HOLD 2 METERS AVSTAND: Flere har uttrykt bekymring for den potensielle smittefaren det utgjør når mange svetter og tar på de samme berøringsflatene, eller jogger for nær andre. Treningsekspert Yngvar Andersen ber folk holde 2 meters avstand når de er ute og puster og peser.
HOLD 2 METERS AVSTAND: Flere har uttrykt bekymring for den potensielle smittefaren det utgjør når mange svetter og tar på de samme berøringsflatene, eller jogger for nær andre. Treningsekspert Yngvar Andersen ber folk holde 2 meters avstand når de er ute og puster og peser. Foto: Karla Lykke

Skikk og bruk for en smittefri treningstur

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-03-20 20:33

«Brakkesyke» og vårvær – mange klør etter å komme seg ut og rømmer gjerne til skogs eller en park. Men der er du ikke alene. Særlig Oslos innbyggere strømmer til marka. Her er rådene for en smittefri treningstur ute i det fri.

I storbyene er det en utfordring at folk klumper seg sammen på de mest kjente og lett tilgjengelige uteområdene.

LIVE: Følg VG-spesialen om hvordan viruset sprer seg i Norge og verden

Sykepleierstudent Frode Olav Smith var en av mange som benyttet det fine været på torsdagen til å gå seg en tur i Oslomarka.

– Det var en litt merkelig følelse, det var jo flere mennesker ved Sognsvann og Ullevålseter enn på Karl Johan. Med så mange mennesker ble den berømte 1-metersregelen brutt flere ganger, forteller Smith.

KREATIVE HILSEMÅTER: Frode Olav Smith var på tur ved Sognvann torsdag 19. mars. – Ved to anledninger så jeg kjente som traff hverandre der fire av dem hilste med føttene, mens de andre unngikk å hilse med hendene, forteller Smith.
KREATIVE HILSEMÅTER: Frode Olav Smith var på tur ved Sognvann torsdag 19. mars. – Ved to anledninger så jeg kjente som traff hverandre der fire av dem hilste med føttene, mens de andre unngikk å hilse med hendene, forteller Smith. Foto: Frode Olav Smith

Oslo kommune, og resten av landets kommuner, har stengt alle idrettsanlegg, basseng og store lekeplasser for å hindre store folkeansamlinger og økt smitterisiko.

Trener i stengte parker

Bymiljøetaten opplever stadig at stengeforbudet ved idrettsanlegg og parkene ikke overholdes av treningsivrige nordmenn, kunne Dagbladet melde torsdag. Og selv på steder der man kan trene utendørs blir det fort trangt om plassen, særlig i de berømte Tufteparkene.

– Vår oppfordring er innstendig om å holde avstand til hverandre, vis hensyn, ha god håndhygiene og bruk hansker på treningsapparater, sier pressevakt for Bymiljøetaten i Oslo, Line Holand til Vektklubb.

Spørsmål og svar om coronaviruset: Hva er reglene for oss som ikke er i hjemmekarantene?

Smitte på treningsapparater

– Kan man bli smittet om mange tar på samme treningsapparat ute?

– Coronaviruset kan i teorien smitte indirekte ved at man tar på samme overflate, for eksempel et treningsapparat eller lekeapparat. Det er mulig, men de aller fleste smittetilfeller har skjedd via nær kontakt hvor vi har klart å finne smittekilden, forteller smittevernsoverlege i Oslo kommune, Tore W. Steen.

SVETTE OG SMITTE: Mange tyr til de berømte Tufteparkene for å opprettholde styrketreningen, der mange er blitt observert uten hansker og i klynger de siste dagene. Bildet er fra arkivet og tatt i 2015.
SVETTE OG SMITTE: Mange tyr til de berømte Tufteparkene for å opprettholde styrketreningen, der mange er blitt observert uten hansker og i klynger de siste dagene. Bildet er fra arkivet og tatt i 2015. Foto: Jan Petter Lynau / VG

– Ingen grunn til å bli hysterisk

Ifølge Helsedirektoratet smitter coronaviruset gjennom dråpesmitte. Når en person som er smittet hoster eller nyser vil coronavirus finnes i små dråper som kommer ut gjennom munnen og nesen. Hvis du puster inn dråper med smitte som svever i lufta, får virus på hendene og tar deg i ansiktet, kan du selv bli smittet. Steen sier at viruset neppe smitter via svette.

– Det er ingen grunn til å la være å trene av den grunn. Ute i frisk luft blir viruset dessuten fortynnet. Du trenger ikke la være å gå på tur, og det er ingen grunn til å bli hysterisk, sier Steen om folk som ønsker å komme seg ut, men frykter smitte.

Han minner om at det er bedre å være ute og trene, enn å sitte inne sammen i et trangt rom.

Hjemmekontor? Slik trener du for å unngå stive skuldre

ULLEVÅLSETER: Bildet ble tatt torsdag 19. mars før Oslo kommune bestemte å stenge alle de 11 sportsstuene i Oslomarka fredag 20 mars.
ULLEVÅLSETER: Bildet ble tatt torsdag 19. mars før Oslo kommune bestemte å stenge alle de 11 sportsstuene i Oslomarka fredag 20 mars. Foto: Frode Olav Smith

Savner tydeligere kjøreregler

Treningsekspert Yngvar Andersen tror at mange av oss kan trenge råd for skikk og bruk når man vil trene ute. Han savner tydeligere kjøreregler for dem som ikke er i isolasjon, men som kan bevege seg utendørs.

– Mange unge eller godt trente personer kan nok tenke at dette viruset ikke er så farlig for meg, og ser ikke smittekjeden man selv kan være en del av. Nå vet vi langt mer enn det vi gjorde for syv dager siden, og det må vi agere ut ifra, sier den kjente treningsprofilen.

TREN HENSYNSFULLT: – Den innsatsen vi legger ned nå kan bidra til å gjøre dette mindre langvarig, sier trener og foredragsholder Yngvar Andersen, og ber folk om å holde avstand til hverandre og følge myndighetenes smittevernråd.
TREN HENSYNSFULLT: – Den innsatsen vi legger ned nå kan bidra til å gjøre dette mindre langvarig, sier trener og foredragsholder Yngvar Andersen, og ber folk om å holde avstand til hverandre og følge myndighetenes smittevernråd. Foto: Karla Lykke

Pusting og pesing

Andersen påpeker at når man trener hardt så vil man puste og pese mye mer enn normalt. Han tror denne pustingen og pesingen tett på hverandre gir større risiko for smitte enn om vi tar på de samme tingene.

– Jeg synes derfor vi bør holde to meters avstand til andre når vi er ute og trener. Klarer vi å ha et lite smil om munnen mens vi stiger til side for å la andre passere på joggeturen, så viser vi også at det ikke er vondt ment, men signaliserer heller at jeg ikke vil smitte deg, oppfordrer Andersen som selv var ute på luftetur med hunden da han snakket med Vektklubb.

Aktiviteten for hele familien: Prøv kortstokk-økt

Treningseksperten ser også en positiv side med tiden vi nå tilbringer hjemme.

– Vi vet at mange nordmenn har et ønske om å trene mer enn de rekker til vanlig. Dette kan være en ypperlig mulighet til å komme i bedre form! Jeg ser mange som legger ut flotte tips til hjemmetrening for alle nivåer i sosiale medier.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hold avstand, også utendørs

– Hvis man benytter utendørs treningsapparater som andre også bruker, kan man eventuelt ha med seg spritservietter eller våtservietter, og tørke av kontaktpunkter på apparatet før man trener. Og gjerne bruke på hendene etterpå, råder smittevernoverlege Tore W. Steen.

De samme rådene fra helsemyndighetene gjelder også når du er ute på tur eller går ut for å lufte deg: Hold minst én meter avstand, ha god håndhygiene, og vask hendene med det samme du kommer hjem.

– Det er også lurt å holde litt ekstra avstand til folk som går i samme retning som deg når du går tur på skogsvei og stier, forteller Steen.

FLERE SØPPELBØTTER: Selv om alle bør praktisere «sporløs ferdsel», har Bymiljøetaten forberedt seg på økt bruk av Oslomarka ved å sette opp flere søppelbøtter, som tømmes tre dager i uken.
FLERE SØPPELBØTTER: Selv om alle bør praktisere «sporløs ferdsel», har Bymiljøetaten forberedt seg på økt bruk av Oslomarka ved å sette opp flere søppelbøtter, som tømmes tre dager i uken. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Bymiljøetaten

Nok av plass i marka

Naturoppsynerne i Bymiljøetaten i Oslo meldte fredag at det har vært enorm pågang i Oslomarka.

Line Holand minner om at Oslomarka er stor og det er unødvendig å gå oppi hverandre på de mest populære plassene. Hun oppfordrer Oslos innbyggere å bruke nærmarka der de bor.

– La de som triller barnevogn, sitter i rullestol eller av andre grunner trenger å gå på grusveiene i marka få benytte disse, så kan vi andre finne våre egne stier. Det er plass nok til alle, bare vi tar hensyn, sier hun.

Les også: Bruk naturen som treningssenter

Trenger du tips til nye turstier eller uteaktiviteter kan du følge Bymiljøetaten på Instagram og Facebook hvor de stadig legger ut nye tips.

Skikk og bruk i treningsapparater ute:

Hold avstand til andre, helst 2 meter.

Unngå samling i større grupper.

Ha god håndhygiene og unngå å ta deg for mye i ansiktet.

Bruk hansker.

Vask gjerne av kontaktpunker før og etter bruk med spritservietter eller våtservietter, og tørk gjerne av hendene etterpå.

Forsøk å oppsøke slike steder når du vet at det er lite folk.

Hold deg gjerne til et apparat av gangen og gjør en øvelse ferdig før du flytter deg over til neste.

Vask hendene med det samme du kommer hjem.

Skikk og bruk på tur i skog og mark:

Bruk nærmarka og utforsk gjerne nye stier, sportråkk og steder der ikke alle andre går.

Hold minst 1 meter avstand til andre turgåere, og helst lengre avstand til personer som går i samme retning som deg selv.

Hold 2 meters avstand om du jogger, det vil si puster og peser.

Stig til siden og la andre slippe forbi på stier. Det er lov å gi et smil :)

Ha god håndhygiene, særlig om du har med mat og drikke.

Unngå samling i større grupper.

Vask hendene med det samme du kommer hjem.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her