- Vi som foreldre har et enormt ansvar når det kommer til å gi våre egne barn et godt forhold til kropp. En mamma som syter og klager over valker og bilringer, vil sette spor hos små ører, skriver treningsekspert Anne Mette Rustaden.
- Vi som foreldre har et enormt ansvar når det kommer til å gi våre egne barn et godt forhold til kropp. En mamma som syter og klager over valker og bilringer, vil sette spor hos små ører, skriver treningsekspert Anne Mette Rustaden. Foto: Simen Grytøyr / VG

Ikke la slankingen din påvirke barna

Anne Mette Rustaden
Publisert: 2015-09-03 14:04

I min jobb møter altfor mange mennesker som til enhver tid sliter og strever med å få den «perfekte» kroppen. Presset må ikke vinne foran livskvalitet, og stjele gode opplevelser for store og små.

I dag «deles» og «likes» alt på nettet og i sosiale medier. Resultatet er at altfor mange mennesker, og da mener jeg altfor mange unge og voksne, daglig kaster bort tid og energi fordi man ikke føler seg bra nok, når man i virkeligheten er mer enn bra nok, og burde være fullt opptatt med å leve.

VEKTKLUBBS TRENINGSEKSPERT: - - Den perfekte kroppen i mine øyne er en kropp man selv trives i, og som man kan bruke til det man vil, skriver Anne Mette Rustaden. Hun er utdannet fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, og sitter i Vektklubbs fagpanel.
VEKTKLUBBS TRENINGSEKSPERT: - - Den perfekte kroppen i mine øyne er en kropp man selv trives i, og som man kan bruke til det man vil, skriver Anne Mette Rustaden. Hun er utdannet fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, og sitter i Vektklubbs fagpanel. Foto: Mattis Sandblad/VG

Jeg skal ikke bagatellisere det, men jeg tror mye bunner ut i at det du tror er «perfekt» blir uoppnåelig. Vi plukker opp litt her og litt der fra venner, kollegaer, kjendiser, idrettsutøvere, sosiale medier, blogger etc, og setter alt dette sammen til et uoppnåelig ideal. Blir vi da egentlig noen gang fornøyde? Det vil jo alltid være noe mer eller bedre å strebe etter. Klarer vi å balansere inntrykkene fra forbilder som skal skape motivasjon og inspirasjon, eller setter det urealistiske griller i hodene på oss? Har du selv blitt din verste fiende?

Jeg har ingen traumatisk historie å dele om meg selv og mitt eget forhold til kropp og kroppspress. Jeg har selvsagt følt på kroppspresset i perioder av livet, men jeg har aldri hatt et dårlig forhold til min egen kropp. Den har fungert fint hele veien. Den har aldri satt begrensninger for meg eller mine aktiviteter og den har klart å bære frem tre fantastiske barn.

Jeg LIKER kroppen min, men enda viktigere; jeg ELSKER å bruke den!

Jeg tror foreldrene mine skal ha mye av æren for mitt «ubekymrede» kroppsbilde. Vi lærte tidlig at kropp er topp, og at den er skapt til bevegelse, ikke utstilling. Mamma er pedagog helt inn i ryggmargen, og har alltid hatt fokus på bevegelsesglede, mestring og lek. Og hun var selv med på leken. Vi hadde det gøy! Brukte kroppene våre. Lærte å kjenne kroppene våre.

Mamma har aktivisert tusenvis av barn og unge oppgjennom et langt yrkesaktivt liv dedikert til idrett og fysisk fostring. Det handlet aldri om prestasjoner eller kroppens utseende. Tvert imot. Mamma ga støttene og rosende kommentarer når jeg presterte og var flink, men jeg fikk samme rosen når jeg ikke var flink. Det var aldri fokus på hva jeg presterte, men hvordan jeg opplevde det.

Så kjære lesere; vi må lære oss OG barna våre å bli glade i å bruke kroppene våre, glade i bevegelse, uten fokus på prestasjon. Vår verdi ligger ikke i hvordan vi ser ut eller hva vi presterer. Jeg vet at du innerst inne er enig med meg om det, bare ikke glem det de dagene eller periodene du ikke føler deg bra nok. Vær snill med deg selv.

Jeg blir oppriktig lei meg på andres vegne når noen ikke vil delta i aktiviteter fordi de er ukomfortable i egen kropp.

Alle de som føler de må trene seg opp hjemme før de tør å trene ute, eller de som kun jogger i mørket eller må slanke seg nok til at kroppen ikke disser før de jogger i dagslys. Eller hva med alle barn som ikke kommer seg på bading om sommeren fordi mamma eller pappa ikke liker å være lettkledde på en strand. Det skal ikke være sånn!

DA har kroppspresset vunnet foran livskvalitet, og det stjeler gode opplevelser for store og små.

Vi som foreldre har et enormt ansvar når det kommer til å gi våre egne barn et godt forhold til kropp. Vis at du er glad i kroppen din og ikke la den begrense hva du bruker den til, eller hva familien kan gjøre sammen.

En mamma på diett preger hverdagen til resten av familien. En mamma som syter og klager over valker og bilringer, vil sette spor hos små ører. Viser vi litt likegyldighet over egen kropp, viser vi barna at kropp og utseende ikke er avgjørende for lykke. Vi kan ikke lære barna våre at det er normalt å være misfornøyd med egen kropp.

Det aller beste er å være sånn akkurat passe sunn.

Sunn nok til å føle seg vel, men for mye sunt, kan bli usunt og stjele livskvalitet. Altfor mange opplever at den gylne middelvei ikke lenger er bra nok, og da kan det enten ta motet fra deg før du har begynt, eller så kan det tippe over i helt feil retning, mot det ekstreme.

Hvor mye ønsker du at kroppshysteriet skal prege din hverdag, ditt følelsesliv og din lykke?

Dersom kroppen forfaller så det går utover helsen, vil endringer og grep selvsagt slå positivt ut, men ikke la andre diktere hva som er «perfekt» for deg. Kanskje gjør du deg selv en tjeneste om du tenker litt mindre på kropp og litt mer på bevegelsesglede og mestring?

Mitt siste og viktigste hjertesukk er; gjør deg selv en tjeneste og hopp av denne kroppsfokuserte karusellen, det kommer ingenting godt ut av det. Livet utenfor er nemlig mye bedre! Og; det er faktisk ganske gøy å bruke kroppen, når du ikke trenger å være god eller å se bra ut!
Les også:

Ikke alt som er naturlig er sunt

6 gode grunner for å gå mer

Grønnsakene har aldri før smakt så godt

Derfor er Vibeke Klemetsen avhengig av yoga

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her