Kom deg opp fra strandsolen og ut i vannet! Å være aktiv i det våte element har nemlig større treningseffekt enn det du kanskje skulle tro.

Seks morsomme vannaktiviteter som får deg i bedre form

Publisert: 2021-06-09 15:34

Slik kan du svi av kalorier og bygge muskler i det våte element.

Når sola steker og du er godt inne i feriemodus, så er det å ta seg en treningsøkt muligens ikke det som frister aller mest. Likevel er det mange vannaktiviteter som gir deg skikkelig bra treningseffekt, uten at du tenker over at du faktisk trener. Samtidig får du sol på kroppen og frisk luft, og ikke minst har det gøy!

1. Med ski på beina - på vannet

Vannski kan sies å være sommerens svar på slalom der skibakken er byttet ut med vann. Det ser kanskje utfordrende ut, men du trenger slettes ikke å være noen proffutøver eller delta på noe kurs for å teste det å stå på vannski. Ifølge Lars A. Marthinsen, president i Norges Vannski- og Wakeboard Forbund, er dette en aktivitet som alle fra fem år og oppover kan teste ut.

– Det er ikke veldig vanskelig og det er en helt fantastisk opplevelse å stå oppå vannet, sier Marthinsen.

I tillegg er det å stå på vannski superbra trening for hele kroppen hvor du jobber både med styrke, balanse og stabilitet.

– Vi pleier å si at 15 minutter med vannskiaktivitet tilsvarer én time i treningsstudio når det gjelder treningseffekt, sier Forbundspresidenten og forklarer at man bruker kjernemuskulaturen på en måte som du ikke gjør ved noen annen aktivitet.

Det finnes vannskiklubber og aktivitietsparker rundt omkring i landet med muligheter for å stå på vannski og wakeboard. Man kan også teste ut å stå på vannski på egen hånd hvis man har tilgang til utstyr og en egnet båt.

Smart med pauser

Samtidig påpeker Marthinsen at tålmodighet er et viktig stikkord når du skal prøve deg på vannski. Det er helt normalt å bruke noen forsøk på å komme seg opp og stå stødig på vannet, noe som i seg selv vil kreve sitt av fysiske krefter og anstrengelse. Og når du har knekt koden og klarer å holde deg oppreist, vil du garantert merke at du jobber godt med både muskulaturen, stabilitet og balanse. Etter 10-15 minutter på skiene er det derfor anbefalt å ta en liten pause før man prøver seg på en ny tur hvis man orker.

Les også: Så lite trening er nok

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

2. Surf på bølgene

I de seneste årene har surfing slått seg opp i Norge, der stadig flere og flere jakter på perfekte bølger langs norskekysten. Bedre våtdrakter har til og med gjort surfing til en helårssport i Norge, der vinteren er høysesong. Fralandsvind kombinert med stormer i Atlanterhavet gir gode dønninger for erfarne surfere som ønsker litt størrelse på bølgene.

Er du imidlertid nybegynner vil sommerhalvåret invitere til mer behagelige badetemperatur og snillere forhold. For å surfe er det en fordel med våtdrakt og et surfekurs som gir innføring i alle elementer på kort tid.

Treningsekspertene forteller: - Ikke alle trenger å trene i ferien

Uansett vil det å surfe være god trening for hele kroppen, spesielt kjernen da du jobber mye med kroppskontroll og balanse. Et tips til nybegynnere er å velge et brett med større volum da dette gjør det enklere for deg å stå opp og å få til stabile padlebevegelser. Vit også at det tar tid å bli en god surfer, men det er lett å bli hekta. Jo mer tid du bruker på brettet, jo lettere er det å gjøre raske fremskritt.

SPEKTAKULÆRT: I Norge er det sjelden for mange som kjemper om de samme bølgene. Kjente surfesteder der du også kan leie utstyr og ta kurs er Jæren, Stadt og Lofoten.

3. Padling - god trening for kropp og sjel

De siste årene har det å padle blitt stadig mer populært. Padling er ikke bare en fantastisk rekreasjonsaktivitet, du får også meget god treningseffekt. Både armer, rygg, mage og bein må aktiveres for å få den beste teknikken. I begynnelsen kan det være vanskelig å finne teknikken, men med litt tålmodighet finner du fort padlerytmen.

Padler du i en kajakk er man gjerne alene i båten og man bruker en tobladet åre. I en kano bruker man en enbladet åre og man sitter som regel to sammen i båten. Uansett vil det å padle styrke musklene og gi deg bedre utholdenhet. Samtidig får du trent på smidighet og koordinasjon, samt at særlig kjernemuskulaturen og beina dine må jobbe for å opprettholde stabilitet og balanse.

Det er heller ikke noe problem å få opp pulsen hvis du ønsker dette. Da øker du bare tempoet og holder farten oppe i en lengre periode.

Å padle er en aktivitet alle kan gjøre - det er morsomt og sosialt samtidig som du kan nyte fantastiske naturopplevelser og får en god treningsøkt med på kjøpet.

4. SUP - Stående padling

Det er ikke bare padling i kajakk og kano som har hatt økende interesse de siste årene. En annen populær aktivitet er SUP som står for Stand Up Padling og som er en lavterskel-aktivitet som passer for hele familien.

I utgangspunktet er SUP-brettene ment for at du skal stå å padle, men et SUP-brett kan brukes til så mangt. Du kan også eksperimentere med for eksempel yoga i blikkstille vann, surfe bølger eller bare leke deg i vannet med SUP-brettet som badeplattform.

Min sunne hverdag: Yogi, gründer og programleder Vibeke Klemetsen

Ifølge Christopher Dons i Fluid, Norges ledende kite-firma og vannsportbutikk, så er det å stå på et SUP-brett både enkelt og stabilt. Samtidig får du god trening av både balanse og stabilitet. Når du står og padler vil du i tillegg få en god treningseffekt for overkroppen. Et godt nybegynner-tips fra Dons er å øve på å stå oppreist og stabilt når du tar de første padletakene.

– Fokuser på å padle med hele overkroppen, med strake armer. En vanlig feil er å bøye armene når man padler. Hold padleåren vertikalt ned i vannet og skyv kropp og brett fram, ikke åren bakover, sier han.

5. Bli rå på roing

Bytter du ut kano, kajakk eller SUP-brett med en båt og to årer vil du virkelig merke at du bruker kroppen for å få fart på fartøyet. Etter at romaskiner ble introdusert på treningssentrene har flere fått øynene opp for roing som treningsform.

I sommermånedene kan du ta med deg rotreningen utendørs og dermed kombinere aktiviteten med frisk luft i flott natur. Her skal du bruke beina for å skape kraft og deretter armer og rygg for å få skikkelige rodrag.

Utetrening: To kombiøvelser som du kan gjøre hvor som helst

Enten du bruker roingen som en treningsform, er på fisketur eller ror for å komme deg fra et sted til et annet, så er båten et treningsapparat som får opp pulsen og hvor musklene må jobbe. Med andre ord så kan en liten båttur bli en skikkelig treningsøkt og kalorikiller.

REDD LIV: Om du oppholder deg ved vann er det lurt å vite hvordan man bruker en livbøye. Ta bøyen ned fra opphenget. Dra linebeholderen (midtdelen) til deg slik at den blir frigjort fra bøyen. Legg den gjerne ned på bakken, og sett en fot på den. Da har du begge hendene fri og får mer kontroll på kastet.

6. Svøm deg sprek

Både det å svømme og generelt bevege seg i vann aktiverer store muskelgrupper i kroppen. I tillegg er dette en meget skånsom aktivitetsform, uansett hva slags kroppsvekt og størrelse man har.

Det finnes mange ulike svømmestiler du kan prøve deg på og du bestemmer selv både tempo og varighet. Med god teknikk er det lettere å få opp farten, noe som igjen blir mer anstrengende og du svir av flere kalorier.

Du kan også få opp pulsen ved å bare raskt bevege deg bortover i vannet eller gjøre ulike aerobic-øvelser. Dette kan fort bli mer enn tungt nok og du vil garantert kjenne at du får trent både kondisjon og styrke med vann som motstand.

Bading og svømming er noe som passer alle, uansett alder og nivå. Ikke minst er dette en veldig tilgjengelig aktivitetsform i sommerhalvåret. Sørg derfor at du alltid har med deg håndkle og badetøy når du farter rundt i ferien.

Husk vannvettreglene:

For at svømmeturen eller vannaktivitetene skal skje på en sikker måte er det lurt å ta utgangspunkt i «vannvettreglene», som er utarbeidet av Skadeforebyggende forum. I følge Redningsselskapets drukningsstatisitikk var det 88 personer som druknet i fjor. Det var flest i aldergruppen over 61 år (27 druknede), og hovedårsaken til drukning var fall (46 druknede), deretter fritidsbåt (19 druknede).

  1. Ha respekt for vann, vær og forhold. Strømforhold og kaldt vann kan gjøre svømmeturen farlig.
  2. Barn skal aldri bade alene. Pass godt på dine egne barn og følg med andres.
  3. Bli kjent med bunn og dybdeforhold. Aldri hopp eller stup der du ikke er kjent.
  4. Kjenn dine egne grenser. Du kan ikke redde andre uten først å ta vare på deg selv.
  5. Ved ulykke; varsle først, så redde. Gi beskjed slik at flere kan hjelpe til.
  6. Bruk redningsline eller livbøye ved redning. Ha alltid en gjenstand mellom deg og den som trenger hjelp. Redning fra land gir økt sikkerhet.
  7. Bruk flytevest og følg Sjøvettreglene når du ferdes i båt. Flytevest redder liv og regler gjør sjøen tryggere for alle.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Svømmeturen skal gå langs med stranden. Søk ly hvis det blåser opp på båtturen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her