PASSER FOR ALLE: Selv om du er stiv som en stokk, kan du praktisere yoga helt fint.
PASSER FOR ALLE: Selv om du er stiv som en stokk, kan du praktisere yoga helt fint. Foto: Anti

Slik overlever du din første yogatime

Julie Solberg
Publisert: 2016-08-04 09:26

Tipsene som får deg til å våge deg inn i din første time

Vibeke Klemetsen er yogainstruktør og har sin egen yoga kleskolleksjon, Run & Relax. I sine reiser til verdens beste yoga destinasjoner fortsetter Vibeke å utvikle seg som instruktør og coach. I tillegg har hun også gitt ut to bøker om blant annet yoga for gravide. Du har kanskje også sett henne på TV? i 2013 vant hun Master Chef som gikk på TV3 og var også med som deltager i 71 grader Nord. Sjekk ut bloggen hennes HER!
Vibeke Klemetsen er yogainstruktør og har sin egen yoga kleskolleksjon, Run & Relax. I sine reiser til verdens beste yoga destinasjoner fortsetter Vibeke å utvikle seg som instruktør og coach. I tillegg har hun også gitt ut to bøker om blant annet yoga for gravide. Du har kanskje også sett henne på TV? i 2013 vant hun Master Chef som gikk på TV3 og var også med som deltager i 71 grader Nord. Sjekk ut bloggen hennes HER! Foto: Helena Krekling

Yoga har lenge regjert blant treningstrendene, og enda gir den ikke slipp. Det ser ut til at flere og flere har blitt bitt av basillen, og det ekseprimenteres på de merkeligste steder. På Instagram og andre sosiale medier ser man folk som gjør yoga på høye bygninger, tynne liner flere meter over bakken, i trær, på paddle boards og mye mer. Nå er kanskje det for de litt mer ekstreme, mens for mange av oss er bare tanken på å tørre å gå på en time skummelt nok.

Blogger, yogaentusiast og trebarnsmor Vibeke Klemetsen har lenge drevet med yoga og tror det er lykkefølelsen folk blir hektet på.
– Yoga blir et verktøy der man lærer seg selv bedre å kjenne. Kontakten med pusten, tilstedeværelsen i sin egen kropp, mestringsfølelsen av å få til ting med kroppen og løsne opp i spenninger kan rett og slett gi en lykkefølelse man kan bli avhengig av, sier Klemetsen.

Vektklubb har møtt Vibeke tidligere: Her viser hun yogaøvelsene alle kan gjøre

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Gammel treningsform

Yoga stammer opprinnelig fra India, hvor det har vært praktisert i mer enn 5000 år, og kan beskrives som en måte å komme i kontakt med sin egen vitale energi, og oppleve mental tilstedeværelse i kroppen.

– Yoga har mange ulike betydninger for ulike mennesker. Letthet, balanse, klarhet, glede, renhet, fleksibilitet, stabilitet, styrke og åndelighet er noen av de vanligste beskrivelsene av hva yoga gir, sier yogaentusiasten.

Sjekk ut: Instagramkontoen som viser at alle kan gjøre yoga

Det sies at ved å praktisere yoga kan du forhindre sukkersug og overspising. En studie ved et universitet i Washington hevder at dette skjer fordi yoga øker bevisstheten av de fysiske og følelsesmessige opplevelsene man forbinder med mat.
Det sies at ved å praktisere yoga kan du forhindre sukkersug og overspising. En studie ved et universitet i Washington hevder at dette skjer fordi yoga øker bevisstheten av de fysiske og følelsesmessige opplevelsene man forbinder med mat. Foto: Helena Krekling

Alle kan gjøre yoga.. selv om man er stiv som en stokk

I følge Klemetsen er yoga en kontinuerlig prosess som kan læres og utføres av de fleste, nettopp fordi man jobber med den fysikken og kroppen man har. Man trenger verken være spesielt myk eller sterk for å gå på kurs.

Klemetsen tror det er på grunn av alle mytene om at man må være så myk, sterk og slank, som gjør at folk kvier seg og syntes det er litt skummelt å teste ut.
– Men det er bare tull. Alle kan gjøre yoga ut i fra sitt eget nivå. Det dreier seg om å møte grensene i seg selv, både fysisk og mentalt. Man kan være stiv som en stokk, og likevel få fint utbytte, sier hun.

Akkurat begynt å trene? Ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din

Her er Vibekes tips til din første yogatime:

Yoga praktiseres alltid barbent for å få bedre bakkekontakt.
Yoga praktiseres alltid barbent for å få bedre bakkekontakt. Foto: Anti

1. Velg behagelige klær
Noen av bevegelsene under timen foregår med hodet ned mot gulvet, så et tips er å unngå for store hettegensere eller t-skjorter slik at du slipper å måtte blotte magen på din første time. Velg klær som er myke og som ikke henger og slenger.
2. Ikke gi opp
På din første yogatime vil du nok mest sannsynlig føle deg litt klønete. Det er mye informasjon i starten, mange nye øvelser, fokus på en spesiell pusteteknikk du ikke er kjent med og man blir mest opptatt av å se på læreren eller de andre elevene rundt seg. Dette går seg til etterhvert, og etter noen ganger vil man evne å vende fokus innover og jobbe med det man skal.
3. Smør deg med tolmodighet
Det er ikke sikkert du vil klare de mest utfordrende øvelsene første gangen du prøver yoga. Ting skjer ikke alltid på første forsøk, og som med mye annet må man jobbe iherdig over lengre tid før man føler totalmestring.
4. Velg riktig time
Når du prøver yoga for første ganger det alltid greit å velge en time som passer for nybegynnere. Går man glipp av de grunnleggende teknikkene vil det være vanskelig å få med seg alt som skjer i timen. Det finnes et hav av ulike yogaformer, og for å finne ut hvilken form som passer deg best, er det nok lurt å teste ut litt forskjellig.
5. Vær forberedt på at utforutsigbare ting kan skje
Yoga vil kunne sette igang noe i kropp og sinn som er ukjent for deg. Å begynne å gråte under, eller etter sin første yogatime er faktisk ikke uvanlig. Veldig mange opplever en følelse av lykke de ikke har kjent før. Helt vanlig og veldig deilig!
6. Kroppskontakt i yoga er ikke unormalt
Kjenner du plutselig at noen tar på deg, ikke bli redd. Det er ikke kroppskontakt for å kose eller klemme, men rett og slett for å justere deg slik at du gjør det riktig.
7. Ulike lyder i en yogatime kan forekomme
Det kan være en sang eller kroppslige lyder. I noen yogaformer starter man timen med å synge en åpningsmantra, eller man chanter underveis. Er du ikke av den sangglade typen, og ikke har lyst til å kaste deg ut i sanskritens verden, er det bare å la være å synge med og heller lytte. I noen yogaformer skal man lage lyd med pusten, og hvis man lukker øynene kan det høres ut som rommet er fylt med hvaler eller Darth Vader’s, men dette er også helt normalt.
8. Ikke spis rett før en yogatime
Å gjøre yoga på full mage kan være ganske ubehagelig, og kroppen jobber da intenst med å fordøye det du har spist. I de fleste yogatimer er det ikke tillatt å drikke vann heller. Man ønsker rett og slett at kroppen skal slippe å jobbe med fordøyelsen mens man er på matten.

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Sommerens sunneste softis lager du selv!

Smarte og sunne grillspyd

Slik motiverer du deg gjennom løpeturen!

Kaken som knapt inneholder kalorier

Den sunne frokosten du vil ha - selv på varme sommerdager

Treningsekspertenes beste tips til en aktiv ferie

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her