UTFORDRING: Prøv nye kondisjonsformer, for eksempel roing. Tidligere skøyteløper og olympisk mester Ådne Søndrål, har gått til innkjøp av romaskin til hjemmetrening.

Tre ting idrettsutøvere vektlegger i sin trening, som du bør gjøre

Publisert: 2015-03-03 08:59

Slapp av, du trenger ikke kopiere treningsprogrammet til toppidrettsutøvere. Treningsprinsippene som ligger bak suksessen kan enhver mosjonist lære av.<br />

Som så mange andre skiinteresserte nordmenn har den siste tiden min gått med på å følge norsk suksess i langrennsporet i Falun. Hvorfor vi er så gode er det mange meninger om.. Og om det stemmer at det er «typisk norsk å være god», hvorfor opplever helt vanlige mosjonister at resultatene fra trening uteblir?

Trening kommer i ulik form. Det kan være å gå tur, stå på ski, løfte vekter, danse eller sykle. For å være sikker på at det vi gjør fører til effektiv trening, som vil gi resultater, er det et sett prinsipper som må følges. Uansett om målet ditt er å klare en push-up på tærne, løpe sammenhengende i 3 km, gjennomføre et mosjonsritt eller bli den neste Petter Northug, bør du lære deg disse prinsippene.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

1. Variasjon og endring

Både for motivasjonen og treningseffekten er variasjon viktig. Om vi gjør det samme gang etter gang kan treningen gjerne bli monoton og kjedelig.

Å variere type aktivitet, bevegelse, intensitet, varighet eller øvelser, utfordrer du deg selv og hindrer stagnasjon i formutviklingen. Etter en tid med samme type trening vil kroppen tilpasse seg det du trener på, og da kan det å bytte ut eller supplere med nye treningsøvelser, styrke, løp og hopp føre til en videre fremgang.

2. Progresjon

Betyr jevn utvikling. Sakte, men sikkert, må man ha fremgang i treningen, men pass på at det ikke går for raskt. Løft litt tyngre med god teknikk på styrkeøvelsene, eller forsøk en vanskeligere øvelse. Løp litt raskere på løpeturen, eller løp litt lenger. Søk små utfordringer for deg selv på treningen som fører til at du over tid blir litt bedre.

Nøkkelen her er å øke belastningen gradvis.

STEP UP: Forsøk en ny øvelse eller øk belastningen på en øvelse du allerede gjør.

3. Tilpass treningen til DEG

Vi er ulike på så mange områder. Ikke bare kroppsbygning, som at noen er høye, lave, kraftige, smale, sterke eller utholdende, men måten vi responderer på trening er også veldig ulik. Fysiske og mentale faktorer spiller inn.

Ta høyde for ditt utgangspunkt, treningsbakgrunn, hva du motiveres av og din kapasitet, når du velger hvilken eller hvilke aktiviteter du vil trene regelmessig, samt hvilket nivå du skal legge deg på og hvilke resultater du kan forvente deg.

Prøv flere aktiviteter og treningsmetoder, søk utfordringer og finn din egen retning på veien. Bruk disse tre treningsprinsippene for å oppnå varige resultater.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Hektisk hverdag? Slik får du tid til å spise sunt og trene

5 minutters hurtigprogram med 100 % effekt

Bygg muskler hjemme - med eller uten vekter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her