FOR STOR FOR MODELL-IDEALENE: – Jeg vil ha mer aksept for at vi mennesker er forskjellige, og jeg har tro på at modellbransjen vil flytte seg, sier modell Eirin Hagstrøm.

Var sykelig opptatt av utseendet: Slåss mot usunt kroppsfokus

Publisert: 2014-06-22 15:34

– Det spiller ingen rolle hvordan kroppen ser ut, hvis du ikke er fornøyd i hodet, sier modell Eirin Hagstrøm (22).

Hun ble kalt «chubby» i Top Model, og utviklet spiseforstyrrelser. Nå er hun frisk, og brenner for å fronte et sunt kroppsideal.

- Her i Norge har vi kommet et stykke på vei i modellbransjen, jeg tror også utlandet kommer etter. Det hadde vært godt for mange, sier Eirin Hagstrøm.

– Nå kan jeg spise en sjokolade, og likevel få sove på natten!

Eirin Hagstrøm (22) smiler om kapp med sommersolen i hovedstaden, men rister oppgitt på hodet når hun snakker om det forvrengte bilde hun lenge hadde av kroppen sin.

De fleste husker henne som deltager i TV3- serien Top Model i 2011. Eirin løp gråtende bort fra dommerpanelet etter å ha blitt kalt pluss size og «FHM-chubby» av henholdsvis Marcel Leilenhof og Christer Falck.

Årene etter konkurransen ble tøffe for Fredrikstad-jenta, som utviklet en spiseforstyrrelse. Hun sluttet nærmest å spise, og trente knallhardt, opptil flere ganger om dagen.

– Jeg løp meg omtrent i hjel på tredemøllen. Jeg spiste bare når jeg måtte, for å få opp blodsukkeret og unngå å besvime. Jeg forsaket venner, kjæreste og jobb for å leve som jeg gjorde, sier hun.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Vennene sa stopp

Når vennene inviterte henne på filmkveld med pizza, takket Eirin nei, og gikk i stedet en lang tur. Hun orket ikke å ta modelloppdrag, fordi hun følte seg tykk.

– Det var krise om noen la ut bilder av meg på Facebook uten å spørre først, jeg var redd for å se tykk ut. Det ødela livet mitt en periode, sier Eirin ærlig.

Til slutt fikk vennene nok av Eirins syke kroppsfokus.

– Vennene mine sa at de ikke orket mer. Jeg er egentlig en veldig sosial person, men jeg var ikke det lenger, for jeg var ikke meg selv. Til og med den personlige treneren min sa at han ikke ville trene meg mer, fordi jeg var for syk.

Til slutt innså Eirin at de rundt henne hadde rett, og oppsøkte behandling. I fjor sommer begynte hun å legge på seg, og i dag er hun sunnere og fremfor alt, lykkeligere, enn noensinne.

– Jeg kan ikke helt forklare når og hvordan det snudde, det har vært en prosess, men jeg fant meg selv igjen, sier hun.

Lykke er mer enn kropp

At en syltynn kropp slett ikke er veien til et lykkelig liv, er Eirins viktigste budskap når hun i dag møter unge med en stor modelldrøm.

– Alt sitter i hodet. Det er det viktigste jeg har lært. Det som betyr noe er hvordan jeg føler meg, at jeg er fornøyd. Det spiller ingen rolle om du er størrelse 36 eller 42, så lenge du har det bra med deg selv, sier Eirin engasjert.

Etter å ha fortalt om sin vanskelige tid i media, ble Eirin kontaktet av en helsesøster i nærmiljøet der hun vokste opp.

– Hun lurte på om jeg hadde lyst til å komme å fortelle min historie til noen elever, blant annet på skolen der jeg selv gikk, forteller Eirin. I tillegg til å dele sin egen historie, har hun vist en film hun fant på nettet.

– Den handler om en dame som hatet kroppen sin, som gjorde alt for å få en såkalt perfekt kropp, men som likevel aldri ble fornøyd. Først da hun aksepterte seg selv, femten kilo tyngre, ble hun lykkelig.

Eirin håper hun kan inspirere unge til en balansert og god livsstil.

Sammen med helsesøsteren har Eirin nå holdt foredrag ved flere skoler.

Ungdommene hun møter er åpne om kroppspresset de føler på. Mange er nysgjerrig på modellbransjen og lurer på hvor tynne de må være for å være bli modell.

– Jeg vet jo av erfaring at det kan være vanskelig å nå inn til en jente som allerede har utviklet en spiseforstyrrelse. Men kanskje kan det være lettere når budskapet kommer fra en som snakker av egen erfaring og har vært der selv.

Fikk unnskyldning

Eirin vil ikke skylde på hverken på dommerne i Top Model eller andre for at hun ble syk.

– Det var nok noe som påvirket, men det er du selv som blir syk og bare du selv som kan gjøre deg frisk, mener hun.

Hun forteller at hun i ettertid har fått en unnskyldning fra Christer Falck, og at han gratulerte henne da hun nylig vant en stor modellkontrakt. Eirin skal pryde en solariumkjedes reklameplakater både i Norge og Sverige.

Hun synes det er stas at hun gikk seirende ut av konkurransen om modelloppdraget.

– Jeg synes det er gøy at jeg skal pryde landet med bikinibilder, selv om jeg ikke er innenfor motebransjens perfekte mål. Man trenger ikke å ha mellomrom mellom beina og neste ikke ha armer for å jobbe som modell, sier hun.

Eirin har ikke veid seg på lenge, og ønsker minst mulig fokus på tall, men forteller at hun er større i dag enn da hun var med i Top Model-programmet.

– Nå veier jeg meg aldri, jeg har ikke vekt hjemme i det hele tatt. Hva skal jeg med det? Jeg er hverken under- eller overvektig. Jeg har en sunn helse, sier Eirin.

Trening gir indre ro

Hun er fortsatt i fysisk aktivitet nesten hver dag. I dag trener Eirin det hun har lyst til å trene, og hun spiser det som frister, innenfor rimelighetens grenser.

– Jeg får alltid i meg frokost, lunsj, middag og kvelds, og gjerne noe midt imellom. Jeg liker sunn mat, det er godt for kroppen. Jeg er ikke redd for å spise karbohydrater, slik jeg var før. Og er jeg ute på en varm dag og får lyst på en is, så tar jeg en is.

Balanse er det som gjelder.

Eirins treningstips

Skal du bli fast i fisken, så få i deg nok proteiner og tren tung styrketrening. Det er min oppskrift.

Sørg for nok hvile. Trener du ben en dag, så la de hvile den neste. Da jeg var syk trente jeg alt på en gang, hele tiden. Kroppen ble fullstendig nedbrutt.

Mange mener det er så viktig å løpe for å bli slank. Ikke løp om du ikke vil, det er tungt og vondt. Tren det du har lyst til. Jeg overdrev løpingen og sliter i dag med kronisk beinhinnebetennelse i begge leggene.

Prøv å trene med personlig trener. Du lærer så mye av det. Du blir treningssmart og lærer hvordan du skal skape gode resultater.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Fikk et spark bak

Lag sunnere VM-snacks

Tor spiste så mye at treningen var forgjeves

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her