Bruk en konkurranse for å motivere deg selv
Trenger du litt ekstra motivasjon i treningen, og kanskje noe å trene mot? Her har vi samlet et knippe arrangementer som skjer i sommer og mot høsten.
For tre år siden veide Ole Ivar Pedersen (42) 100 kilo. Nå løper han mange mil i uka og bruker løp som motivasjon til et lettere liv.
- Det er en helt utrolig følelse å løpe der sammen med mange tusen andre mennesker i ulike aldre og fasonger. Det er en enorm inspirasjon, sier Pedersen fra Kjellmyra i Hedmark.
Deltakelse på ulike turrenn og løp vært en inspirasjon til uttallige timer med løpe- og sykkeltrening. Pedersen, som snart deltar i Oslo maraton, mener alle som ønsker å komme i form eller gå ned i vekt må melde seg på et løp.
- De beste løpene er de med mange tusen deltakere. Da er det folk over alt. Alle har trent og forberedt seg. Noen vil bli skuffa og andre får en enorm seier. Det mest inspirerende er å se de overvektige som stiller opp for å løpe. Fordi jeg selv har vært overvektig vet jeg hva de har vært igjennom og hva som skal til for at de skal stille opp, forteller Ole Ivar Pedersen.
Noen ganger har han hatt lyst til å gå bort og klappe dem på skulderen og gi dem honnør for det de gjør.
For litt over tre år siden veide Ole Ivar Pedersen 110 kilo. Han klarte nesten ikke å gå, og slet med å knyte skolissene. Etter å ha sett noen bilder av seg selv, bestemte han seg plutselig for at han ville bli lettere. Dagen var 6. januar 2011.
- Jeg satt i sofaen og hadde så stor mage at jeg kunne bruke den som bord til kaffekoppen min. Det var nesten som det gikk ett lys opp for meg, forteller han.
Ole Ivar satte av hele 2011 til sitt "prosjekt - et bedre liv". Kjøpte seg en tredemølle og begynte å gå de første forsiktige skrittene.
- De første gangene føler du deg som en vaglete flodhest som ikke klarer noen ting. Men etter hvert merker du at kroppen klarer mer, forklarer Ole Ivar oppmuntrende.
De første ukene var femten minutters gange på tredemølla nok til en ordentlig treningsøkt. Da ble han så sliten at svetten rant. Etter noen uker klarte han en halv time. Med treningen, samtidig med mindre porsjoner mat og mindre fett og sukker i kosten, gikk kiloene sakte men sikkert av. Allerede i 2012 hadde han klart å gå ned til under 80 kilo og ble nominert til årets slanker i VG Vektklubb.
Det var da han fikk skikkelig løpedilla. Allerede i april 2012 deltok han på sitt første løp, det lokale Baksjøløpet i Kongsvinger på 11 km. Måneden etter løp han Sentrumsløpet i Oslo og i september samme år fullførte han halvmaraton i Oslo. Siden har det blitt mange løp med ulike lengder.
- Jeg melder meg systematisk på et løp minimum seks måneder fram i tid slik at jeg har noe å trene fram mot, forteller han.
Da han satte seg det første målet om å gå femten minutter hver dag, kunne han ikke drømme om hvilke mål han setter seg i dag. Nå, tre år etter, har han han deltatt på to 50 km Ultraløp, og har som målsetting å gjennomføre ”ultraløp” på 75 km til våren. Ultraløp er betegnelsen på løp som er lenger enn maraton på 42,2 km.
- Målsettingen kan ikke være maraton for alle. Det er viktig å akseptere at alle ikke er i like god form. Det er mange som drømmer om at ting skal være annerledes, at de selv skal være annerledes. Man må akseptere den man er. Man må tåle at andre løper fortere enn deg, sier Ole Ivar Pedersen.
- Følelsen av tilhørighet i forbindelse med å delta i løp er noe av det som kan virke motiverende for mange. Tilhørighet sammen med opplevelsen av mestring og at man selv bestemmer over livet sitt, er noe av det viktigste for at mennesker skal holde på motivasjonen, forklarer Marit Sørensen som er professor i idrettspsykologi ved Norges Idrettshøyskole.
Hun mener det å melde seg på et trimløp kan være en fin måte å motivere seg til å komme seg i form. Men det er viktig at det er overkommelig å gjennomføre det. Derfor er det avgjørende at nivået på løpet tilsvarer det nivået du selv er på.
- Å melde seg på et trimløp kan være et godt mål for noe som skal skje en stund inn i fremtiden. Før man kommer dit er det viktig å sette seg mindre mål underveis hvor du opplever mestring, forklarer hun.
Ole Ivar Pedersen satte seg som mål å gå på tredemølla 15 minutter hver dag. For noen er det bare fem minutter som er mulig å klare i begynnelsen. Andre kan begynne å løpe fra første dag.
- Skal du oppnå et mål du har satt deg er det viktig at det ikke er for lang tid til du opplever at du faktisk mestrer. De færreste klarer å løpe en mil den første uken, sier Marit Sørensen.
Hun understreker også hvor viktig det er at målene du setter deg er noe du gjør ut i fra deg selv, og dine egne behov og evner. Man kan selvfølgelig la seg inspirere av andre, men for konkrete mål, understreker hun at du må bruke deg selv som målestokk. Det er også viktig å kunne se at du klarer mer etter hvert.
- Klarer du å sette deg et mål som gjør at du opplever mestring, vil du ønske å oppleve mestring igjen. På den måten klarer du trinnvis å motivere deg til å nå større mål, sier Marit Sørensen.
Tromsø Mountain Ultra og Nordmarka Ultra Challenge eller Telemarks tøffaste. Navnet oser ikke akkurat av kosetrim. Er du nybegynner kan kanskje Nulløpern, Gåjoggen eller Hank Williams Minneløp med musikk i løypa være mer passende. Vil du være med på et løp er det i alle fall ubegrensede muligheter. Her kan du se et lite utvalg av alt du har å velge i.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Slik blir du kvitt treningssenterskrekken
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Trenger du litt ekstra motivasjon i treningen, og kanskje noe å trene mot? Her har vi samlet et knippe arrangementer som skjer i sommer og mot høsten.
Rosa sløyfe-løpet arrangeres i de store byene i landet i disse dager. Her er noen gode grunner til hvorfor du bør løpe.
Etter tiår som kraftig overvektig vil Espen Tyrihjell (49) vise at selv med et dårlig utgangspunkt er det mulig å sette seg store fysiske mål: – Det aldri er for sent å endre livsstil, sier han.
Oslo har mer å by på enn asfalt og shopping. Akerselva strekker seg gjennom hovedstaden med grønne lunger, og bymarka er perfekt for en som vil ut i frisk luft.
Nina Vilhelmshaugen Dørre (33) har gått ned hele 32 kilo og holdt den nye, lavere vekten i over to år. Mammakiloene kvittet hun seg med takket være joggeskoene og loggføring av alt hun spiser og drikker. I september skal hun løpe sitt første halvmaraton.
Her er ti nordmenn som har klart det mange av oss drømmer om: Å gå ned i vekt og holde seg slank år etter år.