Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
superis3
 

SJOKODRØM: Å kutte ut sjokolade er utenkelig for mange, selv om man vil ned i vekt. Det trenger du heller ikke, nyt denne desserten som er helt fri for hvitt raffinert sukker. Foto: Bettina Kojan

Sjokoladeisen du kan spise med god samvittighet

Har du avokado, banan og kakaopulver kan du lage en supersunn sjokoladeis!

Når du vil ned i vekt er det et prinsipp som gjelder; du må spise mindre kalorier enn kroppen forbruker. I et stramt kaloribudsjett er det lurt å bruke sine tilmålte kalorier fornuftig og på sunn mat som tilfører kroppen de næringsstoffene den trenger. Likevel er et liv uten litt «kosemat» utenkelig for de fleste.

– Denne desserten er genial for deg som vil redusere inntaket av sukker og spise sunt. Det smaker som is, men er hundre ganger sunnere, og så lett å lage, sier personlig trener og matentusiast Bettina Kojan.

Bettina1
 

Bettina Kojan (29) fra Oslo er utdannet personlig trener og jobber ved Myrens Sportssenter. Du finner henne på instagram under @bettinakojan. Foto: Elisabeth Stigum / VG

Sjokoladeisen er definitivt hennes favoritt når hun «craver» etter noe søtt.

Du trenger i grunn kun tre ingredienser og oppskriften kan brukes som is eller mousse, avhengig om du bruker frossen eller romtemperert banan.

Det er viktig å merke seg at selv om ingrediensene er sunne, så blir sjokoladedesserten kaloririk på grunn av avokadoens fettinnholdet. Det er derfor lurt å være bevisst på mengden om du vil passe vekten.

Mørk sjokolade

Det er godt kjent at jo høyere kakaoinnhold sjokolade har, desto mindre usunn blir den. I kakaobønenne finner vi en form for antioksidant som kalles flavonoider, det er dette stoffet som kan gjøre mørk sjokolade til et litt bedre valg enn lys sjokolade, ifølge Matportalen.no. Dessverre nytter det ikke å spise mer av mørk sjokolade og tro at det er sunt, selv om studier har vist at de som spiser små mengder sjokolade flere dager i uken, lettere holder seg tynne, melder University of California i San Diego (ekstern lenke). Stikkordet er fremdeles mengde.

Avokado

 

En fet frukt som inneholder enumettede fettsyrer som er av den sunne sorten, samt B-vitaminet folat, vitamin C og kalium.

Per 100 gram: 196 kcal, 1,9 gram protein, 19,5 gram fett og 0,5 gram karbohydrat.

Is uten fløte

Vanlig sjokolade og sjokoladeis er svært kaloririkt og inneholder store mengder tilsatt sukker og mettet fett, og i liten grad kakao. Bettina har i denne oppskriften brukt 100 prosent kakaopulver for å få frem sjokoladesmaken, men byttet ut kremfløte som er hovedingrediens i vanlig is, med avokado og frossen banan.

Avokado, banan og kakaopulver inneholder sunt fett, naturlig fruktsukker, fiber, vitaminer og mineraler. Så selv om de sunne ingrediensene inneholder en del kalorier, er den et mye mer fornuftig valg enn fløteis på grunn av de nyttige næringsstoffene du også får i deg.

Oppskrift sunn sjokoladeis:

Til to porsjoner (209 kcal per porsjon) trenger du:

1 moden avokado
1 frossen banan (kutt i biter før den fryses)
3-4 ss 100 % kakao
1-2 ss honning eller agave sirup

Slik gjør du det: Miks banan og avokado sammen med en stavmikser.

superis1
 

Tilsett kakao og miks inn. Du kan eventuelt tilsette mer kakao eller honning, men isen blir søt nok på grunn av bananen. Husk at det kan bli for bittert hvis du tilsetter for mye kakao.

superis2
 

Sett i kjøleskapet eller fryseren i 10-15 minuter for å kjøles ytterligere ned. Server med friske bær og en bit mørk sjokolade!

superis3
 

Oppskriften kan også sees her

Flere oppskrifter fra Bettina:

Cottage cheese pannekakene du kommer til å elske

Eggemuffins til under 90 kcal

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!