NIH-professor: Minst en halvtime hver dag: Alle gravide bør være fysisk aktive

Vektklubb
Publisert: 2011-09-08 14:23

Det er veldig viktig at kvinner som blir gravide begynner å være aktive dersom de ikke er det fra før, i følge NIH-professor.

STØTTER HAUSKEN: Fosteret tåler at man jobber opp mot 85 av maksimal hjertefrekvens, i følge professor Jorunn Sundgot-Borgen.

Krister Sørbø

- Alle som er vant med å holde seg i aktivitet, bør fortsette med det også under svangerskapet, sier professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.

Det gjorde idrettsutøver og orienteringsløper Anne Margrethe Hausken (35) helt til hun nedkom. I to timer gikk hun med staver, samme kveld startet fødselen.

Men måtte tåle mange spørsmål fra skeptikere da hun valgte å løpe nattorientering i åttende måned av svangerskapet.

- Jeg fikk så mange spørsmål da jeg skulle løpe og følte meg som en uansvarlig mor. Det var ganske ubehagelig. Jeg trengte påminnelse fra mannen min og treneren om at «dette kan du, dette mestrer du», sier Hausken.

Støtter Hausken

Sundgot-Borgen understreker at til og med utrente bør komme i gang hvis de blir gravide.

- Det er veldig viktig at alle kvinner som blir gravide begynner å være aktive dersom de ikke er det fra før. De bør følge samme mal som de som ikke er gravide - minst en halvtimes aktivitet om dagen, sier hun.

Sundgodt-Borgen har gjennomført en studie på gravide toppidrettsutøvere innenfor utholdenhet.

- Det virker som om fosteret fint tåler at man jobber opp mot 85 prosent av maks hjertefrekvens, sier hun.

Sundgot-Borgen støtter også Hauskens bruk av staver og rask gange like oppunder fødselen.

- Det er viktig at man i siste trimester ikke driver med aktiviteter som er vektbærende, slik som jogging, aerobic og dans. Sykling, gange eller svømming er fint, sier hun.

Også etter fødselen mener professoren at Hausken har gjort riktig i å starte opp igjen treningen.

- Mange kan gjøre det i løpet av noen uker, selv om tommelfingerregelen er seks uker, sier hun.

Hausken fødte sønnen Tarjei 14. juni i år, og er nå stolt og nybakt mamma. Hverdagen har forandret seg radikalt for orienteringsløperen. Hun var hjemme alene med sønnen i 11 dager mens mannen Anders Nordberg deltok i VM i Frankrike for kort tid siden.

- Det er like travelt som alle sier å få barn. Men alt går helt fint. Absolutt, sier hun.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

«Helt idiot?»

Selv om alt bare er moro nå som Tarjei har kommet frisk og fin til verden, var ikke tilbakemeldingene under svangerskapet alltid like hyggelige. Hausken er et treningsfantom, og trente så mye som hun følte hun klarte mens hun gikk gravid.

- Folk som så meg løpe konkurranser fikk vel et litt spesielt inntrykk. Og da jeg i tillegg fikk mange spørsmål, begynte jeg til slutt å spørre meg selv: «Er jeg helt idiot?». Det siste jeg ville var jo at noe skulle skje med barnet, forteller hun.

Mannen Anders var en viktig støttespiller for Hausken når det gjaldt å forsikre henne om at hun gjorde det som var riktig.

- Han vet hva jeg er god for, og han så på alle økter vi kjørte sammen at jeg havnet lenger og lenger bak ham, og at jeg tidlig begynte å bli ganske forsiktig, sier hun.

Hausken er vant med å trene flere økter daglig, men det sluttet hun ganske raskt med da hun ble gravid. Med termin i juni var hun i utgangspunktet innstilt på å slutte å trene etter 1. mars. Men etter hvert valgte hun å se det an - orienteringsløperen følte seg frisk og fin i kroppen.

- Jeg opplevde at kroppen min sa fra de gangene jeg ikke burde trene. Hvis man er usikker på om det er bra for barnet, så bør man ikke trene, sier hun.

Intervall før fødsel

Den dagen fødselen startet, var Hausken ute på en totimers økt. 35-åringen gikk med staver i motbakke. Samme kveld dro hun og mannen til sykehuset, og dagen etter var de blitt foreldre.

- Jeg tror det kan gi enklere svangerskap når man velger å trene underveis, sier hun.

Også etter fødselen var Hausken rimelig kjapt i gang igjen med treningen. Da

Orienteringsløper Anne Margrethe Hausken fikk lille Tarjei for cirka to måneder siden. - Han tar all min tid, smiler hun.

Jan Petter Lynau

sønnen var åtte dager gammel, kjørte hun ny intervalløkt med staver.

Da presset jeg for fullt, og var oppe på makspuls. Det gikk kjempebra. De neste par ukene tok jeg det roligere fordi jeg var trøttere, men jeg var likevel ute hver dag, sier hun.

Mellom øktene med amming sørget Hausken for å komme seg av gårde, godt hjulpet av familie og venner som stilte med barnepass.

- Jeg tror det er bra både for barnet og for moren med en time fra hverandre i ny og ne, sier hun.

Som nybakt mor har Hausken skjønt at hun ikke kan klare både fulltidsjobb, satsing på idretten og rollen som mamma. Derfor har hun nå valgt å legge vekk jobbingen inntil videre.

- Tarjei tar all min tid nå, smiler Hausken, som allerede tenker fram mot VM i Sveits neste sommer.

- Nå i september stiller jeg kanskje i NM dersom alt fungerer bra. Formen er jo fin foreløpig, sier hun.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her