Det er løpetid - slik unngår du joggesmellen
Det er vår i lufta, hvilket betyr bare veier og tid for utendørs løpesesong. Slik unngår du belastningsskader og smerter ved jogging.
Her viser vi deg hvordan du kan forebygge nybegynner-smertene ved løping.
Plutselig kommer akutte og skjærende smerter på siden av buken, like under ribbena.
Du har endelig fått på deg treningsklærne og kommet deg over dørstokken. De første løpestegene kjennes enkle og greie ut, til tross for at både pust og puls stiger gradvis. Det føles godt å komme i gang med treningsøkten, men helt plutselig kommer stinget i siden – eller hold, som mange sier, og slår deg nesten ut.
Du må roe tempoet helt ned, bøye deg fremover og puste dypt, og rusle slukkøret hjemover igjen. Noen som kjenner seg igjen?
Mange har nok opplevd at treningen har blitt ødelagt på grunn av hold. Smerten ved hold kan variere i grad, alt fra lett smerte som ikke påvirker oss i stor grad, til så kraftig smerte at treningen må avbrytes.
Den gode nyheten er at smertene oftest går over av seg selv etter få minutter.
Det ser ut til at dårlig fysisk form, for liten eller ingen oppvarming, inntak av uegnet mat og væske eller inntak av mat og væske til feil tidspunkt i forhold til trening, kan være utløsende faktorer.
Det ser også ut til at raske endringer i tempo under løping, eller endringer i steglengde, kan utløse smertene.
Om du er helt utrent, må du regne med litt vondt når du begynner å trene. Du har kanskje vært inaktiv i lang tid, og kroppen trenger tid til å venne seg til treningen.
Smerter kan oppstå i utrente muskler, i ledd og skjelett, og spesielt i knærne, på forsiden av leggene og i hoftene.
Smertene vil vanligvis forsvinne etter bare noen uker med jevnlig trening. Om du løper på asfalt, og får smerter, bør du forsøke å løpe på mykt underlag i naturen.
Dersom smertene ikke gir seg, bør du kontakte lege.
Det finnes ingen nøyaktig teori som forklarer hvorfor hold oppstår, men flere ulike hypoteser.
Dette er ikke et prioritert forskningsfelt, ettersom hold er helt ufarlig, og veldig få toppidretts- utøvere plages med hold.
Det kan likevel være svært plagsomt og irriterende for dem som stadig vekk opplever dette.
Her presenteres noen av hypotesene, men ingen av dem er tilstrekkelig dokumentert:
- Tidligere trodde man at hold skyldtes nedsatt blodtilførsel til mellomgulvet som jobber aktivt når vi puster. Ved fysisk aktivitet vil musklene kreve større blodtilførsel, og man trodde derfor blodtilførselen til mellomgulvet ble for liten.
- Risting og bevegelse, spesielt ved løping, kan medføre at vevet som støtter opp rundt de indre organene i bukhulen strekkes og dras, og en teori er at dette kan gi lokale smerter under ribbena.
- Etter måltider får vi økt blodtilførsel til fordøyelseskanalen. En hypotese er derfor at hold skyldes en opphoping av blod i fordøyelseskanalen, ettersom blodtilførselen øker på grunn av økt puls ved fysisk aktivitet.
- Friksjon mellom de to hinnene i bukhinnen er en nyere teori. Den ene hinnen dekker de indre organene, mens den andre hinnen er festet til selve bukveggen. Mellom de to lagene finnes det et tynt lag «smørevæske». Hold kan oppstå når det er friksjon mellom de to hinnene som følge av at magesekken er for full, noe som igjen gir for lite «smørevæske».
- Man har også trodd at for liten blodtilførsel, og dermed også for lite oksygen til milten, kunne utløse hold.
(Kilder: Norsk helseinformatikk)
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det er vår i lufta, hvilket betyr bare veier og tid for utendørs løpesesong. Slik unngår du belastningsskader og smerter ved jogging.
Med topp treningsmotivasjon er det ergelig om knærne verker så mye at det setter stopper for treningsplanene. Her får du vite de vanligste årsakene til knesmerter og hvordan du kan overvinne dem.
Det er lett å la seg rive med når man først skal begynne å trene. Pass på, for intens og lite variert trening kan slite ut kroppen og føre til belastningsskader.
Kom i form med dette treningsprogrammet.<br />
Intervaller i trapper utfordrer lår- og setemuskelaturen i tillegg får du pulsen godt opp.
Et fjell av ostesmørbrød til lunsj, brus hele tiden og gigantiske middagsporsjoner. Til slutt sa kroppen stopp.<br /></p><p>