SULTFØLELSE: Det kan være ekstra utfordrende å begrense matinntaket hvis oksehungeren slår til etter en treningsøkt, skriver Vektklubbs trenings- og kostholdsekspert Silje Bjørnstad.
SULTFØLELSE: Det kan være ekstra utfordrende å begrense matinntaket hvis oksehungeren slår til etter en treningsøkt, skriver Vektklubbs trenings- og kostholdsekspert Silje Bjørnstad. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Skriker kroppen av sult etter trening?

Silje Bjørnstad
Publisert: 2023-11-13 09:44

Dette bør du vite om kroppens signaler etter en treningsøkt.

Mange opplever at appetitten øker når man trener, og at kroppen vil ha påfyll etter en treningsøkt er egentlig ganske logisk.

Når vi trener bruker vi energi og når lagrene er tomme, kjenner vi et behov for å fylle på med mat.

Flere faktorer påvirker sultfølelsen

Samtidig er det viktig å påpeke at appetitten vår styres ikke bare av et fysisk behov for energipåfyll, men også vaner, følelser og ikke minst hormoner påvirker sultfølelsen.

Derfor vil det generelt være stor individuell variasjon i hvordan trening påvirker appetitten.

På den ene siden kan regelmessig mosjon bidra til å opprettholde motivasjonen for å ta smarte matvalg som er gunstige for livsstilen din.

Når man føler seg mer opplagt og bra, kan dette også gjøre det enklere å ta gode, sunne valg når det gjelder mat og porsjonsmengde. I tillegg er fysisk aktivitet med på å øke mengden av appetitthemmende hormoner som kan sørge for at du ikke overspiser etter trening.

På den andre siden er det mange som overvurderer effekten av treningen når det gjelder forbrenning av kalorier og som derfor unner seg litt ekstra.

Det kan også være ekstra utfordrende å begrense matinntaket hvis oksehungeren slår til etter en hardøkt.

Les også: Kalorifellene du bør unngå etter trening

SMARTE MATVALG: Trening kan bidra til at du tar sunne valg når det gjelder mat og porsjon, ifølge Silje Bjønstad.
SMARTE MATVALG: Trening kan bidra til at du tar sunne valg når det gjelder mat og porsjon, ifølge Silje Bjønstad. Foto: Jørgen Braastad / VG

Individuelle erfaringer og behov

Studier viser at økt fysisk aktivitet over tid ser ut til å ha en tosidig virkning:

  • Treningsøkter som bidrar til økt hvileforbrenning og endrer kroppssammensetning med økt muskelmasse og mindre kroppsfett, fører til et høyere energiforbruk og et økt energiinntak.
  • Men trening vil også ha positiv effekt på kroppens insulinfunksjon og blodsukkerkontroll, noe som kan dempe søtsug og bedre appetittreguleringen, og dermed ikke nødvendigvis føre til et høyere energiinntak.

Uansett handler det om å være bevisst på hva og hvor mye du spiser.

Det er vanskelig å gi noen konkrete retningslinjer for hva og hvor mye hver enkelt bør spise - dette avhenger også av målet til personen.

PROTEINRIKT: Kokt egg er sunt og godt etter trening.
PROTEINRIKT: Kokt egg er sunt og godt etter trening. Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Er du sulten eller tørst?

Andre faktorer som kan påvirke sultfølelsen etter en økt er hva slags type trening du har gjort og varigheten på økten.

Enkelt sagt kan man si at jo høyere intensitet du har på treningen, desto kjappere tømmes energilagrene i kroppen og du vil få signaler om at du trenger påfyll.

Derfor er det helt normalt å kjenne en sterkere sultfølelse etter langvarige hardøkter der kroppen rett og slett bruker mer energi, sammenlignet med kortere økter på lav intensitet. Det er også viktig å huske på at en voldsom sultfølelse etter trening kan være fordi du er dehydrert og tørst.

Regelmessig påfyll av væske er smart både før, under og etter en treningsøkt. Er det varmt og du anstrenger deg ekstra mye, er det ekstra viktig å sørge for et godt væskeinntak.

BEHOV FOR PÅFYLL: Kroppen trenger påfyll etter en treningsøkt. Hva med en digg kjøleskapsgrøt?
BEHOV FOR PÅFYLL: Kroppen trenger påfyll etter en treningsøkt. Hva med en digg kjøleskapsgrøt? Foto: Nussara Guldberg/Vektklubb

Les mer: Tre slankende oppskrifter på kjøleskapsgrøt

Spis nok næringsrik mat

Det er i alle fall helt naturlig å kjenne på sultfølelse etter en økt!

Trening bryter ned kroppen og den derfor trenger påfyll for å ha oppbyggende effekt. Kroppen din vil fortelle deg om du ikke tar hensyn til hva du trenger av energi og næringsstoffer.

Konsekvenser av for lite næring over tid går utover både fremgang og kvaliteten på treningsøktene dine. Nok riktig mat hjelper kroppen med å restituere seg godt, slik at den bygger seg opp igjen, forhåpentligvis sterkere eller mer utholdende.

I tillegg vil god restitusjon bidra til at du er raskere klar til neste økt!

Les mer: Derfor bør du ikke spise for lite når du trener hardt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her