Det finnes utallige varianter i butikkene, og her er bare et lite utvalg. Flere typer er i sammenligningen nederst i saken.

Ernæringsfysiologen om hurtignudler: – Dette er ikke ordentlig mat, men snacks

Publisert: 2023-05-22 21:36

En av tingene matspaneren aldri spiser er hurtignudler. Til denne testen har hun gjort et unntak.

Utvalget av nudler i butikken er veldig stort, særlig av typen instant nudler, hurtignudler eller porsjonsnudler, som lages på noen få minutter med kokende vann. Disse er veldig populære blant barn og unge, til lunsj eller som et kjapt måltid etter skolen eller trening.

Men hva er det egentlig disse hurtignudlene består av, og hva får du (eller ungene) i deg?

Innhold:

Hovedingrediensene i selve nudlene er hvetemel og olje. I tillegg er nudlene laget med salt, noen har sukker, gjærekstrakt og smaksforsterkere, og de fleste har også surhetsregulerende midler og fortykningsmidler.

Nudlene kommer med en krydderblanding som skal tilsettes. Krydderblandingen inneholder salt, krydder og aroma, gjerne med smaksforsterkere, surhetsregulerende midler, sukker, gjærekstrakt, fargestoff og antiklumpemiddel.

Ingrediensene varierer noe mellom de ulike typene.

Test av grov hvitløksbaguett: - Skuffende, dessverre

Én pakke porsjonsnudler inneholder gjerne mellom 300 og 400 kcal.

Nudlene består altså av mel og olje, ikke mel og vann som er vanlig i tørket pasta (vanlig spagetti). Oljen som ble brukt var tidligere ofte palmeolje, men palmeolje i mat har vært utskjelt av mange grunner, så de fleste produsenter velger nå andre typer olje.

Mr. Lee bruker for tiden solsikkeolje, det gjør også Eldorado. Yum Yum bruker risolje.

Av dem jeg ikke har kjøpt inn og tatt bilder av, finner jeg at Mama (selges blant annet hos Meny) bruker riskliolje, ABC (finnes hos Meny) bruker det de kaller indonesisk bærekraftig og miljøvennlig palmeolje, det samme skriver Bonchili, mens Rema og Coop oppgir rapsolje i sine nudler.

First Price er de eneste nudlene som er laget med mer vann enn olje. Oljen som er brukt er solsikkeolje.

Næringsfattig, ultraprosessert og svært salt. En porsjon gir cirka 4 gram.

Hva smaker det?

Jeg er ikke kresen, tvert imot, jeg er veldig glad i mange slags mat, men det er noen ting jeg bare aldri spiser. Hurtignudler er én av dem (og frysetørret tomatsuppe fra pose er en annen). At jeg skal bedømme smaken på disse nudlene faller egentlig på sin egen urimelighet.

Jeg synes de er helt uten tyggemotstand og smaker salt buljong med smaksforsterkere. Dette er for meg fullstendig intetsigende, og ikke noe jeg vil spise, men nå er nok ikke jeg midt i målgruppen heller.

Min ene 10-åring derimot, hun liker nudler veldig godt. Men jeg registrerte at hun lot omtrent halvparten av buljongen eller suppa ligge igjen i skåla da hun spiste nuddelpakken. Hun kommer nok til å få lov til å spise de andre pakkene jeg har kjøpt til denne saken også, men hun får prøve å spre de utover noen uker, og i neste avsnitt kan du lese mer om hvorfor jeg ikke synes hun skal spise dette så ofte.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor sunt er det?

Jeg tror ikke det er så mange som spiser hurtignudler i den tro at det er sunt, men at det er såpass dårlig mat som det faktisk er, det er det ikke sikkert alle er klar over.

Jeg vil si at dette ikke er ordentlig mat, men snacks som kan sidestilles med for eksempel ostepop eller taffel sticks.

Fiberinnholdet er lavt, og det er forsvinnende få nyttige næringsstoffer som vitaminer og mineraler i disse produktene.

Det er altså et rent karbohydratprodukt som gir lite annet enn energi, altså det som på folkemunne gjerne kalles «tomme kalorier».

Det du derimot får mer enn nok av gjennom en slik porsjon, er salt. Alt for mye salt, faktisk.

Helsedirektoratet anbefaler at vi reduserer inntaket av salt til ned mot 5 gram per dag. Dette er nokså vanskelig å oppnå, og vi vet at vi spiser i snitt omtrent 10 gram salt daglig (tilsvarer en toppet teskje).

Når du da får i deg nærmere 4 gram salt gjennom kun én porsjon hurtignudler så blir det fort mye i løpet av en dag siden en god del av det andre du spiser i løpet av dagen også inneholder salt.

Mr. Lee og Eldorado bruker solsikkeolje i sine produkter.

Én pakke porsjonsnudler inneholder gjerne mellom 300 og 400 kcal, noe som er mer enn hva du (eller barnet) får gjennom 2 grove brødskiver med variert pålegg pluss en frukt.

Forskjellen er bare at mens nudler kun gir raske karbohydrater, fett og salt, kan brødskivematpakken med frukt gi både fiber, proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter. En slik matpakke vil dessuten holde deg mett mye lenger.

Min ene 10-åring synes nudler er godt, og spør meg av og til om hun kan få med seg en porsjonskopp nudler på skolen. Hun sier dessuten at flere av elevene har det med seg som skolemat.

Selv kjøper jeg helst ikke nudler, og begrunner dette ovenfor ungene hvis de spør, for eksempel ved å si at kroppen og hodet deres trenger litt flere næringsstoffer i løpet av skoledagen enn en pakke nudler kan gi. 10-åringen ble derfor fornøyd da hun så jeg kom hjem fra butikken med opptil flere ulike pakker nudler i handleposen.

En pakke porsjonsnudler en gang iblant skader deg trolig ikke, men dette er langt fra næringsrik mat, så det bør ikke være en del av ditt eller ungenes daglige kosthold.

Vanlige matpakker med grovt brød, variert pålegg og frukt er langt på vei å foretrekke til lunsj, og etter skoletid vil det være mye smartere å lage seg en smoothie, ta seg en frukt og en neve nøtter, eller smøre seg et par grove knekkebrød.

Yum Yum bruker risolje i nudlene.

Hvor bærekraftig er det?

For 10 år siden måtte jeg ha skrevet noe om bruk av palmeolje og hogging av regnskog her. Men det selges heldigvis svært få nudler i Norge som fortsatt har palmeolje i seg. Noen av nudlene kommer fra Kina (First price og Eldorado), andre fra Tsjekkia (Mr. Lee) eller Litauen (Rema), så det er ikke så veldig kortreist mat i alle fall. Og så kommer nudlene gjerne i en del plastemballasje, i alle fall flerpakningene. Påse derfor at du kildesorterer avfallet, men det gjelder alt du tar med deg hjem fra butikken.

Ellers gir matvarer laget av korn, olje og salt relativt lavt klimaavtrykk, men jeg vil likevel ikke kategorisere hurtignudler som spesielt bærekraftig mat.

Det er nok ikke bærekraftig for helsen i lengden å spise så næringsfattig og ultraprosessert mat som dette.

Næringsinnhold per porsjon:

Næringsinnholdet står av og til kun oppgitt per 100 gram tilberedt vare, altså det du får etter at du har tilsatt vann. Dette er litt tungvint da dette tallet må multipliseres opp med den totale mengden ferdig vare, som gjerne ligger på cirka 400 gram eller mer, avhengig av hvor mange desiliter vann som skal tilsettes.

  • Mr. Lee enkeltpakning med kjøttsmak (85 gram tørrvare): 437 kcal, 19 gram fett hvorav 1,9 gram mettet fett, 53 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 10 gram protein og 3,9 gram salt. (Mest kalorier og mest salt.)
  • Rema nudler med kjøttsmak: 433 kcal, 19 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 55 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 9,9 gram protein og 3,9 gram salt
  • Mr. Lee porsjonskopp kjøttsmak (65 gram tørrvare): 347 kcal, 15 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 44 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 7,7 gram protein og 3,3 gram fett.
  • Eldorado Noodle Bowl Tasty Thai kylling (65 gram tørrvare): 300 kcal, 12 gram fett hvorav 5,6 gram mettet fett, 40,3 gram karbohydrat hvorav 1,8 gram sukkerarter, 6,5 gram protein og 2,7 gram salt. (Mest mettet fett.)
  • First Price nudler med kjøttsmak: 297 kcal, 3 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 56,6 gram karbohydrat hvorav 1,8 gram sukkerarter, 9,5 gram protein og 2,6 gram salt (minst fett og minst salt. Disse nudlene er laget av mel og vann, dermed lavere fettinnhold enn de andre)
  • Yum Yum nudler med kyllingsmak (Jeg har multiplisert tallet for tilberedt vare med 4 ettersom det er 85 gram tørrvare + 3,2 dl vann, som til sammen bør bli omtrent 400 gram ferdig vare): 292 kcal, 13,6 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 36,8 gram karbohydrater hvorav 2,4 gram sukkerarter, 5,2 gram protein og 3,6 gram salt.

Priseksempler:

Pris varierer mellom ulike typer og ulike butikkjeder. Flerpakninger med nudler som må tilberedes i kjele er de billigste, mens porsjonspakningene i kopp er dyrest.

En enkelt pakke Mr. Lee nudler koster 10 kroner hos Oda.com og 11 kroner hos Meny, mens en fempakning med kjedens egne merkevarer koster 21 kroner hos Oda.com (Rema nudler) og 22 kroner hos Meny (First Price nudler).

En porsjonskopp med Mr. Lee nudler koster 20,50 hos Oda.com og 22 kroner hos Meny. Eldorados Noodle Bowl koster 19 kroner hos Meny.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her