Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

Usikker på hva du skal servere eller ta med som bidrag til koldtbordet som både er god, sunn og lekker? Matblogger Nussara Guldberg har fire forslag til festmåneden. Foto og oppskrifter: Nussara Guldberg / Justanotherfoodstory.com

Sunnere retter til koldtbordet

Mai er måneden full av festdager og selskaper. Hvis du skal servere mat til mange, kan koldtbord være nøkkelen til en fest uten stress og altfor mange kalorier.

Mesteparten av maten kan du forberede og tilberede på forhånd, slik at du som vert eller vertinne kan nyte selskapet med lavere puls. Disse fristende rettene er laget av matblogger Nussara Guldberg, og du kan være trygg på at rettene er et sunt valg som inneholder mindre kalorier enn mange tradisjonelle koldtbordretter eller snitter.

Hold hodet kaldt på koldtbord

 

· Sunt og mettende, men spis med måte:
Laks, oliven, oljedressing og avokado

· Kalorifattig, kan spise store mengder av:
Salat, grønnsaker, rent kjøtt, eggerøre, aspik, reker og frukt

· Kaloririkt, spis små mengder av:
Majones, aioli, smør, hvitt brød, potetsalat, fløtegratinerte poteter, kjøttkaker eller kjøttboller og ost.

– Festmat må også være fargerikt og fristende, man spiser jo også med øynene, ler Nussara.

Hun synes det er vanskelig å velge én favoritt, og det fine med koldtbord er jo at man kan smake på litt av alt!

– Rettene er også litt utradisjonelle. Snitter på tørt brød for eksempel, synes jeg kan bli litt kjedelig. Jeg har fokusert på å få frem deilige smakskombinasjoner med gode og få råvarer. Det er jo ikke noe gøy å slite seg ut på kjøkkenet før festen heller, slik at når gjestene kommer er man helt tom for krefter, sier matbloggeren.

Mmmm: Kaken som knapt inneholder kalorier!

Vektvennlige festråd

Et fristende koldtbord eller en buffet med fargerike retter er ypperlig til de store anledningene, særlig i maimåneden der festlighetene ofte står i kø.

For deg som vil passe vekten og leve sunt, kan perioder med mange fridager stikke kjepper i hjulene for en vektreduksjon, men det betyr ikke at du skal avstå helt fra alt som er godt.

– Hvis du først tar stilling til fristelsene når du står ovenfor buffet- eller kakebordet kan viljestyrken være vanskelig å finne. Start derfor forberedelsene før du tar på finstasen, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Du kan spise all type mat og samtidig gå ned i vekt, men det er mengden som avgjør om vektpilen peker oppover eller nedover. Spis gjerne akkurat det du har lyst på i et selskap, nyt maten, spis sakte, drikk nok vann og stopp når du er mett.

Ute av syn, ute av sinn

 

Trisk:

Sett deg ved et bord slik at maten er utenfor synsvidde. Å ha blikket festet på buffetbordets retter kan ubevisst føre til at man forsyner seg flere ganger.

Klarer du å droppe det ekstra inntaket av mat og drikke etter at du er mett, så er det ingenting i veien for å nyte litt festmat i festmåneden, også litt kake. Ta et halvt stykke i stedet for et helt.

Gå en tur

En morgen- eller kveldstur er en forholdsvis enkel måte å øke forbrenningen på. Det økte energiforbruket kan kompensere for det øke energiinntaket du har på grunn av høytidsdager. Gjør også noen enkle styrkeøvelser. Økt muskelmasse gir økt hvileforbrenning som også gjør deg mer rustet til å tåle energioverskudd enkelte dager.

Hvor lite trening er nok?

Her er Nussaras sunne og vektvennlige festoppskrifter:

Laksesashimi med koriander- og limedressing

 

8 porsjoner (152 kcal per stk)

250 g salmalaks
1/2 stk mango
1/2 stk granateple

Koriander- og limedressing:
3 ss limesaft
2 ss honning
2 ss risvinseddik evt. hvitvinseddik
1/2 bunt fersk koriander
1 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 stk jalepeno

Kjør alle ingrediensene til dressingen i en blender. Skjær salmalaks og mango i skiver, og dryss koriander-lime dressingen over.
Pynt med granateple og fersk koriander.

Avokado-djevelegg

 

12 halve egg (51 kcal per stykk)

6 hardkokt egg
1/2 stk moden avokado
1/2 stk sjalottløk, finhakket
1/2 stk jalepeno, finhakket
2 ss limesaft
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss fersk gressløk, finhakket

Fjern eggeskall, del eggene i to, fjern eggeplommen fra eggehvitene og plasser dem i en liten bolle. Ha i avokado og mos til en fin masse. Tilsett finhakket sjalottløk, gressløk og rør sammen. Smak til med salt og pepper. Fyll eggehvitene med cirka 1/2 ss av blandingen, og pynt til slutt med paprikapulver og gressløk.

Asparges med serranoskinke og kandiserte hasselnøtter

 

10 porsjoner (91 kcal per stk)

10 stk asparges
10 stk serranoskinke
1 ss olivenolje

Trekk asparges i kokende vann i 2 minutter og legg de deretter i iskladt vann. Del seranoskinken i to og surr rundt aspargesen. Stek aspargesen til skinken er gylden.

Kandiserte hasselnøtter:
50 g hasselnøtter
3 ss sukker

Rist nøttene i ovnen på 180 grader på midterste rille eller i en tørr stekepanne på høy varme i cirka 10 minutter. Bruk et kjøkkenhåndkle og gni nøttene til skallet løsner.
Smelt sukkeret i samme pannen og ha i hasselnøttene, og avkjøl på et bakepapir.
Grovhakk nøttene og strø over aspargesen.

Cantaloupe med feta og bjørnebær

 

Til 15 spidd (45 kcal per stk)

1/2 Cantaloupemelon
150 g fetaost
15 stk bjørnebær

Skrap ut frøene med en skje, fjern det tykke skallet og del melonen i mindre biter.
Del fetaosten i mindre biter.
Træ en bit melon, fetaost og et bjørnebær på tannpirkere (uten smak) eller små spidd.

ANNONSE: Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play