Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
zero_gomorgen2
 

En vanlig Go'morgen fruktyoghurt inneholder mellom 13 og 19 gram tilsatt sukker. Den nye Zero-varianten er ikke sukkerfri, men inneholder kun de sukkerartene som finnes naturlig i melk og frukt.

Matspaneren tester Go' morgen Zero

Ingen tvil: Velg Zero fremfor vanlige Go'morgen yoghurt.

 

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Til daglig jobber hun ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

«NB! Noen uker etter at denne artikkelen ble publisert kom Tine med en rettelse av næringsinnholdet. Det viser seg altså at de hadde oppgitt kun næringsinnholdet i yoghurtdelen, uten å ta med muslien. Go morgen yoghurt zero inneholder fortsatt mindre sukker og fett enn originalvarianten, men nå er ikke forskjellen så stor som først antatt. Et beger god morgen yoghurt zero inneholder 190 kcal, 8,2 gram fett, 8,7 gram protein og 20 gram karbohydrat.

Et beger vanlig god morgen yoghurt inneholder rundt 250 kcal, tallet varierer noe blant de ulike smaksvariantene».


At et produkt er sukkerfritt eller uten tilsatt sukker, er to forskjellige ting.

Sukker er blant mange ansett som en av de største truslene mot folkehelsa, og helsedirektoratet er klare i sine råd om at vi bør begrense inntaket av tilsatt sukker. Men vi liker jo gjerne det søte, så da kan det være greit at det finnes alternativer til vanligvis nokså søt mat. Denne gangen er det Go'morgen yoghurten som har fått en sukkerredusert lillesøster.

Innhold:

Selv om Zero-varianten ved første øyekast kan fremstå som sukkerfri inneholder den likevel enkle sukkerarter slik som laktose fra melken og fruktose fra frukt og bær. Men Zero er ikke tilsatt ekstra sukker (farin) slik som vanlig Go'morgen yoghurt. Originalen inneholder mellom 13 og 19 gram tilsatt sukker per beger, altså sukker som kommer i tillegg til de naturlige sukkerartene fra blant annet melk og frukt.

Av de vanlige variantene kommer Go'morgen mango-banan verst ut med hele 19 gram tilsatt sukker og totalt 31 gram sukkerarter per beger. Til sammenligning har et beger Go'morgen Zero mangoyoghurt 10 gram enkle sukkerarter (hovedsaklig laktose og fruktose) og 0 gram tilsatt sukker.

Go'morgen Zero mango
 

per beger à 190 g

Energi: 192 kcal
Protein: 8,7 gram
Fett: 8,2 gram
Karbohydrat: 20 gram

Go' morgen yoghurt Zero er søtet med de gode gamle traverne aspartam og acesulfam K, i tillegg til søtningsmiddelet steviolglykosid (stevia) som er nokså nytt i norsk sammenheng. Bruk av kunstige og naturlige søtningsmidler med få eller ingen kalorier gjør det mulig å lage søte matvarer med betydelig færre kalorier.

Smak:

Selv om jeg personlig ikke er fryktelig begeistret for smaken av verken aspartam, acesulfam K eller stevia, så må jeg innrømme at dette funker. Yoghurten alene synes jeg har denne umiskjennelige bitre smaken av søtstoff som jeg ikke liker, men når jeg tar oppi den søte, krønsjy muslien så blir totalen akseptabel.

Go'morgen Zero bringebær
 

per beger à 190 g

Energi: 190 kcal
Protein: 8,7 gram
Fett: 8,2 gram
Karbohydrat: 20 gram

Når yoghurten i tillegg inneholder bare halvparten så mange kalorier som originalen, så er det vel egentlig på sin plass og applaudere. Jeg vet jo også at smaken av søtstoffer er noe man kan venne seg til hvis man bruker slike sukkerfrie matvarer hyppig.

Sunt eller ikke?

Sunt! Det aller beste for blodsukkeret ditt er å velge Zero-varianten fremfor originalen. Dessuten sparer du 76 tomme sukkerkalorier som tilsvarer like mange kalorier som et stort eple eller 1,5 rute melkesjokolade.

Go'morgen Zero kan fungere som et sunt, lite mellommåltid fattig på fett og sukker. 118 kcal kan for noen være litt lite som et mellommåltid, det tilsvarer omtrent samme mengde energi som en skive grovbrød med magert pålegg, så noen synes kanskje de må legge til en frukt for å holde til neste måltid.

zero_gomorgen3
 

Go'morgen Zero finnes i to varianter, mango- og bringebæryoghurt.

Pris: cirka 14 kroner

Sammenlignet med andre varianter:

per beger

Merk: Skyr-produktene er hovedsaklig laget av skummetmelk, mens Tine-yoghurtene er laget av helmelk. Synnøve bruker mest skummetmelk og noe fløte i sine greske yoghurter.

Matspaneren har også testet:

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.