men du trenger ikke nødvendigvis å gjøre helomvending i kostholdet og gå fra null til syv treningsøkter i uken for å få en slankere figur.

Å gå for hardt ut med å gjøre mange, store endringer på kort tid kan føre til at du mister motivasjonen. Derfor bør du lage deg en plan med realistiske mål som passer deg og din livsstil. Prøv dette:

OPP OG UT: Kom deg opp av sofaen og ut i friluft. En kort løpe - eller gåtur gjør underverker.
OPP OG UT: Kom deg opp av sofaen og ut i friluft. En kort løpe - eller gåtur gjør underverker. Foto: Tiril Guttorm

1) Stå mer oppreist

Det høres kanskje banalt ut, men du kan faktisk svi av mange ekstra kalorier ved å bare reise deg opp i stedet for å sitte på rumpa! Det er ingen tvil om at de fleste av oss sitter for mye i løpet av en dag. Stillesitting har flere negative helsekonsekvenser, og kroppen bruker også mindre energi når du sitter enn når du står. Stå når du snakker i mobilen, og gå gjerne rundt i rommet når du har en telefonsamtale. Jobb mer stående hvis du har mulighet! For eksempel er det mange med kontorjobb som har en hev-senk-pult. Bruk den! Er du på treningssenteret og skal trene styrke så velg bevisst stående varianter av øvelser der det er mulig. I tillegg til å brenne av flere kalorier må du også aktivere kjernemusklene mer enn når du sitter. I oppreist posisjon vil du bruke kjernen for å stabilisere og for å opprettholde en god kroppskontroll.

Slik klarer du å løpe dine første 5 kilometer.

2) Bruk mindre tallerken og glass

Jo større tallerken og glass vi bruker, jo mer spiser og drikker vi. Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Å bli bevisst på hva slags servise du bruker er et enkelt verktøy for å kontrollere porsjonene dine og dermed hindre overspising.

SPIS GRØNT: Grillspyd fullspekket med grønnsaker er både godt og sunt.
SPIS GRØNT: Grillspyd fullspekket med grønnsaker er både godt og sunt.

3) Spis mer grønnsaker

Det er mange fordeler ved å øke inntaket av grønnsaker! I tillegg til å bidra med vitaminer og mineraler, så har grønnsaker et høyt innhold av vann og fiber. Dette er fordelaktig når du ønsker å redusere vekten fordi grønnsakene gir få kalorier på stort volum. Er målet å gå ned i vekt så bruk gjerne en tallerkenmodell der du deler opp tallerkenen på følgende måte: halvparten med grønnsaker, en fjerdedel med proteiner og en fjerdedel med karbohydrater.

Se også: Den diggeste vegetar-grillmaten.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

4) Transporttrening

Bruker du tidsklemma som en unnskyldning for ikke å trene? Da gjelder det å benytte seg av mulighetene du har i hverdagen til å bevege deg. Nå som snøen har smeltet og det er blitt varmere i været så passer det perfekt å finne frem sykkelen og joggeskoene! Bruk beina til å komme deg fra sted til sted og avtal gjerne utendørs gåmøter når du skal møte andre. I mange tilfeller vil dette faktisk være mer tidseffektivt! I tillegg sparer du penger på kollektivtransport og drivstoff til kjøretøyet. Ikke minst vil du garantert forbrenne flere kalorier! Samtidig får du frisk luft, noe som gjør godt for både hode og kropp i en hektisk hverdag.

5) Øk inntaket av protein

Proteiner er et livsviktig næringsstoff som har flere viktige funksjoner i kroppen. I tillegg bidrar proteiner til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse, noe som er gunstig når du vil redusere energiinntaket. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye og metabolisere det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med karbohydrater og fett.

Derfor bør du droppe proteinbaren!

6) Reduser inntaket av sukkervarer

En uskyldig kakebit på jobben, en bolle fra Narvesen på vei hjem fra et møte og en Coca-Cola til middagen – dette kan fort føre til mange unødvendige ekstrakalorier i løpet av en dag. Hvis du ikke klarer å styre unna hverdagsfristelser er det stor sjanse for at dette er med på å sabotere vektnedgangen din. Husk at alle valg starter i hodet. Når du har bestemt deg på forhånd at du skal takke nei, så slipper du å lure på hva du skal si når du blir tilbudt søtsaker. Bytt ut godteri og snacks med sunnere og mer kalorifattige alternativer, og si gjerne dette til deg selv: «Når jeg sier nei til snacks og sukkervarer, så sier jeg samtidig ja til en sunnere og slankere kropp!»

Obs! Det er ikke alle som trenger å gå ned i vekt! Sjekk din BMI og finn ut når du kan nå din idealvekt.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her