Tore Kristiansen / VG

Blir du lurt i brøddisken?

Publisert: 2021-08-13 15:31

Sjekk også grovhetsprosenten i tillegg til brødskalaen.

Det finnes det mange ulike typer brød å velge mellom på butikken, men visste du at det kan være store ernæringsmessige forskjeller blant de ulike variantene?

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i brød og grove kornprodukter er en god kilde til mange viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. Likevel kan det være vanskelig å vite hvilket brød som er det sunneste valget og det er fort gjort å la seg lure i brøddisken.

Et godt tips for å finne de sunneste kjøpebrødene er å sjekke Brødskalaen og grovhetsprosenten på brødposen.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Ulik grovhet

Brødskalaen er delt opp i fire kategorier og er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Merkeordningen skal hjelpe forbrukeren med å fastslå grovheten på brødet. De fire kategoriene viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Desto grovere meltype det er brukt i brødet, jo høyere er innholdet av vitaminer, mineraler og fiber.

Med andre ord; et grovere brød er et sunnere brød. Brødskalaens fire kategorier består av ekstra grovt (75-100 grovhetsprosent), grovt (50-75 grovhetsprosent), halvgrovt (25- 50 grovhetsprosent) og fint (0-25 grovhetsprosent).

Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sjekk grovhetsprosenten

Utfordringen med denne merkeordningen er at det kan være store grovhetsforskjeller blant brødene innenfor samme Brødskala-kategori.

For eksempel er det mange brød som har tre skraverte felt i brødskalen med 51 grovhetsprosent. Et annet brød som også har tre skraverte felt kan derimot kan ha 74 prosent grovhet og er ikke langt unna å bli kategorisert som «ekstra grovt». Ernæringsmessig vil et grovbrød med 74 prosent grovhet være et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51.

Vektklubbs matspaner har testet: Hatting nistebrød

Les næringsdeklarasjon

Husk også at Brødskalaen ikke inkluderer innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets faktiske næringsinnhold. I tillegg er det smart å sammenligne saltinnholdet i brødene du liker godt og velge den varianten med minst salt som hverdagsbrød.

Mange tror også at de mørkeste brødene eller brød med synlige korn er de groveste, men dette stemmer ikke alltid. Et brød med lysere farge kan gjerne inneholde mye sammalt mel, mens et mørkt brød kan inneholde mye siktet mel, men inneholde malt eller sirup som gir en mørkere farge.

Elisabeth Stigum

Mange fordeler med grovt brød

De siste årene har den tradisjonelle brødskiven fått mye kritikk, blant annet på grunn av lavkarbobølgen som skjøt fart i begynnelsen 2000-tallet, men forskning viser det er flere fordeler ved å spise fullkorn og kostfiber.

Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag som til sammen gir 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn. Dette kan beskytte mot diabetes og hjerte- og karsykdom.

En metaanalyse fra 2016 som inkluderte 45 internasjonale studier konkluderte med at et inntak av fullkornsprodukter blant annet kan minske risikoen for å dø av kreft, infeksjonssykdommer og luftveissykdommer. Ifølge studieforfatterne vil man redusere risikoen for tidlig død allerede ved første bit fra en porsjon med fullkornsprodukter.

Les også: Fordeler ved å spise havregryn

Silje Bjørnstad

Metter mer

Et høyt fiberinntak i kostholdet kan også bidra til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, noe som er gunstig når man er i en vektreduksjonsfase eller ønsker å holde en stabil vekt.

I tillegg til å være en viktig fiberkilde er kornvarer også hovedkilden til jern i det norske kostholdet. Dette mineralet er blant annet viktig for oksygenopptaket og jern spiller samtidig en viktig rolle i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her