SVETTER FOR Å BLI LETT: Treningen ble en jobb for Biggest Loser deltaker Erik Berg. Se hvor lite de spiste lenger ned i saken. Coach Adrian Paul mener alle bør ta seg tid til å trene én time om dagen. - Urealistisk, mener treningsekspert i Vektklubb.

Dette trener og spiser de på «The Biggest Loser» Norge

Publisert: 2015-03-15 15:00

8 timer med trening og et kosthold bestående av kun 1000 kalorier om dagen. Erik Berg (23) og de andre deltakerne i «The Biggest Loser», levde under et strengt regime da det kontroversielle TV-programmet ble spilt inn i fjor sommer.

– Jeg måtte lære hva det vil si å være mett. Jeg trodde at det å være mett innebar å spise til det gjorde vondt å spise mer, forteller Erik Berg.

Da han veide inn som en av de 12 deltakerne på «The Biggest Loser» i fjor sommer, stoppet vekten på nesten 160 kilo. Erik begynte å legge på seg da han var 5-6 år gammel og siden har han alltid vært stor. Sporadiske forsøk på å gå ned i vekt har aldri lyktes over tid.

Sjokolade og snop var aldri det største problemet for førskolelæreren fra Nes i Akershus. Det var de store porsjonene han koste seg med, spesielt til middag, som gjorde at kaloriregnskapet ikke gikk opp.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

- Min store sjanse

Kontrasten til livet som ventet han da TV-innspillingen startet på Holmsbu i Hurum i fjor sommer, kunne ikke vært større. 8 timer daglig trening og et kosthold med kun 1000-1100 kalorier ventet deltakerne. Fra tidlig morgen til sen kveld, handlet dagene om trening, sunn mat, mer trening, mer mager mat og atter ny trening. Erik gikk inn i programmet med skrekkblandet fryd og forventing. Han opplevde likevel de mange treningstimene og det tøffe kostholdsregimet mer overkommelig enn han hadde fryktet.

– Jeg gikk dit med en holdning om at jeg skulle i krigen og gå til kamp mot mine gamle vaner. Jeg så på dette som min store sjanse til å snu om på livet. Alt jeg møtte var på en måte forventet selv om det til tider var tøft for kroppen, sier han i dag.

Programmet på campen var så tett at han knapt fikk tid til å kjenne på sult og savn etter mat.

– Det skjedde noe hele tiden, enten skulle vi trene eller så skulle vi spise. Etterhvert slet faktisk alle med å få i seg nok mat. Når du spiser smart blir det mye mat selv om det er få kalorier, mener han.

BLODSLIT: Erik Berg var på det blå laget som ble «pisket» rundt av trener Adrian Paul.

Jeg er den sterke

Det tøffeste presset var det mentale presset han la på seg selv.

– Jeg har en tendens til å skulle være den som er veldig sterk, som er sterk for andre. Jeg ville ha en sterk fremtoning, jeg ville ikke vise at jeg var sliten. Det ble en litt tøff oppgave, smiler han. Under innspillingen opplevde han heldigvis de andre deltakerne mest som støttende lagkamerater, mer enn konkurrenter.

Når vi møter en slank utgave av Erik på cafe i hjemtraktene, har det allerede gått mange måneder siden innspillingen ble avsluttet. Hvor mye han har gått ned er en hemmelighet han ikke kan og vil røpe. Overgangen til livet utenfor slankefarmen på Holmsbu, har så langt gått fint. Mye takket være støtten han har fått blant familie, venner og kolleger.

I dag spiser Erik litt flere kalorier enn han gjorde under oppholdet, omtrent 1500 kalorier om dagen. Åtte daglige treningstimer har blitt til to, der han veksler mellom å trene styrke og kondisjon. Han blir fortsatt fulgt opp av fagfolk. Før han kom hjem jobbet Erik mye med egne tanker og motivasjon.

Trener med broren

– Jeg jobbet med å kvitte meg med naturlige tanker som: Nå har du vært flink, nå kan du slakke av.

Heldigvis har han god støtte, både hjemme og blant kollegene i barnehagen der han jobber. Storebroren er hans faste treningspartner og ringer ham hver dag, for å høre hvordan det går.

– Han er uunnværlig og utrolig viktig for meg i denne prosessen, skryter Erik.

I dag har han det bedre enn han har hatt det på lenge.

– Bare det å stå opp av sengen var jo tungt før, fordi jeg veide dobbelt så mye som alle andre. Når jeg nå tar en joggetur og løper i nedoverbakke, er det nesten som å lette. Det er helt sinnssykt deilig å kjenne på hvor lett kroppen er.

The «Biggest Loser»-dagen

God morgen:

Treningssalen var åpen hver dag fra kl 6 til kl 24. Det var opp til oss selv når vi trente, men som regel var man på plass innen kl. 07. 00. Vi vekket hverandre og trente nesten alltid sammen som lag.

Morgengym:

Hver morgen startet jeg alltid med to timers gåtur på tredemøllen. Intensiteten var lav, sone 2 i puls, i starten gikk jeg med 3 prosent stigning, på 5 kilometer i timen. Etterhvert som jeg ble lettere, økte både stigning og farten.

Frokost:

Ble inntatt like etter trening og besto gjerne av havregrøt, kokt på vann, med litt kanel på toppen. Under innspillingen fikk vi levert alle matvarer direkte på døren fra butikken, men det var vi selv som sto for all matlagingen.

Trening:

Etter frokost var det tilbake på tredemøllen i nye to timer. Fortsatt med rolig intensitet, i fettforbrennende tempo. Hver uke tok vi blodprøver for å sjekke at kroppen var som den skulle. En sykepleier bodde sammen med oss på Holmsbu og var tilgjengelig for oss hele døgnet.

Mellommåltid:

5 mandler og 50 gram banan. Mest mulig hvile for å hente seg inn.

Trening:

Nye to timer på tredemøllen. Laget trente som oftest sammen, det var ingen radio eller musikk i treningsstudio under øktene, så jeg fikk snakket mye med lagkameratene mine.

Lunsj:

Denne besto gjerne av en frisk kyllingsalat, med masse, masse grønnsaker.

Hvile:

Etter lunsj ble vi oppfordret til å sove litt eller i alle fall hvile, før vi skulle i gang med dagens siste treningsøkt.

Ettermiddagstrening:

To dager i uken hadde vi ettermiddagstrening sammen med treneren vår, Adrian Paul. I starten trente vi absolutt mest kondisjon, men også litt styrke med egen kroppsvekt og lette vekter. Etterhvert som jeg har gått ned i vekt, har mengden styrketrening med tyngre vekter økt.
Dagen før en ny innveiing hadde vi alltid det som kalles ”siste sjanse- trening” med trenerne vår. Dette var gjerne ekstra intensive økter.

Mellommåltid:

10 druer eller en boks med tunfisk, rett etter trening.

Middag:

Rent kjøtt, fisk eller kylling i kombinasjon med masse grønnsaker. Vi spiste aldri noe etter kl 22 på kvelden, derfor var det viktig å gjennomføre den siste treningsøkten i god tid før spisevinduet stengte. I perioder hadde de som ville også restriksjoner på væskeinntaket, maks 4 liter vann hver dag, slik at vi kunne måle resultater på helt likt grunnlag fra uke til uke.

Vektklubbs ekspert: Usunt og urealistisk

Personlig trener og Vektklubbs treningsekspert, Roger Holmedal (bildet), er skeptisk til opplegget som deltagerne på «The Biggest Loser» går gjennom.

– Jeg tenker at det er usunt, men først og fremst at det er fullstendig urealistisk for alle oss andre som har jobb og livet å tenke på, sier Holmedal. Han tror sjansen for tilbakefall blant deltagerne i programmet er stor.

TRENINGSEKSPERT: - Urealistiske treningsmengder, mener Vektklubbs treningsekspert Roger Holmedal.

– De lever jo i en boble under innspillingen og må etter hvert tilbake til hverdagen. Da har de ikke mulighet til å trene 8 timer om dagen, som jo er deres referansepunkt for resultater. Da kan motivasjonen raskt falle i grus, advarer Holmedal.

Han ser ofte at mennesker som går svært raskt ned i vekt, gjerne legger på seg kiloene tilsvarende hurtig.

– Det er derfor vi i Vektklubb anbefaler en rolig vektnedgang. Det må være håndterbart og gjennomførbart over tid. Jeg har tro på å finne den minste effektive dosen man trenger for å oppnå forbedring og langsiktige resultater. Å få til en time trening om dagen er vanskelig selv for meg som tilbringer 7-8 timer om dagen på et treningssenter. Da er det fullstendig urealistisk at mannen i gaten skal tvinge seg til det.

Holmedal mener 2-3 ukentlige treningsøkter, der du tar deg skikkelig ut, er godt nok og et realistisk mål for det fleste.

– De andre dagene bør du sørge for at du er i aktivitet i minst 30 minutter hver dag. Det kan du f.eks. gjøre ved å gå eller sykle til jobb, råder Vektklubbs treningsekspert.

– Alle kan trene en time om dagen

– Dedikasjon, disiplin og fokus. Dette var alfa omega for at deltagerne skulle komme seg gjennom opplegget, forteller The Biggest loser-trener, Adrian Paul. Han lot seg imponere av Erik under innspillingen.

– Han tok virkelige til seg de tre stikkordene. Han fulgte planen, fra punkt til prikke, om ikke mer. Det gikk ikke an å få han ut av balansen på det. Han hadde selvsagt tunge dager, men han tok det alltid igjen på neste økt.

Paul påpeker at hver deltager ble fulgt opp individuelt, av både trener, lege og sykepleier. Av de i snitt 5–8 daglige treningstimene, foregikk 60–70 % på lav intensitet.

– Vi må huske at deltakerne hadde dette som jobb i denne perioden, derfor lot det seg gjøre. Det er ikke et opplegg jeg anbefaler noen å prøve hjemme uten kyndig veiledning. Deltakerne lever heller ikke på samme måte når de kommer hjem til seg selv etter innspillingen, understreker Paul.

At alle kan og bør ta seg tid til å trene minst en time hver dag, er han derimot ikke i tvil om.

– Man rekker alltid å se TV i en time i løpet av en dag. En time utgjør tross alt bare 4 % av dagen din. Jeg sier ikke at du skal kjøre knallharde intervaller hver eneste dag, men å bevege seg i 7 timer i løpet av 7 dager, det kan og bør alle få til.

VG anmelder The Biggest Loser Norge

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

«Biggest Loser»-Lars: - Slanker meg for familien

Dropp regelen om ja- og neimat

Sov deg ned i vekt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her