FELLESSKAP: Opplevelsen av å være en del av noe større fungerer bra som motivasjon for mange. Derfor kan det være lurt å melde seg på et løp for å holde treningsgleden ved like. Dette bildet er fra Oslo Maraton, og det finnes hundrevis av løp som er både kortere og lenger.
FELLESSKAP: Opplevelsen av å være en del av noe større fungerer bra som motivasjon for mange. Derfor kan det være lurt å melde seg på et løp for å holde treningsgleden ved like. Dette bildet er fra Oslo Maraton, og det finnes hundrevis av løp som er både kortere og lenger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Her er høstens og neste års mest populære mosjonsløp: Løp deg ned i vekt i høst

Hanne Vassnes Borgen
Publisert: 2014-08-31 18:36

For tre år siden veide Ole Ivar Pedersen (42) 100 kilo. Nå løper han mange mil i uka og bruker løp som motivasjon til et lettere liv.

LØPEDILLA: Ole Ivar Pedersen melder seg systematisk på et nytt løp så han alltid har noe å trene fram mot.
LØPEDILLA: Ole Ivar Pedersen melder seg systematisk på et nytt løp så han alltid har noe å trene fram mot. Foto: Privat

- Det er en helt utrolig følelse å løpe der sammen med mange tusen andre mennesker i ulike aldre og fasonger. Det er en enorm inspirasjon, sier Pedersen fra Kjellmyra i Hedmark.

Deltakelse på ulike turrenn og løp vært en inspirasjon til uttallige timer med løpe- og sykkeltrening. Pedersen, som snart deltar i Oslo maraton, mener alle som ønsker å komme i form eller gå ned i vekt må melde seg på et løp.

- De beste løpene er de med mange tusen deltakere. Da er det folk over alt. Alle har trent og forberedt seg. Noen vil bli skuffa og andre får en enorm seier. Det mest inspirerende er å se de overvektige som stiller opp for å løpe. Fordi jeg selv har vært overvektig vet jeg hva de har vært igjennom og hva som skal til for at de skal stille opp, forteller Ole Ivar Pedersen.

Noen ganger har han hatt lyst til å gå bort og klappe dem på skulderen og gi dem honnør for det de gjør.

Var selv fet

FØR: - Det begynte å gå på helsa løs, forteller Ole Ivar Pedersen. På sitt tyngste veide han 112 kilo.
FØR: - Det begynte å gå på helsa løs, forteller Ole Ivar Pedersen. På sitt tyngste veide han 112 kilo. Foto: Privat.

For litt over tre år siden veide Ole Ivar Pedersen 110 kilo. Han klarte nesten ikke å gå, og slet med å knyte skolissene. Etter å ha sett noen bilder av seg selv, bestemte han seg plutselig for at han ville bli lettere. Dagen var 6. januar 2011.

- Jeg satt i sofaen og hadde så stor mage at jeg kunne bruke den som bord til kaffekoppen min. Det var nesten som det gikk ett lys opp for meg, forteller han.

Ole Ivar satte av hele 2011 til sitt "prosjekt - et bedre liv". Kjøpte seg en tredemølle og begynte å gå de første forsiktige skrittene.

- De første gangene føler du deg som en vaglete flodhest som ikke klarer noen ting. Men etter hvert merker du at kroppen klarer mer, forklarer Ole Ivar oppmuntrende.

De første ukene var femten minutters gange på tredemølla nok til en ordentlig treningsøkt. Da ble han så sliten at svetten rant. Etter noen uker klarte han en halv time. Med treningen, samtidig med mindre porsjoner mat og mindre fett og sukker i kosten, gikk kiloene sakte men sikkert av. Allerede i 2012 hadde han klart å gå ned til under 80 kilo og ble nominert til årets slanker i VG Vektklubb.

Det var da han fikk skikkelig løpedilla. Allerede i april 2012 deltok han på sitt første løp, det lokale Baksjøløpet i Kongsvinger på 11 km. Måneden etter løp han Sentrumsløpet i Oslo og i september samme år fullførte han halvmaraton i Oslo. Siden har det blitt mange løp med ulike lengder.

Påmelding forplikter

LØPT AV KILOENE: Det var på tredemøllen det begynte.
LØPT AV KILOENE: Det var på tredemøllen det begynte. Foto: Privat.

- Jeg melder meg systematisk på et løp minimum seks måneder fram i tid slik at jeg har noe å trene fram mot, forteller han.

Da han satte seg det første målet om å gå femten minutter hver dag, kunne han ikke drømme om hvilke mål han setter seg i dag. Nå, tre år etter, har han han deltatt på to 50 km Ultraløp, og har som målsetting å gjennomføre ”ultraløp” på 75 km til våren. Ultraløp er betegnelsen på løp som er lenger enn maraton på 42,2 km.

- Målsettingen kan ikke være maraton for alle. Det er viktig å akseptere at alle ikke er i like god form. Det er mange som drømmer om at ting skal være annerledes, at de selv skal være annerledes. Man må akseptere den man er. Man må tåle at andre løper fortere enn deg, sier Ole Ivar Pedersen.

- Følelsen av tilhørighet i forbindelse med å delta i løp er noe av det som kan virke motiverende for mange. Tilhørighet sammen med opplevelsen av mestring og at man selv bestemmer over livet sitt, er noe av det viktigste for at mennesker skal holde på motivasjonen, forklarer Marit Sørensen som er professor i idrettspsykologi ved Norges Idrettshøyskole.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Vær realistisk

Hun mener det å melde seg på et trimløp kan være en fin måte å motivere seg til å komme seg i form. Men det er viktig at det er overkommelig å gjennomføre det. Derfor er det avgjørende at nivået på løpet tilsvarer det nivået du selv er på.

- Å melde seg på et trimløp kan være et godt mål for noe som skal skje en stund inn i fremtiden. Før man kommer dit er det viktig å sette seg mindre mål underveis hvor du opplever mestring, forklarer hun.

Ole Ivar Pedersen satte seg som mål å gå på tredemølla 15 minutter hver dag. For noen er det bare fem minutter som er mulig å klare i begynnelsen. Andre kan begynne å løpe fra første dag.

Les mer om Ole Ivar

- Skal du oppnå et mål du har satt deg er det viktig at det ikke er for lang tid til du opplever at du faktisk mestrer. De færreste klarer å løpe en mil den første uken, sier Marit Sørensen.

Hun understreker også hvor viktig det er at målene du setter deg er noe du gjør ut i fra deg selv, og dine egne behov og evner. Man kan selvfølgelig la seg inspirere av andre, men for konkrete mål, understreker hun at du må bruke deg selv som målestokk. Det er også viktig å kunne se at du klarer mer etter hvert.

- Klarer du å sette deg et mål som gjør at du opplever mestring, vil du ønske å oppleve mestring igjen. På den måten klarer du trinnvis å motivere deg til å nå større mål, sier Marit Sørensen.

Et løp som frister?

Tromsø Mountain Ultra og Nordmarka Ultra Challenge eller Telemarks tøffaste. Navnet oser ikke akkurat av kosetrim. Er du nybegynner kan kanskje Nulløpern, Gåjoggen eller Hank Williams Minneløp med musikk i løypa være mer passende. Vil du være med på et løp er det i alle fall ubegrensede muligheter. Her kan du se et lite utvalg av alt du har å velge i.

September 2014:

 • Sognsvann Rundt Medsols (SRM) i Oslo. Hver onsdag kl 18:00 i hele sommerhalvåret og ut oktober arrangeres karusselløpet Songsvann Rundt Medsols. Det er et uhøytidlig karsusell-løp hvor du kan velge å løpe en to eller tre runder rundt vannet som er 3 km. Flat løype i terreng og grusvei.

 • Elverumstrimmen mandag 1. september og hver mandag i sommerhalvåret. Løyper på 0,7 km, 1,5 km, 3 km og 5 km. Arrangør: FIK Orion

 • Sørkedalsløpet tirsdag 2. september. Trimløp på 3 og 11 km for alle aldersgrupperhvor alle får medalje. Arrangør:Sørkedalens Idrettsforening

 • Stoltzekleiven Opp i Bergen. Helgen 26. og 27. september går motbakkeløpet Stoltzekleiven Opp eller Stoltzen av stabelen i Bergen. Er du heldig kan du skaffe deg et deltakernummer, for dette er populært. Løpet går opp Stoltzekleiven fra Fjellveien, og opp til skaret under Sandviksfløyen. Løypen har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn. Arrangør IL Varegg
 • I samme kategori finner du Drammens råeste på 2,9 km med 260 høydemeter stigning som går av stabelen tirsdag 2. september. Arrangør Idrettsgleden

 • Hamarløpet lørdag 6. september. 1 mil på grusvei langs Mjøsa med start og mål ved Skibladnerbrygga. Arrangør Espen Almlid med kamerater: hamarlopet@gmail.com

 • Romsdalseggenløpet lørdag 6. september i Åndalsnes 8,6 km. Arrangør: Norsk Fjellfestival

 • Telemarks Tøffaste, lørdag 6. september ved Treungen i Telemark. Frister med håndlagede premier og elgsuppe til alle som klarer å fullføre 4,2 eller 8,2 mil i variert skogsterreng. Arrangør: Treungen IL

 • Knarvikmila i Lindås søndag 7. september 5 og 10 km løype. Arrangør AKS-77

 • Trysilrypa helgen 5. til 7. september er en turmars/løp for damer i alle aldre og fasonger i vakkert fjellterreng på Trysilfjellet. Løype på 6, 11 og 13 km med bankett på kvelden for deltakere som er først til mølla. Arrangør: Nybergsund IL
 • Folkefemmer, fem kilometers løp i Harstad tirsdag 9. september. Arrangør Hind IK.
 • Nulløpern på Eggemoen tirsdag 9. september. Løyper på 1 og 2,5 km. 5 kroner i startavgift og arrangeres av Hadeland Glassverk.

 • Oslo Maraton (Danske Bank Oslo Maraton) lørdag 20. september. Arrangør:Sportsklubben Vidar

 • Fagerheikongen i Tvedestrand søndag 28. september. Terrengløp 25 km. Trimklasse uten tidtaking 15 og 6 km. Arrangør: Tvedestrand Turn og IF.

Oktober 2014

 • Hommelstødilten SHLK lørdag 4.oktober i Brønnøy. 3 og 6 km og påmelding en time før start. Arrangør: Sør-Helgeland Løpskarusell (SHLK)

 • Sandnes halvmaraton lørdag 5. oktober. Start på Bogafjell skole og går en sløyfe rundt i Sandnesområdet. Arrangør Trimkompaniet

 • Skeikampen Opp lørdag 4.oktober på Skeikampen i Gausdal. 2,86 km lang og 340 høydemeter. Arrangør Gausdal FIK

 • Nøklevann Rundt i Oslo lørdag 11. oktober. Løype på 1,5 og 9,63 km rundt Nøklevann. Arrangør Bøler IL

 • Hytteplanmila lørdag 18. oktober i Hole i Buskerud. Klasseinndelt en mils løp på asfalt. Har 10 års jubileum i år. Arrangør Hytteplan sport
 • Kystløpet i Egersund lørdag 18. oktober. 11 km på grussti. Arrangør: Egersund IK
 • Fredrikstad maraton lørdag 25. oktober. 42,195 km over tre runder på asfalt og grus. Arrangør Fredrikstad IF: lop@fredrikstadif.no
 • Lørdagsløpet i Sunndalsøra lørdag 25.oktober. 3 km i terreng med start Fagerhaugen idrettspark Arrangør Sunndal IF.

November 2014


 • 3-Sjøersløpet lørdag 1.november i Stavanger. 21, 098 km på grus med start ved Stavanger Ishall. Premier til alle og pengepremie til vinneren. Arrangør: GTI friidrett
 • Ryggejoggen starter 1. november og arrangeres hver lørdag kl 15 i vinterhalvåret. Løype på 3,5 6,2 og 8,1 km med start fra Idrettshuset i Rygge. Arrangør Rygge IL.

 • Søgne Morothon lørdag 8.november 1,2, 13, og 20 km løyper i terreng og opparbeidet sti. Arrangør Søgne Friidrett og Søgne Ski.

 • Jessheim Vintermaraton søndag 16.november. Hel og halvmaraton på asfalt i Jessheims nærområde. Arrangør Ullensaker/Kisa IL

 • Adventsløpet lørdag 29.november i Tønsberg med vafler og gløgg etter målpassering. Løyper på 4,8 og 12 km med start ved klubbhuset ved Teie Stadion på Nøtterøy. Arrangør Tønsbergjoggen/ Tgb Triathlon

 • Bislett 24 Hour Indoor Challenge lørdag 22.november i Oslo. Et 150 km langt løp som går på løpebane innendørs på Bislett stadion. Arrangør Spiridon Langløperlag

Desember 2014


 • VABIK – Refleksløpet i Kristiansand mandag 1. desember. Løypen er 3,9 km lang og er merket med refleksbrikker. Løperne oppfordres til å løpe med hodelykt. Arrangør: Vest-Agder Bedriftsidrettskrets

 • Vinterkarusellen Løvenstad lørdag 6. desember 2,2 km langt bakkeløp med start ved Sandbekkhallen på Løvenstad i Akershus kl 14:30. Arrangør: Lørenskog FIL

 • Juleløpet lørdag 13. desember kl:13:00 i Fredrikstad. Et 5,6 km løp med start i sørenden av Borredalsvannet. Løperne oppfordres til å møte med nisseluer. Arrangør Borredalen Rundt.

 • Romjulsløpet i Narvik fredag 26. desember. 3,7 km løp på asfalt. Arrangør Narvik IL – Mosjonsgruppa
 • Löplabbets Ribbemaraton 3. juledag lørdag 27.desember 2014. Får fra Löplabbets butikk i Sandvika til Löplabbets butikk i Ski som er 42,195 km. Servering av boller og gløgg ved ankomst i Ski. Det er ingen tidtagning og arrangørene anmoder om å løpe med sekk eller handle drikke på bensinstasjoner underveis. Løpet er til gjengjeld gratis. Arrangør: Löplabbet.

Løp å se fram til i 2015

 • Polar Night Halfmarathon (Mørketidsløp) i Tromsø lørdag 3.januar. 10 og 21,01 km. Arrangør Midnight Sun Marathon.
 • G-Sport Holmestrand maraton lørdag 11.april. Flere distanser å velge i. Arrangør Tomas Pinås
 • Florø Maraton Rett Vest lørdag 18.april. Flere distanser å velge mellom. Arrangør Florø Turn & IF
 • Steinsland Bygdemaraton i Birkenes i Aust Agder lørdag 2.mai Arrangør Birkenes IL
 • Vestfold Ultra Challenge lørdag 2.mai i Holmestrand. 82, 50, 27 og 17 km løyper. Arrangør Tomas Pinås
 • Løvstakken Opp torsdag 14.mai i Bergen 2,1 km og 400 høydemeter. Arrangør: Varegg Fleridrett
 • Midtåsenløpet onsdag 6.mai i Sandefjord. 2,36 km med start ved Sandefjord tingrett. Arrangør Sandefjord OK.
 • Midnight Sun Marathon lørdag 20.juni i Tromsø. Flere distanser å velge i. Arrangør Midnight Sun Marathon.
 • I slutten av mai blir det Hank Williams Minneløp. Det 5 km lange løpet arrangeres av Luke The Drifters Runningteam. Endelig dato for 2015 er ikke fastsatt. Musikk av Hank Williams gjennom hele løypa.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Slik blir du kvitt treningssenterskrekken

Sprint-veddemål fikk fart på slankingen

Slik unngår du studentkiloene

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her