Også overvektige folk vil se bra ut når de trener. Men å finne treningstøy som både er stort nok, og som ikke ser ut som telt, er vanskelig, mener Siri Eriksen Sveen (til venstre) og Ida Veronica Smestad. FOTO: ROBERT S. EIK/VG

«Hvorfor må man se ut som et telt om man er stor og vil trene?»

Publisert: 2014-07-25 11:15

Å finne fint treningstøy i store størrelser er nesten umulig.

Det hjelper ikke at du har lyst til å begynne å trene om du ikke finner treningstøy som passer.

– Selv om man har noen kilo for mye, vil man jo se litt ålreit ut, sier Ida Veronica Smestad.

Hun har bestemt seg for å gå ned noen kilo etter barnefødsel. Å spise mindre klarer hun, men da hun skulle begynne å trene, fikk hun plutselig en overraskende utfordring.

– Å finne treningstøy som passer er ikke lett. Jeg har funnet noe på nettet, men i butikkene er det nesten helt umulig. Det ble mange bomturer i butikken før jeg ga helt opp, sier hun.

Mange store som ønsker å begynne å trene, opplever det samme som Ida. Klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan, som jobber med diabetespasienter ved Oslo universitetssykehus Aker, kjenner problemstillingen godt.

– En viktig del av behandlingen for personer som har diabetes er fysisk aktivitet. Når det er vanskelig å finne noe å ha på seg som man føler seg fin i, er det ikke alltid like lett å bli inspirert til å trene eller være fysisk aktiv, sier Bjerkan.

Grensen går ved XXL

Valgmulighetene for dem som trenger treningstøy i store størrelser er liten. Mange kvinner må bruke herreklær for å få det stort nok.

– Alle kan jo tenke seg hvor mye bedre man føler seg hvis man har på seg noe fint. Det betyr også mye for dem som har noen kilo for mye, sier Bjerkan.

Mange av hennes pasienter kvier seg for å gå i butikken fordi de sjelden finner noe som er stort nok.

De fleste norske sportsbutikker fører ikke større størrelser enn XXL. Noen norske nettbutikker fører treningstøy i størrelser opp til 6XL. Blant annet har Stormberg.no en egen kleskolleksjon med store størrelser.

Men da VG søkte rundt på Stormbergs nettsider, var bare enkelte av fargene og noen få av plaggene tilgjengelig i størrelser over XXL.

Dyr nett-shopping

Mange overvektige kjøper treningsklær på nett fra utlandet. VG bestilte treningstøy til to av Vektklubbs medlemmer fra amerikanske nettsteder. Det ble en dyr fornøyelse.

Men da vi skulle bestille treningstøy i store størrelser, ble det fryktelig dyrt. FOTO: ROBERT S. EIK/VG

– Denne satt fint!

Siri Eriksen Sveen har fått på seg en turkis treningsjakke med tilhørende svart bukse fra alwaysforme.com. Settet er tilgjengelig i størrelser opp til 4XL.

Ved kjøp i utlandet må man betale både merverdiavgift, toll og frakt i tillegg til prisen.

Dressen kostet 925 kroner, men totalt kom prisen på 1669 kroner, når frakt, moms og toll var betalt.

Ida valgte en grå treningsdress fra lanebryant.com (1447 kr. totalt), og opplevde for første gang på lenge å få en bukse som satt som støpt.

– Jeg gleder meg til å trene i dette, sier hun.

– Mye av det jeg tidligere har prøvd, og som er stort nok, ser man jo ut som et telt i. Jeg vil ikke se ut som jeg føler meg, sier Ida, som til vanlig jobber som togkonduktør.

Også Siri er opptatt av at tøyet ser pent ut.

– Det er jo greit å kunne føle seg litt fin og kvinnelig, selv om man er overvektig, sier Siri.

Siri er glasskunstner og har satt seg som mål å gå ned femten kilo. Flere ganger i uken går hun tur med Tjukkasgjengen som møtes faste dager i Oslo.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå deg i form! Gåprogram for 8 uker

Bli kvitt «grevinnehenget»!

Ferietrening i syden på ti minutter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her